Saturns måner er af blandet herkomst

Nye resultater fra Nasas rumsonde Cassini, der kredser om Saturn, viser, at planetens måner er meget gamle. De stammer tilbage fra tiden omkring solsystemets fødsel.

De nye undersøgelser er gennemført af en gruppe forskere under ledelse af Gianrico Filacchione fra Italiens National Institute for Astrophysics i Rom. De er blevet offentliggjort i det seneste nummer af tidsskriftet The Astrophysical Journal.

Data fra Cassinis synlige og infrarøde spektrometre (Vims-spektrometret) har afsløret, hvordan vandis og farver, der er tegn på organisk materiale og ikke vandholdige mineraler, er fordelt rundt i Saturn-systemet. Generelt afslører de nye undersøgelser, at farverne i ringe og måner kun findes i overfladen.

Både ringe og måner er farvet af yngre ‘forurening’, men i bund og grund er de mere end fire milliarder år gamle. De stammer fra tiden, hvor himmellegemer i nærheden af Jorden begyndte at blive dannet ud fra den protoplanetskive, der kredsede om Solen, efter at den var blevet til en stjerne.

Undersøgelserne afslørede også store mængder vandis – for meget til, at det kan stamme fra kometer eller andre nyere kilder. Forskerne mener derfor, at vandet er dannet samtidig med solsystemets fødsel, da Saturn kredser uden for den såkaldte snelinje.

Snelinjen er den grænse uden for hvilke, der i det ydre solsystem kan bevares vandis som i en fryser. Inden for snelinjen er der meget varmere, så vandis og andre flygtige stoffer hurtigere fordamper under Solens varme.

Den farvede patina på partikler i Saturns ringe og måner svarer til deres placering i Saturn-systemet. Saturns indre ringe og måner er dækket af vandis fra gejsere på månen Enceladus. Længere ude ser Saturn-månerne generelt mere rødlige ud. Her mener forskerne, det er den ydre måne Phoebe, der spyr rødligt støv ud. Støvet er med til at farve de andre måner som Hyperion og Iapetus.

En meteorregn, som stammer udefra, har også gjort dele af det centrale ringsystem mere rødt. Det er primært B-ringen, som er farvet af oxideret jern, der også kan være tegn på mere komplekse molekyler.

En af de største overraskelser er, at den kartoffelformede måne Prometheus og ringene i dens nærhed også er rødlige – til forskel fra andre måner i området som er hvide. Dette tyder ifølge forskerne på, at Prometheus er skabt af materiale fra Saturns ringe.

Gianrico Filacchione siger i en Nasa-pressemeddelelse, at undersøgelserne af den kemiske og fysiske sammensætning og udvikling af Saturn-systemet er med til at fortælle om hele solsystemets udvikling.

Emner : Planeter