Satellitbilleder af vulkanudbrud i Congo

Vulkanudbruddet, der startede den 17. januar, dræbte mere end 100 mennesker og har tvunget hundredtusinder på flugt. Mindst 12.000 hjem er blevet ødelagt i og omkring byen Goma. Goma, der ligger på den nordlige bred af Kivu-søen, havde inden udbruddet omkring en halv million indbyggere.

De frigivne billeder er taget fra en af rumfægernes radarmissioner inden udbruddet og fra NASAs Landsat-7- og Terra-jordobservationssatellitter.

Billederne viser området omkring den 3.469 meter høje vulkan. Den er en af otte vulkaner, som befinder sig i dette område på grænserne mellem Congo, Rwanda og Uganda.

Et af billederne viser vulkanen før udbruddet. Det er sammensat af billeder fra Landsat-7 satellitten den 11. december sidste år og kombineret med højdedata fra NASAs radarmission på rumfærgen i 2000. Mindre skyer er blevet fjernet digitalt. På dette billede se både vulkanen og byen Goma fra østnordøst. I forgrunden ses Kivu-søen, og Nyiragongo er den stejle vulkan til højre.

Byen Goma ses som det lyse hvide og lilla område langs kysten udfor vulkanen. Den lavere, men bredere Nyamuragira-vulkan ses til venstre i billedet. Højdeforholdene er blevet forstærket i billedet med en faktor 1,5 for at gøre dem tydeligere. Billedet er 21 kilometer bredt og 42 kilometer i dybden. Opløsningen er omkring 30 meter.

Et andet billede er det samme som overfor, men set efter udbruddet. Det er sammensat af billeder fra Landsat-7 satellitten, data fra Terra-satellitten, der viser lavaen. Billedet er blevet kombineret med højdedata fra NASAs radarmission på rumfærgen i 2000. Det viser lavafloderne som de så ud den 28. januar 2002. Der kan ses lava i selve krateret, nede i byen og andre steder. Spredte skyer i området forhindrede en fuldstændig kortlægning af lavaen. Billedet er 21 kilometer bredt og 42 kilometer i dybden. Opløsningen er omkring 30 meter.

Desuden er der frigivet et billede, der viser lavafloder ned af vulkansiden. Dette billede er sammensat af data kombineret fra NASAs Terra og Landsat-7 satellitter. Gomas lufthavn ses lige til højre for den store lavaflod nede i byen. Billedet er 21 kilometer bredt, 42 kilometer højt og har en opløsning på 30 meter.