Satellitbilleder afslører skovdød i Brasilien

Illustration: Wikipedia

I det første forsøg på kortlægning af den brasilianske natur siden 1990 afslører en undersøgelse udført af JRC (Joint Research Centre of the European Commission red.) store tab af den oprindelige vegetation.

I øko-regionerne Cerrado og Caatinga, som udgør næsten 35 procent af Brasiliens samlede areal, er henholdsvis 47 og 63 procent af den oprindelige vegetation blevet udskiftet med landbrugsjord.

En af årsagerne til udviklingen er, at der ikke har været samme fokus på overvågning af den brasilianske natur som på Amazonas' regnskov.

Undersøgelsen rapporterer et fortsat nettotab af naturlig vegetation i perioden fra 1990 til 2010 i de to regioner, som er blandt landets mest truede øko-regioner. Økosystemet i Cerrado, som er blevet identificeret som et af verdens brændpunkter, hvad angår biodiversitet, har lidt store tab af naturlig vegetation på grund af landbrugets ekspansion siden 1970'erne.

Caatingas økosystem består af tørre skove og buske og er det mest oversete og mindst undersøgte af de brasilianske økosystemer.

Ifølge undersøgelsen var der et nettotab af naturlig vegetation i perioden 1990 til 2010 på 265,595 km2 i Cerrado og 89,656 km2 i Caatinga, hvilket samlet set svarer til otte gange Danmarks areal.

Resultaterne af undersøgelsen skal støtte tiltag fra myndigheder med ansvar for miljø og naturbevarelse.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Her er et problem, vi kan gøre noget ved i Danmark, idet vi kan kompensere for tilbagegangen af skovarealerne i Brasilien ved at lade de danske landbrugsarealer springe i skov. Danmark har tidligere været helt dækket at skov, og vi kunne hjælpe de fattige lande ved at lade dem dyrke nogle af deres skovarealer, medens vi førte vore marker tilbage til den naturlige vegetation. Det ville løse mange problemer på samme tid. Bedre CO2 regnskab, ingen forurening fra landbruget, større biodiversitet, fornuftig ulandsstøtte, udligning af nationalprodukterne og mere fritid til danskerne, som netop råd til det da vi hører til verdens rigeste lande osv. osv. Hvis vi fik resten af det rige Europa med på ideen, ville det selvfølgelig have en langt større virkning.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten