Scott Kelly efter et år i rummet: Min hud brændte, og musklerne værkede
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Scott Kelly efter et år i rummet: Min hud brændte, og musklerne værkede

Scott Kelly tilbragte 340 dage på rumstationen. Illustration: NASA

340 dage på rumstationen er ny rekord, og den er sat af amerikaneren Scott Kelly og den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko.

Onsdag morgen returnerede makkerparret til Jorden, og efter en lang række lægetests og rejser er Scott Kelly nu klar til at fortælle om hjemkomsten, som startede med, at han spiste sig en banan.

»Den så så fristende ud,« siger astronauten, som desuden beskrev luften på landingsstedet i Kasakhstan som kølig og forfriskende, samt fortalte, at den brændende Soyuz-kapsel havde en sødlig duft som en plante.

Læs også: Astronaut-tvillingers spyt, blod og afføring skal sammenlignes efter rum-mission

Efter at være blevet trukket ud af kapslen gik turen til Norge, hvor han skulle have foretaget nogle tests, og derefter videre af sted til Canada for til sidst at komme tilbage til Nasa i Houston, Texas, hvor han nu svarede på spørgsmål fra pressen.

Her blev han spurgt til, hvad der havde overrasket ham ved den lange tur.

»Jeg har prøvet at være af sted før, men ikke så længe, så den eneste overraskelse var egentlig, hvor langt et år egentlig er. Jeg synes, jeg har været der for evigt,« svarede Kelly, som derfor så flere hold astronauter ankomme og forlade stationen i løbet af det år.

Læs også: VIDEO: Rum-tvillingens hjemtur efter rekordophold på ISS

»Min hud er blevet meget sensitiv«

Fysisk havde han heller ikke regnet med den store forskel fra et halvt til et helt år. Under sit seneste ophold i rummet, som varede 159 dage, syntes han, at han var lidt øm og træt, men denne gang var det langt værre, fortæller han.

»Jeg havde det bedre end sidst, da jeg lige kom ud af kapslen, men siden blev jeg meget træt og øm i musklerne. Min hud havde heller ikke rigtig rørt noget i lang tid og er blevet meget sensitiv og brænder nærmest, når jeg ligger eller går. Derfor har jeg også for det meste nogle gummisko på med en tyk sål, der tager fra,« siger Scott Kelly om gensynet med tyngdekraft og vind og vejr.

Han skulle på alle måder lige mødes med tyngden igen, for når han prøvede at kaste noget hen på bordet, så ramte han ved siden af, og basketball-kurven kunne han altså heller ikke ramme så godt.

Læs også: Mød hele holdet: Seks ud af ni beboere på ISS er ingeniører

Ud over fysikken nu og her er lægerne også meget interesserede i, hvordan hans dna har reageret på det lange ophold uden tyngdekraft. Og det er her, hans enæggede tvilling, Mark Kelly, kommer ind i billedet og også får småtravlt det næste stykke tid. Han har nemlig brugt året på Jorden og skal nu være sammenligningsgrundlag.

»Det er ret spændende, og vi vil finde ud af meget om os selv. Der er selvfølgelig nogle ’privacy issues’, vi lige må diskutere, men det er meget interessant,« lyder det fra Scott Kelly, som efter sigende skulle være blevet ca. 5 cm højere end sin bror oppe på ISS, men er ’faldet’ til den gamle højde igen, efter at tyngdekraften fik fat i ham.

Selve opholdet er han dog meget tilfreds med. Året føltes langt, men med snuden godt begravet i en masse opgaver, undgik han for meget hjemve og at få spat af de trange kår.

Læs også: Sådan oplever astronauterne den farlige Soyuz-landing

»Jeg tog én dag ad gangen«

Han havde sine personlige milepæle med opgaverne og så frem til, når der kom nye astronauter eller godstransporter til stationen. Og ellers var det bare at tage én dag ad gangen.

»Når man er der et halvt år, kan man se enden på det. Det kan man ikke på samme måde, når det er et helt år. I virkeligheden er 2-3 måneder nok optimalt for sådan en rejse,« funderer astronauten, som dog godt ved, at der skal længere tid til, hvis ture til Mars snart bliver til noget.

»Men så er der motivationen. Man kan motivere sig, hvis man ved, at det er vigtig forskning, og jeg kunne også godt være fortsat, hvis der var en god grund til det. De, der skal til Mars, vil have den motivation, at de vil blive de første,« siger han.

Han syntes også, at hans umiddelbare dagsform efter landingen var så god, at han ikke mener, at det vil blive et problem for kommende Mars-astronauter selv at lirke sig ud af kapslen og komme ned på planeten - især på en planet med mindre tyngdekraft.

Læs også: Enæggede astronaut-tvillinger bliver Nasas nye forsøgskaniner

Tydelig forurening over Asien

Selv regner han ikke med, at Nasa vil sende ham i rummet igen – der står nye kræfter klar i korridoren, men han ser måske muligheder inden for kommercielle flyvninger.

»Ellers må jeg håbe, at det bliver muligt at købe en billig billet, så jeg kan komme en tur op igen,« siger han.

Alternativt kan der måske blive en plads til ham et sted inden for miljøpolitik, for ifølge Scott Kelly selv fik han virkelig øjnene op for dette under sit ophold, hvor han flittigt tog billeder og delte på de sociale medier.

»Jeg så meget forurening over Asien, og man kunne se røgen fra sommerens brande i Californien langt væk. Man ser også, hvor tynd atmosfæren i virkeligheden er, hvor skrøbelig den er - så sammen med forureningen virker det meget alarmerende. Det gør en til lidt af en miljøforkæmper,« siger han.

i andre lande fortæller de at der også var en russer i rummet
lige så længe som amerikaneren
men det må vi ikke høre her i Danmark
er der også kommet politisk censur i pressen om rummet

Mens forholdet mellem deres lande har været værre i verden, en amerikansk og en russisk brugt næsten et år sammen i harmoni i rummet. Nu de to astronauter lander tilbage - forskningen er så, men kun virkelig foregår.

Det er en sjælden emotionel udbrud for en russisk astronaut, efter næsten et år kontinuerligt i rummet. "Nyt fra jorden er som et pust af frisk luft, såsom vitaminer. Vi ser dem hver aften på middag," den kosmonaut Mikhail Korniyenko siger i et budskab om hilsen fra den internationale rumstation. Så peger han til sin amerikanske kollega Scott Kelly: "En ven i det ydre rum for evigt." Kelly retsakter omrøres.

gerne længere

Siden slutningen marts 2015 mændene arbejder på forposter menneskehedens - i videnskabens tjeneste. Næste onsdag vil Korniyenko (55) og Kelly (52) vende tilbage til jorden. Han vil virkelig gerne have opholdt sig længere, sagde Kelly kort før sin hjemrejse på et af video transmitteret fra ISS pressekonference. "Jeg kunne bo 100 dage, eller endda et år, hvis ville være den" tilføjede med armene over kors oprejst i ISS astronaut flydende. "Det er ikke, at jeg allerede ridset her på væggene, og det kan ikke vente."

Heiteres steder set med Scott Kelly (27 billeder)

Scott Kelly har lade folk på jorden gentagne gange gætte hvad han er med sin arbejdsplads bare gå.
(Billede: NASA)

Cirka et år i kosmos: Så længe der ikke astronaut levede kontinuerligt på ISS 400 kilometer over Jorden. Og nu to - en russisk og en amerikansk, bare i den største politiske krise siden Den Kolde Krig. "Hvis forholdet mellem Rusland og USA har oplevet nogle problemer, vi arbejder i rummet med succes side om side," siger Korniyenko.

medicinsk kontrol

På Jorden, læger løbende overvåge tilstanden af ​​de to langsigtede spaceman i kredsløb er dobbelt så lang som andre ISS besøgende. Lægerne også interesseret i, om mændene efter landing i Kasakhstan ensidigt sin kapsel er i stand til at forlade. For året mission er en test af en flyvning til Mars, og der er ingen til at hjælpe de nyankomne efter måneders rejse fra rumfartøjet. Den permanente vægtløshed i rummet svækker muskler og knogler betydeligt.

ISS er faktisk en "magisk sted" , men livet der for restriktiv og stressende, siger Kelly. ". Man føles aldrig helt normalt, at alting altid svæver, gør hverdagen meget vanskeligere, og du har ikke rindende vand -. Jeg har lyst til efter et år camping i skoven." Et andet problem er nedbrydning af kvaliteten af ​​synet. Cirka 70 procent af astronauter, der var seks måneder på ISS og er mere end 50 år har problemer med synet, siger Jörn Rittweger af den tyske Aerospace Center (DLR). Mange briller måtte justeres efter returnering - andre astronauter skulle være en første gang ordinere. Selv Kelly rapporteret problemer med øjnene. Ellers han føler sundhed, men stort set godt.

Et år på ISS (15 billeder)

En blomst i vægtløshed
(Billede: NASA)

I centrum af den årlige mission er spørgsmålet om, hvorvidt det udholde anden to astronauter så længe. "På grund af den langsigtede isolation kan føre til psykosociale problemer," siger lægen Moskva Yuri Boyko. Trykket under en ti timers arbejdsdag var stor, også mangler kontakt med familien. Som privat sted, astronauterne havde kun deres køje. "Det sværeste, så længe at være isoleret fra de mennesker, der er en vigtig," rapporterede astronaut Kelly.

at tackle problemer

Den kosmonaut Valeri Polyakov men mener, at problemerne blev overvundet. Og han burde vide: Russerne satte 1994/95 om den sovjetiske rumstation Mir med 437 dage rekorden for den længste nonstop flyvning i rummet. Han simuleret quasi selv-eksperiment en flyvning til Mars og tilbage igen.

Men Kelly og Korniyenko var ikke i rummet: Den nominelle styrke ISS er seks astronauter. Tid bragt med en dansk kollega fra jorden legoklodser, en anden gang overrasket et kasakhisk de tilstedeværende med hoppemælk. "Faktisk var det altid noget foregår," siger Korniyenko. Ligesom Kelly, han også uddannet fra udendørs brug. For USA er det første år mission nogensinde. To russere, men havde allerede brugt 365 dage i 1987 til 1988 på et tidspunkt i kredsløb.

i rummet

Billeder af tyske astronaut Alexander Gerst fra ISS (20 billeder)

Kuplen var en af ​​de foretrukne whereabouts Gersts.
(Billede: ESA / NASA)

  • 0
  • 15

Det er også ny rekord hvis jeg opholder mig i min bil i et døgn. Der er nok nogen der har opholdt sig i en bil længere end det, men ikke i min bil. Sådan er der så meget. Det er en fin nyhed om en Russer og en USA'ner sammen i rummet, men hvad skal det vrøvl om "rekord" med for? Hvis den skal give det mindste mening må det være rekorden for længst tid på en rum station og der er de 340 dage ikke i nærheden af de 437 dage der er rekorden. Faktisk er denne tur helt nede på en 4. plads. Rekorden her er kun at der endelig er kommet en USA'ner med i top 5. That's it.

  • 5
  • 1