Satellitopkoblet mikro-computer slår alarm, når vandtårnet svigter

Ikke et helt almindeligt vandtårn; det er forsynet med en flowmåler, der overvåger både vandforbrug, vandtemperatur, lufttemperatur og batterispænding. Illustration: Ingeniører Uden Grænser

Det er langtfra altid, der kommer vand ud af hanen, når befolkningen i Sierra Leones små landsbyer lægger vejen forbi det lokale vandtårn for at stille tørsten. Alternativet er floden, der også bliver brugt til bade- og toiletbesøg.

Det problem har NGO’en Ingeniører Uden Grænser nu et bud på en løsning på: Solcelledrevne mikro-computere, der med en flowmåler monitorerer forsyningssituationen minut for minut og automatisk sender en besked, hvis forsyningen er defekt og skal repareres.

Kjeld Jensen, der er frivillig i Ingeniører Uden Grænser og cand.scient., ph.d. og lektor på SDU, er en af dem, der har været med til at udvikle teknologien i projektet, der er opstået i kølvandet på et behov for smartere metoder.

»Udfordringen har været, at vi i dag kun kan inspicere manuelt, om vandforsyningen virker efter hensigten, når vi er i nærheden af den. Pludselig blev det tydeligt, at vi har et helt generelt problem her,« siger Kjeld Jensen.

Læs også: IoT-sensorer løber hurtigt tør for strøm

Sundheden skal skærpes

I et sundhedsøjemed er det en skidt situationen for beboerne, når vandforsyningen i de mindre landsbyer sættes ud af spil. Det er virkeligheden, hvis man bevæger sig bare få kilometer ud fra bl.a. Kenema City.

Her er vandledningsnettet ikke-eksisterende ifølge projektleder i Ingeniører Uden Grænser og vandværkschef på Greve Vandværk Benny Nybroe.

»I landsbyerne er vandforsyningen enten håndgravede brønde med håndbetjente vandpumper, regnvandsopsamling i et reservoir eller et vandtårn. Alternativer er at hente sit vand i floden, der er fyldt med fækale bakterier og forurenet af sæbe, olie, og hvad der ellers bliver proppet i,« siger han.

Det er ikke den bedste sammensætning set i forhold til en rapport i 2016, der viste, at næsten ⅓ af Sierra Leones brønde med håndpumper og vandtårne var ude af drift. Samtidig med at næsten 30 pct. af vandforsyningerne i gennemsnit var over et år om at blive repareret.

Forklaringen er imidlertid nem at få øje på, ifølge Benny Nybroe.

»Manglende vedligehold, billige materialer, dårlige samlinger og et generelt dårligt kendskab til materialesammensætning. Der er bestemt ikke noget mærkeligt i, at pumperne holder op med at virke,« siger han.

Det er bl.a. stigrør, der går i stykker og forhindrer vandtårne og brønde i at pumpe drikkevandet op fra grundvandet og det sekundære grundvandsspejl.

Læs også: Klimatilpasning i Sierra Leone: Afvandingskanal blev stoppet med skrald

Vandtårn med monitorenhed

Her kommer teknologien ind i billedet. Ingeniører Uden Grænser vil netop automatisere overvågningen af vandforsyningen, så de ansvarlige hurtigt bliver gjort opmærksomme på det, når en landsby står uden vand.

De har testet flere forskellige setups som følge af forskellige udfordringer med vind og vejr i de vestafrikanske omgivelser, hvor blandt andet elektricitet og mobildækning ikke alle steder er en selvfølge.

Kjeld Jensen har stået i spidsen for det system, der er baseret på platformen Arduino. Det er en mikro-computer med open-source hardware, som er blevet programmet til at transmittere vand-data via en satellitforbindelse.

»Monitoren på vandtårnet er baseret på en flowmåler, der måler vandforbrug, vandtemperatur, lufttemperatur og batterispænding på batteriet, der forsyner systemet, som kører på sit eget solcellepanel,« siger Kjeld Jensen

Data sendes efterfølgende videre dagligt via Iridiums short-burst data (SBD)-service, der minder lidt om en sms-funktion ifølge Kjeld Jensen.

»Her kan vi skyde en datapakke af sted, der så lander få sekunder efter på den ønskede server. Her bliver den gemt i en SQL-database, hvor vi har mulighed for at trække data ud til rapporter,« siger han.

Reparationstiden var i 2016 i gennemsnit i næsten 90 pct. af tilfældene over en uge, mens 30 pct. var over et år. Således er det kun halvdelen af husstandene, der har adgang til vand i 12 timer eller mere i løbet af en dag.

Og lykkes det at folde projektet ud i Sierra Leone, så er det meningen, at overvågningen med mikro-computere skal kunne overføres til andre af verdens fattigste lande.

»Målet er, at alt er open source og godt dokumenteret, så det kan skaleres også andre steder med eller uden Ingeniører Uden Grænsers hjælp,« lyder det fra ingeniøren Kjeld Jensen.

Læs også: SDU-forsker har igangsat lokal produktion af mundbind i Afrika

Kræver forankring

Ingeniører Uden Grænser har testet automatisk dataoverførsel fra monitoren til softwarevirksomheden Akvo, der netop står bag WASH Data Portalen i Sierra Leone med succes ifølge Kjeld Jensen. Men der er stadig et hav af udfordringer, der skal løses, inden de lokale kan mærke en forandring.

»Hvem skal have de her data, og hvordan skal de bruges? Der er brug for at fastlægge, hvem der har ansvaret, så vi kan søge funding til at folde projektet ud i større stil. Rent teknisk er det muligt,« siger Kjeld Jensen.

Mikro-computerne koster nemlig ca. 6.000 kr. at installere pr. vandtårn samt 100 kr. om måneden til satellit-abonnement. Men ud over det økonomiske perspektiv, så handler det også om at udfolde en viden, fortæller Benny Nybroe.

»Det kræver, at man får uddannet de lokale, så de kan installere og vedligeholde. Det kræver et ændret mindset, hvor befolkningen forstår den sundhedsmæssige vigtighed af rent drikkevand. Overvågningen er stadigvæk på et babystadie, der skal passes ind i en helt overordnet kulturændring,« siger han:

»Det er virkelig et langt, sejt træk, men det er vigtigt.«

Sierra Leone bærer i dag præg af stor fattigdom efter voldsom borgerkrig, udbrud af ebola og finanskrise. Ingeniører Uden Grænser er i 26 landsbyer i Kenema-distriktet på projektet med at opbygge pålidelig vandforsyning. Sideløbende har de mange andre projekter i resten af landet, blandt andet i hovedstaden Freetown.
Watertech-boks "Læs flere artikler":

Læs også: Klimatilpasning i Sierra Leone: Afvandingskanal blev stoppet med skrald

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Brug en højtliggende observationspost, med kikkerter til nogle ansvarlige knægte, der kan ringe besked om udfald ind centralt - hvis der ikke er lokal mobildækning. Måske et automatisk radiosignal... eller fyld flere lokale funktioner på til at deles om den relativt dyre og komplicerede satellit-løsning?

  • 2
  • 0

Ved foden af vandtårnet med ,at sætte en trykføler på stigrøret ,med et relæ der tænder for alarmen og vækkeuret ,hos vandværks mesteren :)

Jeg antager dog, at et anvendeligt system allerede er implementeret :)

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten