Satellitter afslører lossepladser fulde af plastaffald, der ender i havene

Plastaffald i Andhra Pradesh-staten i Indien - et af de lande, hvor Global Plastic Waste har kortlagt flest affaldspladser, der bugner af affald som dette. Illustration: Venkat2336 | Wikimedia Commons

Hvert minut bliver en plastmængde svarende til en lastvogn fuld smidt i verdenshavene. Det vil NGO’en Global Plastic Watch (GWP) nu gøre op med, ifølge Sky News.

Med frit tilgængelige satellitbilleder fra Det Europæiske Rumagentur (ESA), tracker NGO’en lossepladsers udvikling i realtid med et mål om at videregive informationer til verdens regeringer, således de kan håndtere problemerne.

En kunstig intelligens er blevet trænet til at genkende lossepladser på satellitbillederne og hjælpe GWP med at sortere gennem de mange satellitbilleder for at lokalisere og identificere plastskraldet. Når de enorme plastdynger er blevet identificeret af den kunstige intelligens, bliver fundet verificeret af en af GWP’s supervisorer og krydstjekket med eksisterende data, inden det bliver tilføjet til databasen.

Verdens plast hot spots

Indtil videre har GWP kortlagt lossepladser i 26 lande, der tilsammen er ansvarlige for mere end 80 procent af plastaffaldet i verdenshavene.

Deres data er repræsenteret i et interaktivt kort, hvor man selv kan se satellitbilleder af lossepladserne, som er fundet af GWP’s kunstige intelligens.

Ifølge Caleb Kruse, der er lead data scientist hos GWP, så er det en helt ny måde at gå til kortlægning af plastaffald.

»Identifikation af lossepladser på satellitbilleder helt nyt og noget, der er meget svært at gøre selv på en lille skala,« siger han til Sky News.

Ifølge Sky News, så bruges teknologien allerede til at overvåge afskovning af regnskoven, hvorimod kortlægningen af plastaffald har været baseret på modeller og estimater.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har DK brændt ALT sit plast-affald?

Når man kigger på kortet springer ét forhold i øjnene:

Hvor er vestens og Ruslands plast-lossepladser?

GPW-kortet

Bortset fra Brazilien, Indien, Australien og Kina er de fleste land mellemstore og mindre udviklingslande. Det er som om vi er filtreret ud af billedet?

 • 7
 • 1

@Nis Schmidt:

https://globalplasticwatch.org/faqs Does Global Plastic Watch have data for every country?

Twenty five countries have so far been mapped by the Global Plastic Watch tool. They include all of South-East Asia, Australia, and the top 20 countries in annual plastic leakage into the oceans according to scientific publication Science Advances. The first edition of Global Plastic Watch was published in April 2022 and will continue to be updated regularly as more data is analysed.

 • 7
 • 0

jeg praktiserer civil ulydighed og sorterer mit plast som småt brændbart.

Jeg forsøgte - via min kommune - at trace, hvor mit plastaffald endte. Da jeg havde fulgt sporet via Tyskland til Polen, opgav jeg og tænkte, at mit plast kan være en erstatning for noget af Putins gas. Danmark har jo verden bedste affaldsforbrændingsanlæg - og så længe vi stadig brænder fossiler, ser jeg hellere mit plast ende der end på en strand i Indonesien - jeg har været der, det ser ikke kønt ud.

 • 37
 • 1

Ja, med al den transport af plastaffaldet virker det mere klimevenligt at futte det af i vores avancerede forbrændingsanlæg. Og vi burde importere andre landes affald til fjernvarme, lige som Aalborg Portland i øvrigt gør. Så kan vi begynde at sortere, når der er udviklet ordentlige metoder til at sortere og genbruge plasten.

 • 25
 • 0

I går sad jeg på en bænk ved Holte Havn, bænkens planker var et sort materiale og jeg gættede på at det var genbrugsplast. I så fald, mon det så ikke var muligt at lave badebroer af sådan et materiale i stedet for importeret tropisk træ som alligevel har begrænset holdbarhed i det miljø? Og måske kunne genbrugsplast også erstatte andre anvendelser af tropisk træ?

 • 5
 • 1

Måske på tide at det grønne Danmark begyndte at eksportere affaldsforbrændingsanlæg til disse lande.

Så undgår vi også enorme udslip af metan fra lossepladserne. Og er nok CO2e-neutrale i en ruf.

 • 7
 • 1

Gør miljøet og klimaet en tjeneste ved at sende skibe ned og hente alt det plastaffald, og brænd det af i danske forbrændingsanlæg, hvor det kan erstatte fossilt brændsel eller den mindre bæredygtige del af biomassen. Man skal selvfølgelig sørge for at det hele tiden er den mindst bæredygtige brændsel der erstattes. Det redder så samtidig havet for en masse plast. Ren win win, men desværre ikke det regeringen vil.

Den vi i stedet samle så meget plast som muligt. Den gode del af plasten skal vi nok få genanvendt på fornuftig vis. Men den dårlige, beskidte, blandede del - som der jo er den der kommer mere af, når målet er så meget som muligt - ser ud til at blive eksporteret fra land til land, hvor måske noget bliver sorteret fra, og resten ender på lossepladser i den tredje verden. Det tjener kun til at pudse glorien over en høj "genanvendelsesprocent" men på ingen måde miljøet.

 • 17
 • 0

Har DK brændt ALT sit plast-affald?

Ja, bortset fra det vi har billigt til "genbrug" i 3. verdenslande.....

og dog: https://www.tv2east.dk/naestved/borgere-un.... I dét tilfælde stammede det fra blandet byggeaffald. En del byggeaffaldsdeponier og gamle lossepladser rummer plastikrester. Genanvendelse kan så føre til videre spredning.

Plastik fra jordafdækning ved gartnerier har også været et problem, i det mindste indtil for nylig. Fx hvis arealerne senere overgår til landbrug. Efter nogle års pløjning er plastiken bredt ud over et større areal, hvorfra vinden så spreder stumperne yderligere.

 • 3
 • 2

Man kan ikke løse problemerne så længe politikere mener at løsningen er at sende god plastbrændsel til lossepladser i fattigere lande, og derfra videre ud i havet.

Der er i miljøpolitikken en frygtelig hoben hykleriske hellige satanner, som gerne smider problemerne ind under naboens gulvtæppe, derefter bebrejder de naboen for manglende properhed.

Man betaler fattige lande for at smide plast i havet, eller ødelægge deres egen natur og fremtid, og så bryster man sig af at være miljøbevidst. FØJ

 • 9
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten