SDU og Ingeniører Uden Grænser skal teste gør-det-selv-masker i Afrika

Plus17. april 2020 kl. 10:391
SDU og Ingeniører Uden Grænser skal teste gør-det-selv-masker i Afrika
Illustration: SDU.
Kan lokalt syede ansigtsmasker bremse udbredelsen af Covid-19 i Afrika? Det skal et dansk projekt nu undersøge i Sierra Leone og Guinea-Bissau.
Artiklen er ældre end 30 dage

I et nyt samarbejde mellem Ingeniører Uden Grænser og Syddansk Universitet, er der blevet udviklet en ansigtsmaske, som lokale i de to afrikanske lande Sierra Leone og Guinea-Bissau, selv kan fremstille af lokale materialer.

Projektet har først og fremmest til formål at hjælpe befolkningerne i de to lande i kampen mod Covid-19, men samtidig er det også en mulighed for at undersøge, hvor godt den type masker fungerer i praksis.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
19. april 2020 kl. 22:58

Rigtigt godt initiativMen et par små kommentarer. . Der findes en "konstruktions-vejledning" til en tilsvarende type hos New York Times. https://www.nytimes.com/article/how-to-make-face-mask-coronavirus.html : og der kan man "downloade" en skabelon til at klippe efter. Den mangler dog den detailje med "ståltråden" hen over næsen. . som er vigtig.. fordi ellers kommer al udåndingsluften ud den vej. . og så dugger brillerne (har selv prøvet ;-)). Og med hensyn til ståltråden, så kan den skaffes ved at rette et papir-klips ud; man behøver ikke at gå ud og købe en rulle ståltråd. Med hensyn til "Syning" så skal man IKKE planlægge med at symaskinen har "overlock". . det er 'plain-vanilla' symaskiner der findes der hvor maskerne skal fremstilles, men hvis man syr efter når man har vendt vrangen ind ( stikker rundt langs kanten), så er der ikke behov for overlock. Til sidst så behøver 'lommen' til ståltråden ikke være så nøjagtig. . en 10 mm bred lomme vil gøre det helt OK. Hvis sådan en maske kan reducere smittespredningen fra den smittede med bare en faktor 3, så skulle den vel kunne bringe R-faktoren ned under "1" . Men husk.. det man så laver nok i højere grad er et "mundbind", som reducerer smitten fra kilden, end en maske som beskytter 'brugeren'. Det er jo også derfor at sundhedspersonale bruger mundbind når de f.eks opererer. . det er ikke for at beskytte kirurgen, men for at beskytte patienten. Nogle af de helt fine masker til hospitals brug (FFP3 som er lavet til at beskytte brugeren), har en ventil som tillader at man næsten uhindret ånder ud, og de er derfor ret dårlige til at at begrænse smitten fra kilden. Så der er det spørgsmålet om man skal beskytte sundheds personalet eller "patienten" .? Men som jeg ser det så vil brugen af maske nok reducere smittespredningen betydeligt, og til en højst overkommelig pris ; og det er jo det som er målsætningen.