Scannere med mikrobølger erstatter kropsvisitation i Københavns Lufthavn

Kropsscannere skal fra september erstatte kropsvisitationer i Københavns Lufthavn. Dermed er det scannerne og ikke lufthavnspersonalet selv, der skal undersøge de passagerer, der udløser en alarm i lufthavnens metaldetektorer.

Det oplyser Københavns Lufthavne A/S til Ingeniøren. De nye scannere kommer, fordi de fælleseuropæiske krav til kontrol af flypassagerer er blevet strammet. Derfor havde lufthavnen valget mellem at udføre endnu grundigere kropsvisitationer eller indføre scannere, oplyser sikkerhedschef i Københavns Lufthavne A/S Johnnie Müller.

»Hvis vi skulle leve op til de nye krav med hænderne, skulle vi virkelig tæt på. Med de nye scannere lever vi op til de nye krav på en meget mere effektiv måde,« siger han.

Læs også: Amerikanske lufthavnsscannere overser våben og sprængstoffer

De nye scannere i Københavns Lufthavn er åbne og kræver derfor, at passageren drejer rundt foran scannerens plade. Herefter vil security-medarbejderen få vist en tændstiksmand med indikationer af, hvor på kroppen passageren kan have objekter. Illustration: Smiths Detection

»Passagererne synes, at det værste ved security er at blive berørt af fremmede og at få gennemrodet deres bagage. Med dette her kan vi helt undgå at skulle røre ved dem,« siger Johnnie Müller.

Lufthavnen har indkøbt i alt 24 nye scannere, der skal tages i brug fra 1. september, hvor det nye krav til sikkerhedskontrollen træder i kraft.

Læs også: Refns satire: Nøgenchok

Flere forsøg med scannere

Scannerne bliver ikke et nyt syn i Københavns Lufthavn. Sikkerhedskontrollen har testet kropsscannere siden november 2014, og senest har Skat indført kropsscannere i lufthavnens toldkontrol tidligere i år.

Under testen af scannere til sikkerhedskontrollen har lufthavnen haft en kropsscanner stående i et af sikkerhedskontrollens 16 ‘spor’. I løbet af foråret har lufthavnen testet tre forskellige leverandørers kandidater til opgaven.

Valget er faldet på 24 scannere fra Smiths Detection. Scannerne er i modsætning til en del scannere i amerikanske lufthavne ikke et lukket rum, som passageren skal ind i. I stedet skal den enkelte passager gå ind i scanneren og dreje rundt om sig selv. Det giver en bedre oplevelse for passagererne, konkluderer lufthavnen.

»Den scanner, vi har valgt, er god i scanningsprocessen, fordi den er åben, så passagererne kan være i dialog med medarbejderne under scanningen,« siger Johnnie Müller og påpeger, at den valgte scanner var passagerernes favorit under testen af de tre scannere, netop på grund af den åbne opbygning.

Scannernes udfordringer er elimineret

De tre scannere, der har været testet, benytter sig alle af mikrobølger og anonymiserer alle passagerernes kroppe, så personalet kun ser en tændstikmand med indikationer af, hvor på personen der kan befinde sig genstande.

»Den software, der ligger i scannerne, er nem at bruge for medarbejderne, og intimiteten og strålingsfaren ved scanning er helt elimineret,« siger Johnnie Müller.

Netop disse to problemstillinger har ellers været i vejen for lufthavnens implementering af scannere tidligere. Dels blev den første generation af scannere forbudt i EU, mens de stadig blev brugt i USA. Det skyldtes den teoretiske risiko for strålingsfare, hvorfor man i dag er overgået til mikrobølgescannere.

Læs også: EU: Slut med 'nøgenscannere' i lufthavnene

Derudover gav intimitetsspørgsmålet problemer, da navnlig amerikanske passagerer klagede over, at meget nøjagtige 3D-modeller af deres kroppe blev vist til lufthavnens sikkerhedspersonale. Københavns Lufthavn afviste i 2011 at teste et scannersystem, efter at producenten ikke kunne få den såkaldte diskretionssoftware til at fungere, som skulle omdanne 3D-modellerne af passagerernes kroppe til tændstikmænd, som kunne fremvises til personalet.

Det er denne teknologi, som ikke længere volder producenterne problemer, og som lufthavnen derfor er klar til at indføre den 1. september.

Ud over fordele for passagerer og sikkerhed fremhæver Johnnie Müller, at den nye teknologi betyder, at hans personale undgår at skulle udføre omkring 400 kropsvisitationer dagligt, hvor de hver gang skal ned i knæ for at kontrollere passagerernes ben.

Emner : Fly
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De har vist allerede én i Aalborg lufthavn. Jeg er et par gange blevet jaget ind i en "brusekabine" der passer på beskrivelsen.

 • 1
 • 0

"»Passagererne synes, at det værste ved security er at blive berørt af fremmede og at få gennemrodet deres bagage. Med dette her kan vi helt undgå at skulle røre ved dem,« siger Johnnie Müller."

Jeg vil så hellere have det er en fremmed person, end en maskine der potentielt kan forøge ens risiko for kræft m.m. (ja jeg ved godt strålingen under flyvningen er langt højere, men hvorfor ikke gå uden om de risici man nemt kan undgå).

Håber det bliver som i USA hvor man trods alt kan opt out, selvom TSA ikke er videre begejstret hvis man vælger det.

 • 1
 • 1

Jeg tror ikke mikrobølger har nogen betydning for din sundhed.

Udover at jeg ikke giver meget for hvad producenterne siger, hvorfor udsætte sig for risikoen overhovedet.

Derudover er der nu ret delte meninger om risikoen: http://www.technologyreview.com/view/41606... (Los Alamos National Laboratory)

Nogle peger på der ingen er, mens andre siger der kan være en risiko ved de frekvenser mm-wave scannerne bruger, jeg vælger at være konservativ, og siger nej tak indtil jeg har set mere forskning i effekten af det.

Derudover giver jeg ikke meget for hele det her sikkerheds cirkus, det er allerede bevist man kan snyde scannerne.

 • 2
 • 0

I svømmehalen er det forbudt at vaske sig med tøj på. Jeg ser ikke problemet. De kaster det jo ikke op på en storskærm.

Den problemstilling kan jeg heller ikke sætte mig ind i? Hvem i alverden ville være interesseret i at stjæle microbølge-scannede 3d-figuerer der ligner din krop?

Vi har alle sammen feriebilleder af vores koner/kærester i bikinier, og billeder af vores små-børn der sidder nøgen i en vandpyt til at ligge på vores telefoner/computere/cloud-drev... Og for nogen der virkelig er interesseret i at stjæle billeder af dig eller din familie, ligger alle disse billeder meget mere tilgængeligt end de filer lufthavnens systemer måtte gemme..! (food for thought)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten