Satellitbilleder hjælper redningsarbejdet i sydstaterne
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Satellitbilleder hjælper redningsarbejdet i sydstaterne

Orkanen Katrina's hærgen i de amerikanske sydstater har resulteret i et boost i anskaffelsen af satelitbilleder fra området.

Følgerne af katastrofen kortlægges nu fra en række civile og militære satellitter, samt fly med luftbårne sensorer, således at rednings- og genopbygningsarbejdet kan koordineres bedre.

Systemet er aktiveret af en ny international aftale om bruge af satellitter ved katastrofer.

Det er det amerikanske National Geospatial-Intelligence Agency (NGA), tidligere kaldet National Imagery and Mapping Agency (NIMA), som står for primært at levere den nødvendige information i form af billeder og data til de geografiske informationssystemer (GIS) som Federal Emergency Management Agency (FEMA) bruger i planlægningen af redningsarbejdet i området.

NGA er en afdeling under det amerikanske forsvarsministerium, hvis opgave er at levere hurtig og relevant information i forbindelse med amerikanske sikkerhedsopgaver. I Katrinas tilfælde leverer de også information til hjælp for redningsarbejdet.

Spionsatellitter leverer billeder

NGA bruger sin række af spionsatellitter og køber supplerede information og billeder fra kommercielle jordobservations-satellitter for at kunne sammensætte de nødvendige billeder af områderne før og efter stormens hærgen.

Via en international aftale indgået mellem 1999 og 2003 kan forskellige lande anmode hinanden om supplerede information i tilfælde af katastrofer.

Aftalen blev indgået under Unispace-III konferencen i Wien i juli 1999.

Aftalen er blevet startet af en række europæiske lande. Dens formål er, at koordinere brugen af rumbaserede ressourcer i tilfælde af teknologiske- eller naturkatastrofer.

Aftalen er foruden de europæiske lande, blevet underskrevet af Canada, Usa, Argentina og Japan.

Efter Katrinas hærgen anmodede USA om hjælp fra andre landes satellitter til at kortlægge katastrofens omfang. Det er først gang USA har gjort brug af aftalen.

Private satellitfirmaer med jordobservationsatellitter som Digital Globe og Space Imaging er travlt med at kortlæge områderne ved Golfkysten.

En af de satellitter som primært bruges er Space Imaging's Ikonos. Den er travlt beskæftiget med at fotografere området og NGA hjælper med at prioritere hvilke områder er skal kortlægges og i hvilken rækkefølge.

Udover satellitter bruges der også fly til indsamlingen af informationen.

Siden den første september er et U-2 Dragonlady fly blevet sendt til området fra Beale Air Force Base i Californien for at levere supplerende information fra de hårdest ramte områder.