Satellitsignaler afslører sidste livstegn fra forsvundet fly

En satellit spottede det forsvundne Malaysia Airlines MH370, knap seks timer efter at flyet sendte sin position. Det har ikke bare udvidet eftersøgningen, men tilmed overbevist malaysiske efterforskere om, at flyets forsvinden er sket som følge af en bevidst handling.

Fredag offentliggjorde satellitfirmaet Inmarsat, at én af firmaets geostationære satellitter over Det Indiske Ocean modtog svar på såkaldte ‘ping’, der angiveligt skulle stamme fra MH370.

»Rutinemæssige automatiske signaler blev registreret på Inmarsat-netværket fra Malaysia Airlines flight MH370 under dets flyvning fra Kuala Lumpur,« skriver satellitnetværket i en kortfattet pressemeddelelse og angiver, at informationen herefter blev delt med Malaysia Airlines.

De automatiske signaler bliver udsendt en gang i timen fra satellitten for at holde styr på, hvem der er på netværket. Ifølge flere medier modtog satellitten svar fem eller seks gange, hvilket har kunnet sandsynliggøre, at flyet stadig var i funktion lørdag morgen kl. 8.11 lokal tid.

Se Ingeniørens fokus om Malaysia Airlines MH370

Det har flere implikationer for både eftersøgningen og efterforskningen af det forsvundne fly. De modtagne signaler og deres registrerede svartider har gjort det muligt for efterforskerne at beregne, i hvilken radius fra satellitten flyet kan have befundet sig, efter det seneste kendte radarsignal, der placerede MH370 over Malaccastrædet.

Læs også: Nyhedsbureau: Radar spottede forsvundet fly langt fra planlagt rute

Dermed er eftersøgningen langs flyets oprindelige rute fra Kuala Lumpur til Kinas hovedstad, Beijing, helt droppet, og indsatsen fokuseres nu ved to mulige linjeføringer langs den beregnede afstand fra satellitten.

De to mulige linjeføringer er inddelt i en nordlig og en sydgående korridor. Den nordlige linjeføring starter ved Thailand og strækker sig et godt stykke op i Centralasien – et område, der ifølge flere eksperter har et stort netværk af militære radarer, der burde have opfanget flyet, hvis det begav sig over det luftrum.

Derfor anser mange det nu for mere plausibelt, at MH370 har befundet sig i den sydlige korridor, der krydser Indonesien og fortsætter langt ud i Det Indiske Ocean, da det sidste ‘ping’ blev sendt tilbage til satellitten tidligt lørdag morgen.

Samtidig ændrer det afgørende på teorierne om, hvad der skete om bord på MH370. Satellitsignalerne afslører nemlig indirekte, at flyets kommunikationsudstyr bevidst er blevet afbrudt af én eller flere ombordværende med stor indsigt i kommunikationsteknologierne anvendt i kommercielle fly.

Læs også: USA: Nu leder vi også efter forsvundet fly i Det Indiske Ocean

Da efterforskere hidtil hverken har kunnet be- eller afkræfte, om flyets manglende kommunikation kunne forklares med et havari, har de heller ikke kunnet fastslå, om MH370 forsvandt som følge af en ulykke eller en bevidst handling.

De nye livstegn fra satellitsignalerne har nu fået den malaysiske premierminister til at bekræfte, at både flyets transponder, der sender et identificerende signal til flykontrollen på landjorden, og flyets Acars-system bevidst er blevet slået fra i luften.

Læs også: Ny mystik: Malaysisk fly sendte motordata i fire timer, efter at det forsvandt

Acars-systemet er en kommunikationsservice, som flyselskaber skal abonnere på. Via systemet kan flyet kommunikere med landjorden og sende data om blandt andet motorens tilstand ned til datalogs på landjorden.

Det har fået efterforskere til at tage et nærmere kig på passagerlisten samt ført til ransagning af de to piloters hjem. Hos den ene af piloterne fandt man en hjemmebygget flysimulator, som det malaysiske politi har skilt ad og konfiskeret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De modtagne signaler og deres registrerede svartider har gjort det muligt for efterforskerne at beregne, i hvilken radius fra satellitten flyet kan have befundet sig

Kan det virkelig blive nøjagtigt nok?

Jeg opfatter det som fastlæggelsen af den cirkel, der opstår i skæringen mellem to kugleflader: 1) Jordens overflade 2) den flade, der har satellitten i centrum og den beregnede radius. Der er ikke meget krumning (i.e. afstandsafvigelse) indenfor det relativt lille område, der er relevant her.

  • 0
  • 0

Kan det virkelig blive nøjagtigt nok?

Det må afhænge af satelitens position i forhold til flyet. Hvis sateliten er direkte over flyet så er det ikke så nøjagtigt. Hvis den derimod er tæt på horisonten så er det temmelig nøjagtigt.

Hvis latenstiden for denne ping er registreret med 1 ms nøjagtighed, så kender man afstanden mellem satellit og fly med 30 km præcision. Et fly tilbagelægger stor afstand på 6 timer, så det bør være rigeligt til at give et fingerpeg om hvor flyet var på vej hen.

  • 0
  • 0

Så vidt jeg lige kan se, så vil signalet skulle rejse 100 km længere, hvis det skal ramme en skæringscirkel med radius 1000 km, sammenlignet med at ramme i centrum. Altså svarende til en tur-retur rejsetid på 0,00066 s. Er relætiderne i elektronikken kendt indenfor en passende fraktion af dette?

  • 0
  • 0

Fra artiklen: hvilket har kunnet sandsynliggøre, at flyet stadig var i funktion lørdag morgen kl. 8:11 lokal tid

Så har flyet altså fløjet næsten syv timer uden at være spottet af en eneste jord- eller luftbaseret radar. ahem!

  • 0
  • 0

Hvis latenstiden for denne ping er registreret med 1 ms nøjagtighed, så kender man afstanden mellem satellit og fly med 30 km præcision.

Det kan jeg ikke helt følge. I løbet af et 1ms rejser lyset 300km.

Den "triangulering" der foregår er fundamentalt den samme som med GPS, forskellen er at der kun er 1 satellit som ovenikøbet hænger langt ude i den geostationære bane - og at tidsstemplerne i satelitten næppe kendes med lige så stor præcision som i en NAVSTAR satellit.

  • 1
  • 0

Så vidt jeg lige kan se, så vil signalet skulle rejse 100 km længere, hvis det skal ramme en skæringscirkel med radius 1000 km, sammenlignet med at ramme i centrum.

Antager du at sateliten befinder sig lodret over flyet? Hvad får du hvis sateliten i stedet befinder sig nær horisonten, dvs. næsten vandret i forhold til flyet? Så har du en smal linie som flyet kan tænkes af befinde sig på, og givet at der er 6 målinger, så kan du udelukke alle de positioner der vil kræve at flyet flyver med overlydshastighed.

I praksis har sateliten formodentlig haft forskellige positioner i forhold til flyet ved de forskellige målinger.

  • 0
  • 0

Du får ikke egentlig triangulering

Sandt nok. Der er jo kun data fra een satelllit. Det var mit indtryk at kuglen der anvendes til at skære med jorden og danne de berømte røde kurver er dannet ud fra latenstiden for det sidste ping.

Med data for de forrige ping (og en rimelig god præcision) burde man kunne danne en sekvens af sådanne kurver - og derved få et groft indtryk af flyets kurs. Hvad er præcisionen på Inmarsats pingtider ?

  • 0
  • 0

Da man ikke kender flyets altitude (som kan have ændret sig drastisk) ved de respektive ping, kan det ikke bruges til noget som helst.

  • 1
  • 1

Hvad mener de med "fem eller seks gange"?

Så svært er det vel heller ikke at tjekke om der er meldt tilbage fem eller seks gange fra flyet. Hvorfor denne usikkerhed?

  • 0
  • 0

Så vidt jeg lige kan se, så vil signalet skulle rejse 100 km længere, hvis det skal ramme en skæringscirkel med radius 1000 km, sammenlignet med at ramme i centrum.

Baldur Norddahl:

Antager du at sateliten befinder sig lodret over flyet?

Nej. Den kunne netop komme 1000 km væk fra satellittens nadir; idet jeg, i mangel af bedre, antog at satellitten er lodret over midten af det interessante område.

... givet at der er 6 målinger, så kan du udelukke alle de positioner der vil kræve at flyet flyver med overlydshastighed.

I kan jo ikke gå ud fra som sikkert, at flyet er i luften, selvom det returnerer ping,

  • 1
  • 0

Martin Wolsing taler om id-udsendelser. Det er jo netop humlen ved det hele, at hvis al elektronik er afbrudt, vil flyet kun kunne ses som en prik på radarskærme. På www. AVHerald.com tales der om, at MH370 lagde sig lige bag et andet fly på vestlig kurs, hvorved en radaroperatør kan have troet, at det blot drejede sig om et utilsigtet ekko, - og ikke om to fly. Derved har MH370 kunne snige sig væk fra kysten i vestlig retning og ud over det indiske ocean. AVHerald.com taler også om, at der er kommet to sporingshold til Diego Garcia, hvor flyet let ville kunne lande, hvis det var det man ønskede. VHF-udsendelser fra fuldautomatiske motor-info sendere, kan ikke opfattes ude over det indiske ocean, hvor der ikke findes VHF-modtagestationer. Til gengæld kan de sikkert ikke afbrydes fra cockpittet, men kun under gulvet i selve elektronik-hulen. Man må iøvrigt formode at NSA har satellitter, som kan redirigeres til at dække det indiske ocean med VHF-modtage kapabilitet. Nogen må vide langt mere end det offentligheden for øjeblikket ved, men de der sidder med informationen, vil selvfølgelig ikke afsløre, hvad man kan og ikke kan.

  • 3
  • 0

Kan transponderen omprogrammeres så der udsendes et nyt fly id? Med en passende falsk flyplan kan flyet jo så flyve uantastede hvorsomhelst

  • 1
  • 0

Med tanke på den grad af "sikkerhed" man ellers ønsker sig - ja så burde det ikke være muligt at ændre på det enkeltes fly ID. I princippet burde ethvert fly - uanset om det er civilt eller militært have en ID som ikke kan afbrydes. Militærfly bør - under en konflikt - selvfølgelig kunne slukke sin ID. Dermed burde alle jordradarer såvel som satelitter - til hver tid kunne følge ethvert fly.

  • 0
  • 0

Hvad får dig til at tro, at vi skulle have fået noget at vide, hvis flyet var landet på Diego Garcia? En antagelse om, at 'sådan noget kan USA da slet ikke være involveret i`? Det kan USA nemt, hvis landets interesser på nogen måde er truet. Og jeg vil også mene, at stedet er velegnet til et refit af flyets kommunikation, sløring af udseendet og viderebefordring in cognito.

  • 1
  • 0

AVHerald.com taler også om, at der er kommet to sporingshold til Diego Garcia, hvor flyet let ville kunne lande, hvis det var det man ønskede.

Det kan da vist ikke tage lang tid at gennemsøge Diego Garcia; hvor stor er den - 5 km x 10 km, hvoraf det meste er vand? Og så er den altså temmeligt langt fra den sidst kendte position!

Mon ikke det skal opfattes som to sporingshold der vil operere FRA Diego Garcia?

  • 0
  • 0

Jeg vil nu gerne vide om sateliten kan bekræfte den sidste kendte radar position og at det ikke var en UFO de så på den militær radar. Kan sateliten det?? Den må jo også have ping signaler fra den gang den fløj på ruten mod Kina. Men ellers er der jo kun tilbage at sateliten med sikkerhed modtog et ping fra flyet 6 til 7 timer efter hvor den måske lå drivende rundt i den syd kinesiske hav.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten