Satellitbilleder afslører: Islamisk Stat bremser økonomien
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Satellitbilleder afslører: Islamisk Stat bremser økonomien

Industriområde i Mosul februar 2016. Illustration: RAND

Økonomisk set gik det rigtigt skidt i de områder med flere millioner mennesker, som Islamisk Stat - også kendt som IS, ISIL og Daesh - kontrollerede i sine velmagtsdage fra 2013 til 2016.

Der var en nedgang på 80 pct. i elektricitetsforbruget i IS-områder i Irak og en nedgang på 61 pct. i IS-områder i Syrien, som svarer til en nedgang i BNP i hele kalifatet på 23 pct.

Der var desuden en reduktion på 36 pct. af indbyggertallet i byer under IS-kontrol og en nedgang på 20 pct. i landbrugsudbyttet.

Det er konklusionen, som drages i en ny rapport fra den amerikanske tænketank RAND. Tallene er baseret på sammenligning af satellitbilleder fra tiden, før IS satte sig på kontrollen af disse områder, og billeder taget under og efter, IS sad på magten.

Billederne indikerer også, at IS havde en vis succes med at understøtte økonomien i hovedbyerne Raqqa og Mosul, men at IS ikke kunne eller var villig til at understøtte økonomien i andre områder.

Daniel Egel, der en af forfatterne til rapporten, forklarer i en pressemeddelelse fra RAND, at dårlig regeringsførelse i form af mismanagement og ligegyldighed var en del af årsagen til den økonomiske nedgang, men han mener, at militære angreb fra USA og andre var helt afgørende for, at der ikke blev opbygget en sund økonomi.

Crowd-sourcing er bedre end algoritmer

Ud fra satellitbillederne estimerede rapportens forfattere bl.a. elektricitetsforbruget, som er et mål for BNP, og befolkningsbevægelser, som er et mål for udbud af arbejdskraft og forbrugerefterspørgsel. Aktiviteten i landbrug og industri, transport og skader på infrastruktur blev også estimeret.

Billederne er blevet analyseret automatisk med algoritmer, men generelt får man det bedste bud eksempelvis på antallet af biler i et satellitbillede ved at benytte crowd-sourcing, hvor mere end 100 personer ser på samme billede, og hver giver et estimat, skriver forfatterne i rapporten.

Det skyldes bl.a., at algoritmerne er udviklet og kalibreret i forhold til USA og Europa, hvor veje, biler og bygninger ser anderledes ud og generelt fremstår i stærkere kontrast.

Projektet har også identificeret fordele og ulemper ved crowd-sourcing-metoderne, hvor anbefalingen lyder, at man kun skal bede frivillige personer om at se på et meget begrænset antal forskellige objekter i samme billede.

Det viste sig også, at man i visse tilfælde kan have brug for at øge antallet af frivillige personer op til mange hundrede for at få et pålideligt resultat.

De anvendte metoder har derfor deres begrænsninger, men forfatterne hævder, at deres hovedkonklusioner er statistisk signifikante.

Sluttelig konkluderer de, at områder vundet tilbage fra IS ikke uden videre og umiddelbart får en lysere fremtid. Det tager lang tid at genopbygge økonomien, viser satellitbillederne.

"Der var en nedgang på 80 pct. i elektricitetsforbruget i IS-områder i Irak og en nedgang på 61 pct. i IS-områder i Syrien, som svarer til en nedgang i BNP i hele kalifatet på 23 pct."

Jeg vidste man kunne finde et godt argument imod IS. Det var vist også noget med at så ville man blive tvunget til at køre Toyota :-)

  • 7
  • 2