Satellitter skal afsløre varmeudslip i husstande og virksomheders spildevandsudledninger

Satellite Vu vil bruge infrarøde varmesensorer til at overvåge alt fra varmespild til militær aktivitet. Illustration: Satellite Vu

En convoy af satellitter skal hjælpe til med at afsløre varmeudslip i husstande, forurenet spildevand fra virksomheder samt potentielt aktivitet i fjendtlige militærbaser.

Satellitterne, hvoraf den første af otte skal opsendes med med SpaceX's Falcon 9-raket næste år, kommer fra det britiske firma Satellite Vu. Firmaet har ifølge BBC indtil videre rejst mere end 170 millioner danske kroner, blandt andet ved hjælp af støtte fra ESA og Storbritanniens Rumagentur.

Termoovervågning, som teknologien kan kaldes, er allerede udbredt i dag, men virksomhedens satellitter måler infrarød stråling på mellembølgeniveau, som derfra bruges til at skabe et datasæt, der blandt andet kan kortlægge varmespild.

»De fleste andre datasæt, der baserer sig på observationer af Jorden, holder øje med bygningernes ydre, men ved at bruge infrarød stråling kan vi se, hvad der foregår derinde - hvorvidt der er aktivitet i bygningen, om huset er beboet, eller om der er tændt maskineri på en fabrik,« siger Anthony Baker, direktør og medstifter af Satellite Vu.

Overfor BBC siger Anthony Baker dog, at detaljeringsgraden i målingerne angiveligt ikke er stor nok til eksempelvis at se individer i en given bygning, blot hvorvidt der er aktivitet.

Varmespild og forurening

Selvom virksomhedens første satellit endnu ikke er opsendt, har Satellite Vu testet teknologien ved at installere satellitsensoren på et fly og derved demonstrere, hvad teknologien er i stand til.

Selv slår virksomheden sig op på, at den kan hjælpe i den grønne omstilling ved at identificere bygninger med meget lav energieffektivitet, simpelthen ved at kunne spotte varmeudslip fra eksempelvis en gruppe af husstande bygget på nogenlunde samme tidspunkt.

Det infrarøde kamera kan bruges til at kortlægge, hvilke bydele der har et højt varmespil. Illustration: Satellite Vu

Teknologien har dog også andre applikationer. Eksempelvis kan den bruges til at lokalisere virksomheder, der udleder spildevand og tjekke, om virksomhederne overholder de gældende regler for, hvornår der må udledes spildevand.

Dette konceptbillede illustrerer, at myndighederne kan bruge teknologien til at holde øje med virksomhedernes spildevandsudledning. Illustration: Satellite Vu

Potentielt militært brug

Det er ikke kun ESA og Storbritanniens Rumagentur, der har spyttet penge i projektet. Våbenproducenten Lockheed Martin har også investeret et ukendt beløb i virksomheden, hvilket kan vidne om teknologiens militære potentiale.

Det kan eksempelvis ses på billedet nedenfor. Af de fire fly på billedet er det nederste fly allerede lettet, men skyggen fra det har efterladt jorden nedkølet, hvorfor der stadig er et omrids fra flyet på billedet.

Teknologien kan potentielt bruges til at overvåge eksempelvis flybaser. Illustration: Satellite Vu

Mens de fleste af de gennemgående billeder enten stammer fra testflyvninger, eller, som tilfældet med spildevandsudledningen, bare er et "konceptbillede," så sendes den første satellit ud med Falcon 9 næste år. Derfra forventes det, at de resterende syv vil blive udsendt indenfor en kort årrække.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu er der meget stor variation i emissiviteten af infrarød stråling for forskellige materialer. Hvilket vil føre til betydelige usikkerheder i bestemmelse af temperatur og deraf varmetab.

Det er trivielt hvis det drejer sig om f.eks. en flod (og andre nogenlunde homogene masser); men andre situationer (industrianlæg, bebyggelse mv.) er ret komplekse.

 • 3
 • 0

Ved vi da, at satellitten måler strålingsintensitet som en skalar værdi?

Hvis den måler strålingsspekteret, behøver emissiviteten blot at være konstant hen over spekteret. Emissiviteten behøver ikke være kendt.

Formen på strålingsspekteret afhænger af temperaturen. Se Plancks lov. Altså kan temperaturen findes, hvis man har målt formen på strålingsspekteret.

Hvis emissiviteten også varierer med strålingens bølgelængde, er man naturligvis på skideren. Så vil formen på spekteret ikke kun være en funktion af temperaturen, og dermed kan temperaturen ikke udledes.

( Absorptiviteten i luften kan naturligvis også påvirke formen af det målte spektrum, hvis denne er afhængig af bølgelængde. Hvilket den netop er på grund af luftens indhold af CO2 og vanddamp, som begge har en absorptivitet, der varierer voldsomt med bølgelængden. Men heldigvis har disse gasser tusindvis af veldefinerede huller i absorptionsspekteret, hvor strålingen kan slippe ubeskåret igennem. Så hvis man blot sørger for at måle i disse huller, vil man stadig se den sande form af emissionsspekteret.)

 • 0
 • 0

Med fjernvarmens eksorbitante tab i fortov og veje, så vil Satellite Vu nøje kunne blotlægge fjernvarmenettets udbredelse og med de høje priser pr. kWh fjernvarme, der tvinger borgerne til spare på varmt forbrugsvand, ved for eksempel ved at købe spare-brusehoveder o.a tiltag, så forplumres billedet på grund af varmt spildevand udledt i kloakken minimalt, da det er en faktor 2-3 mindre end hvad rørtabet i fjernvarmerørene er.

En convoy af satellitter vil hjælpe gevaldigt til med at afsløre ekstraordinære varmeudslip / hot spot i fjernvarmenettets 2 x 30.000 km udbredelse på grund af gennemtæringer og deraf afledte lækager, så alt i alt et kærkomment værktøj for fjernvarmesektoren, da man nu slipper for, at et nu flyve rundt med droner, men i stedet kan gøre brug af satelliter der kredser rundt ude i himmelrummet.

 • 3
 • 13

Om jeg ikke husker forkert, så hang der et Goodyear luftskib over København i 1981 og hvor en del af formålet var, at afsløre varmeudslip fra bygninger og at det skar i øjnene hvor elendigt stats / almene bygninger performede i forhold til private.

 • 0
 • 2

En convoy af satellitter vil hjælpe gevaldigt til med at afsløre ekstraordinære varmeudslip / hot spot i fjernvarmenettets 2 x 30.000 km udbredelse på grund af gennemtæringer og deraf afledte lækager, så alt i alt et kærkomment værktøj for fjernvarmesektoren, da man nu slipper for, at et nu flyve rundt med droner, men i stedet kan gøre brug af satelliter der kredser rundt ude i himmelrummet.

Hej Magnus.

Jeg svarer lige her, som en meget glad og tilfreds fjernvarmebruger. Jeg ved, at fjernvarme på Færøerne er noget l.... Hernede i det sydlige Danmark observerer jeg ikke de samme problemer.

Rent anekdotisk, så kunne jeg altid se, hvor der var fjernvarme, da jeg kørte med aviser for 40 år siden. Lige meget hvor meget sne der lå, så var der altid tør asfalt, hvor fjernvarmen lå.

Sådan var det også på vores vej, da vi flyttede ind. Det ser vi ikke mere, så fjernvarmenettet er blevet meget bedre isoleret (og det var førend, vi har fik så varme vintre, at der ikke kommer sne).

Så min bøn til dig Magnus er: Lad venligst være med at kommentere på fjernvarme i Danmark.

Du har så mange andre gode og fornuftuge kommentarer.

Mvh Bjørn

 • 16
 • 1

VT2 Fyn viser 8. marts 2018 billeder af en vej i Odense, som er ryddet for sne, hvor fjernvarmen ligger. Opvarmet med russisk kul. Man skal blot google Jakob Rasmussen Fjernvarme Fyn og bladre lidt ned i billeder. Så kan man finde historien. Ku være, at Magnus har ret? For år tilbage boede jeg i et fjernvarme opvarmet hus, og betalte en service mand et beløb pr. år for snedrydning af fortovet. Det var spildt.

 • 2
 • 5

Måske de ikke er kommet til det endnu i Odense.

I København blev vejene for nyligt gravet op igen, for at lægge bedre isolerede fjernvarmerør.

Så jeg vil mene, tab i rør er et problem fjernvarmeselskaberne er klar over og som de er igang med at løse.

Derudover har jeg forstået, at fjernvarmen har den fordel, at den kan bruges som lager. Det burde være en fordel i den grønne omstilling selv med tab.

 • 8
 • 1

I København blev vejene for nyligt gravet op igen, for at lægge bedre isolerede fjernvarmerør.

En fremmed ældre og yderst klog herre kommer til byen onsdag den 20, juli 2022 og da det er stegende varmt sætter han sig i skyggen på en bænk og falder i snak med en lille knægt der leger lige ved.

Knægt jeg er fremmed her, hvad kan du fortælle mig om stedet her. Knægten svarer stolt; min tip oldefar var med til at grave den første fjernvarme i 1903 og den gjorde brug af spildvarmen fra affaldsforbrændingen.

Det var da smart, svarer den fremmede og hvad lavede så din oldefar ?

Han skiftede rør som tip oldefar havde lagt.

Hvad lavede så din bedstefar ?

Han skiftede rør som oldefar havde lagt.

Hvad laver så din far ?

Han skifter rør som bedstefar har lagt.

Knægt, hvad har du så tænkt dig at lave når du bliver stor ?

Jeg bliver da nødt til at skifte rør som far har lagt !

Knægt sæt dig her og jeg skal forklare dig hvordan du slipper ud af den onde cirkel du er i færd med at bevæge dig ind i.

Du har vel hørt om global warming og ekstrem varme, samt temperaturer der slår nye rekorder:https://www.tv2lorry.dk/region-hovedstaden...

Knægt hvad tror du det hjælper, at lægge fjernvarmerør, er det ikke mere snu at montere varmepumper der kan yde eftertragtet komfortkøl, til de mennesker rundt om os, der er ved at gå til i varme ?

Du gamle, det lyder da meget smart og mit soveværelse ville ikke være overhedet, så det er umuligt at falde i svøvn, fordi jeg ligger i min kropssved og vælter mig rundt som en torsk der er trukket op på land og ville det ikke være smart med solceller på taget, så air-con kunne køre på egenproduktion ?

Selvfølgelig! og vindmøllerne yder også mest i vinterhalvåret og det passer også fint med hvad varmepumpen har behov for. I fremtiden og den starter lige nu, så skal alt samfundet elektrificeres og selv affaldsforbrænding samt al anden afbrænding af biomasse skal minimeres og kun omfatte hvad der ikke kan genbruges og laves biogas af, biogas som skal bruges til at lave el med i de vind og solfattige dage.

Du gamle, tusind tusind tak for de gode råd, jeg havde ellers set min fremtidige karriere med måsen over hovedet som en grævling, gravende nede i fortovet, men kan nu indse, at fjernvarme er ligesom hestevogne der var enerådende i tip oldefars dage, så er det elbiler der er det nu og hvorfor skal der investeres i en hestevogn trukket af et gammelt øg, hvor størstedelen er importeret og afgiftsfrit foder, når nu alt samfundet skal opbygges omkring VE-el der både er energi og kosteffektivt.

Knægt, det er mig der takker siger den gamle med bevæget stemme. Trods din unge alder, så er du utroligt lærenem og hurtigt opfattende, selv sammenhænge i national og samfundsøkonomi har du fattet, noget der ellers mangler mellem os ældre, der især efter årtusindeskiftet har siddet på hænderne og ikke indset at der sker disruption hvor solceller og vindmøllerne rasler ned i pris og der trods det, er ødet 10 tals milliarder i fejlinvesteringer og det sidder Putler og godter sig over nu.

 • 3
 • 13

Om jeg ikke husker forkert, så hang der et Goodyear luftskib over København i 1981 og hvor en del af formålet var, at afsløre varmeudslip fra bygninger og at det skar i øjnene hvor elendigt stats / almene bygninger performede i forhold til private.

Helt lavpraktisk kunne man blot se efter hvor meget husene bruger af varme, det fremgår jo af fjernvarme målerne. Men det er jo ikke så teknisk som at bruge en satellit.

Formålet med at måle spildevandsudledning har vist ikke nogen praktisk betydning.

 • 5
 • 2

Måske de ikke er kommet til det endnu i Odense.

I København blev vejene for nyligt gravet op igen, for at lægge bedre isolerede fjernvarmerør.

Så jeg vil mene, tab i rør er et problem fjernvarmeselskaberne er klar over og som de er igang med at løse.

Derudover har jeg forstået, at fjernvarmen har den fordel, at den kan bruges som lager. Det burde være en fordel i den grønne omstilling selv med tab.

@Claudia

Jo det er også kommet til Odense, eller rettere sagt, så er det flere årtier siden at godt nok ikke satelitter, men fly, blev benyttet til termofoto af ledningsnet. De senere år også udført af https://scandat.de

Det er heller ikke nyt at samme teknologi kan bruges til vurdering af bygningersvarmetab. Det har også været omtalt har på ing.dk før. https://ing.dk/artikel/nye-luftfotos-her-s...

Heller ikke i København graver de fjernvarmerør op, udelukkende for at lægge bedre isolerede rør. Det kan simpelthen ikke betale sig, med mindre der er øget reparationsfrekvens, byomdannelse, letbaner eller andet samtidig, som igangsætter det.

Tabet i helt nye fjernvarmenet er ikke meget større (ned til ca 10%) end det samlede tab i elnettet i Danmark, så det går den rigtige vej. Men som ved al anden energioverførelsel eller omdannelse, så kan tab ikke helt undgås.

 • 6
 • 1

Helt lavpraktisk kunne man blot se efter hvor meget husene bruger af varme, det fremgår jo af fjernvarme målerne. Men det er jo ikke så teknisk som at bruge en satellit.

@Svend

Ja selvfølgelig. De fleste fjernvarmeselskaber har også datamodeller, grafisk visning af energiforbrug pr kvadratmeter, afkøling af fjernvarmevand, ændring i forbrugsmønsker osv. osv. Samtidig med at forbrugerne helt automatisk som en del af servicen bliver adviseret hvis der er afvigelser. Udfordringen er, at der er stor variation pga. adfærd og antal beboere. Og det kan være særdeles svært at sammenlige 2 ellers fysisk helt ens huse/lejligheder.

 • 5
 • 0

Tabet i helt nye fjernvarmenet er ikke meget større (ned til ca 10%) end det samlede tab i elnettet i Danmark, så det går den rigtige vej. Men som ved al anden energioverførelsel eller omdannelse, så kan tab ikke helt undgås.

Jakob

Hvor er det lige at du ser at det går den rigtige vej ?

I følge energistyrelsen side 16, ser man på år 2000 og 2020 et tidsspænd på 20 år, så er der godt nok svært at se at det går den rigtige vej, snare synes det som tabet /trenden er svagt stigende. https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Statisti...

 • 1
 • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten