Schhh... - det er hemmelig teknologi

Cæsars simple og klassiske krypteringsteknik, den kolde krigs aflytningsudstyr og overvågningens arkitektur. Post og Tele Museums nyeste udstilling "Schhh... Fjenden lytter. Hemmelig kommunikation - før og nu" favner bredt og giver frem til august måned besøgende et indblik i en skjult verden. Udstillingen rummer mange overraskende eksempler på den evige kamp mellem kodemagere og kodebrydere.

Og hele familien kan lege med skjulte spionkameraer, avanceret billedgenkendelse på opstillede computere, en tidlig agentfilm, "Det mystiske X", fra den danske filmindustris guldalder og en fornøjelig rundtur mellem koldkrigens stålbåndoptagere, lyttecentraler midt i København og metalampuller til mikrofilm anbragt i endetarmen. Udstillingen byder til overflod på skæg, blå briller, manicuresæt med hemmelige rum og falske pas.

Enigma er kronjuvelen, og udstillerne har sikret sig ikke mindre end to eksemplarer af denne klassiske kodemaskine, alligevel rummer udstillingen flere andre highlights. Udstillingen fremviser også danske bud på kodeapparater. Et af de bedste eksempler på fornemt håndværk koblet med teknisk snilde er Gr. Orloffs kodehjul fra 1873. Apparatet blev benyttet af Søværnet og fik stor udbredelse, men detaljer om opfinderen er gået tabt.

Større og mere imponerende er de optiske telegrafer, som via kodede meddelelser sikrede kommunikationsvejene i Danmark først i 1800-tallet. De 25 meter høje telegrafer fungerede ved hjælp af et antal plader, som ved at vippes i forskellige retninger skabte 30.000 kombinationsmuligheder for kodeord, som med støtte fra den omfangsrige kodebog kunne sendes på kryds og tværs igennem kongeriget.

Et grundigt kig på en model af konstruktionen i museets permanente udstilling er et fint punktum for et par timers hyggeligt selskab med indtryk fra den skjulte spionverden i museets lokaler.

Stadig mange hemmeligheder
Museumsdirektør Sune Christian Pedersen er sikker på, at fremtidens museer fortsat vil kunne vise mange ting frem, som endnu ikke er deklassificerede. Mange af de seneste landvindinger inden for aflytning har nemlig ikke fundet vej til udstillingen.

»Når vi når op til afslutningen af 2. Verdenskrig, begynder ganske meget aflytnings- og krypteringsudstyr at blive klassificeret, og selvom Forsvarets Efterretningstjeneste har været meget hjælpsomme, er der stadig grænser for de ting, som vi har kunnet låne fra deres interne museum,« siger Sune Christian Pedersen.

Museet har omvisninger kl. 14.00 hver søndag, men har åbent alle ugens dage undtagen mandag.