SDU vil være centrum for fodboldanalytikere

Billedet viser, hvordan fodboldanalytikere kan overvåge alle spillere på banen - her i en kamp mellem FC Midtjylland og FC København. Illustration: Morten Bredsgaard Randers

5-1 på udebane over Irland … Mange af os husker Christian Eriksens hattrick, Nicklas Bendtners scoring på straffespark, og nå ja så var der jo lige det irske selvmål i det 29. minut, der lidt heldigt sparkede den danske målfest i gang.

Der var også data med i spillet, da herrelandsholdet sikrede Danmark en plads i slutrunden ved VM. Op til kampen havde landsholdets dataanalytiker, Mounir Akhiat, fået nye data, der gav et meget større indblik i, hvordan Irland ofte igangsætter angreb:

»Ofte går bolden fra målmanden op til en angriber på den sidste tredjedel af banen. Så Danmark lavede en strategi for, at man ikke ville lade målmanden gå ud af feltet og komme højt op på banen, før han sendte bolden af sted. I stedet ville vores angribere presse ham, så snart han lagde bolden på græsset, så han var nødt til at spille en spiller tæt på eget mål. På den måde kom bolden ikke op på vores halvdel fra målmanden,« siger Mounir Akhiat.

Danmark kradser i overfladen

Det var jo ret smart, og sådan er det med fodbolddata. De rummer uendelig viden, men kunsten er at trække præcis den viden ud af data, som man har brug for.

Læs også: Fodbolden flyver på big data

»Jeg skal være ærlig og sige, at vi kun lige kradser i overfladen nu. Det er så nyt for os, at vi skal finde ud af, hvordan vi bruger data til at svare på de spørgsmål, som vores trænere har, så vi kan give dem det fundament, der gør, at de kan træffe deres beslutning på et lidt mere oplyst grundlag end bare fornemmelsen fra et par kampe,« siger Mounir Akhiat, der i et års tid har hjulpet landstræner Åge Hareide og hans stab med dataanalyser.

It-virksomheden KMD er i øvrigt netop blevet DBU’s officielle datapartner, så brugen af data bliver sat yderligere i system under VM-slutrunden. Men iffølge Mounir Akhiat er andre lande meget længere fremme med brugen af data i fodbold, f.eks. Tyskland, der samarbejder tæt med teknologivirksomheden SAP. Og data kommer til at fylde mere i superligaklubberne på grund af en fælles aftale om at udveksle data med hinanden.

»Det vil lige pludselig øge brugen og fokus på data, så vi forhåbentligt med tiden kommer op på et helt andet niveau, end vi er i dag,« siger Mounir Akhiat.

Og taler om behovet for uddannelse og samarbejde med vidensinstitutioner og universiteter som Syddansk Universitet, SDU, i Odense, der skal huse et nationalt videns- og fodboldcenter. Her er det blandt andet ambitionen at få alle tilgængelige trackingssystemer til at fungere simultant på fodboldcentrets planlagte 'exploratorium'.

SDU er i gang med opvarmningen

På Syddansk Universitet varmer Institut for Idræt og Biomekanik op til at gå på banen, længe før det unikke nationalt videns- og fodboldcenter om få år forventes at stå klar til at støtte dansk fodbold.

Læs også: VM-bolden flyver kortere end forgængeren

»Vi mærker et stort behov for at være med på bølgen med viden og det kvalitetsløft, som det giver at arbejde med eventdata fra kampe og data fra tracking,« siger institutleder Jørgen Povlsen.

»Samtidig får teknologier data til at hobe sig op. Det helt centrale er behovet for at uddanne kompetente analytikere, som kan bearbejde data og oversætte dem til slutbrugeren, træneren, og der skal vi have SDU’s samlede kompetencer i spil,« siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vind VM bolden

I forvejen har instituttet verdens førende forskere inden for kampanalyser og trackingmetoder i elitefodbold med Magni Mohr, Morten Randers og Peter Krustrup. De har mange års erfaring i brugen af multikamerasystemer, GPS systemer og radibølgeteknologi.

Afgørende at trække på ingeniørfag

Ifølge Jørgen Povlsen er det helt afgørende at kunne trække ingeniørfagene ind, blandt andet fordi idrætsforskere ikke har ekspertise omkring, hvordan sensorteknologier til f.eks. tracking virker. Ligesom at udviklingen af helt nye innovative sensorteknologier bedst kan foregå i samspil mellem idrætsforskning og ingeniørvidenskab.

F.eks. skal det kommende fodboldcenter indeholde en overdækket fodboldbane med 23 meter til loftet. I den forbindelse forestiller Jørgen Povlsen sig, at SDU’s dronecenter kan hjælpe med at udnytte droners mobilitet til indsamling af data til præstationsoptimering i fodbold. Men droneteknologien kunne også udnyttes inden for andre idrætsgrene som håndbold og ishockey.

Endelig kan man tænke i VR og robotassisteret træning – to felter, som SDU ligeledes er stærk inden for.

Samarbejder allerede om velfærdsteknologi

I forvejen samarbejder idrætsforskerne på SDU med ingeniørerne inden for velfærdsteknologi-uddannelsen, hvor ingeniørerne blandt andet konstruerer robotter, der kan interagere med mennesker.

Her leverer Institut for Idræt og Biomekanik cirka 30 procent af uddannelsen med fag som anatomi, biomekanik og træningsfysiologi, fordi ingeniørfaget ikke normalt indeholder humant adfærdsorienteret undervisning.

Omvendt kan man sagtens forestille sig, at det tekniske fakultet bidrager med moduler til en fodboldanalytiker-uddannelse.

Sommerskole og moduler næste år

På den anden side af VM vil Institut for Idræt og Biomekanik indkalde oplagte partnere som DBU og divisionsforeningen til workshop, så de sammen med idrætsforskere og ingeniører kan sætte en retning for dataanalytiker-uddannelsen.

Det næste skridt kan blive en sommerskole næste år og dernæst og måske allerede fra næste sommer at integrere moduler med tracking- performance- og matchanalyse i SDU’s eksisterende kandidatuddannelser - baseret på innovative teknologier.

»Vi kører i forvejen noget nu, men det vil vi styrke sådan, at de kandidater, vi sender ud af SDU har den kapacitet og kompetence, som gør, at de kan gå direkte ud i idrætsklubberne og fodboldklubberne og anvendeliggøre deres viden til at transformere data til noget brugbar viden,« siger Jørgen Povlsen.

»Om vi lander på en egentlig kandidatuddannelse, er jeg lidt usikker på, selv om den vil ligge godt på SDU. Der vil det nok være mere oplagt at samarbejde internationalt eller på nordisk plan,« siger han.