Saturns ringe i nyt lys

Illustration: Nasa/JPL

Nasas Cassini-rumsonde, der er i kredsløb om Saturn, har sendt et imponerende billede hjem af Saturn og dens mange ringe belyst bagfra af Solen.

Billedet er taget 17. oktober i år under Cassinis 174. omkredsning af Saturn. Cassini blev bevidst styret ind i Saturns skygge for at kunne se i retning af Solen og fotografere de bagbelyste ringe og Saturns mørke side.

Det at se tilbage mod Solen betegnes af planetforsker som den 'høje solfase', hvilket er midt for legemets skygge. Ved at foretage sådanne observationer kan man få indblik i detaljer om ringene og atmosfæren, hvilket ikke kan opnås på andre tidspunkter.

Sidste gang Cassini havde denne unikke position, hvor den var i den rette afstand og havde tid nok til at tage billeder, der kan sammensættes til en mosaik, var i september 2006. Her blev det taget et billede døbt 'Saturn i skyggen'.

Den nye mosaik er dog taget, mens rumsonden var meget tættere på Saturn end i 2006, og derfor kan der studeres mange flere detaljer i ringene. Mosaikken består af 60 individuelle billeder der er taget i de violette, synlige og infrarøde områder.

To af Saturn måner er synlige som små hvide prikker nederste til venstre for ringene. Enceladus er den tættest på ringene, mens Tethys er længere nede. Jorden og Solen er ikke med på billedet, da de begge er gemt bag ved Saturn.

Den 19,2 milliarder kroner dyre Cassini-rumsonde er et samarbejde mellem Nasa og Esa. Den blev opsendt i 1997 og ankom til sit kredsløb omkring Saturn i 2004. Nasa planlægger at lade rumsonden fortsætte sine studier af Saturnsystemet indtil mindst 2017.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa
Artikel på Space.com

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er sollys reflekteret i Saturns ringe, som du ser reflekteret i Saturns bagside. Da ringene har så stor udstrækning vil man altid fra Saturns skytoppe kunne se helt eller delvist oplyste ringe. Og hvis man kan se noget, så kan det også lyse op. Lidt ligesom fotografier fra Månens overflade. "Hvor er den anden lyskilde?" spørger konspirationsteoretikerne ... Ja, astronauterne står altså på den ...

  • 0
  • 0

Sjovt nok, skrev jeg i 1992 geografiprojekt om Saturn. Husker ikke meget udover det - skal have fundet i gemmerne.

Men sjovt nok er det at der ÅR inden da var folk som arbejdede på at lave endnu en sonde som skulle derud og tage smukke billeder.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten