‘Satellit-toget’ blinker løs: Her er Musks løsninger til at stoppe genskæret

Plus12. juni 2020 kl. 10:343
‘Satellit-toget’ blinker løs: Her er Musks løsninger til at stoppe genskæret
De 60 Starlink-satellitter, der blev sendt op 24. maj sidste år udgør kun en lille del af det enorme netværk af 30.000 satellitter, som skal udgøre Starlink. Illustration: Marco Langbroek.
Astronomer, borgere og danske politikere er bekymrede for de tusindvis af lysende satellitter, der breder sig på nattehimlen. Tre løsninger er på vej.
Artiklen er ældre end 30 dage

Maling, solbriller og styring af solpaneler. Det er de tre løsninger, SpaceX i øjeblikket arbejder på for at dæmpe refleksionen af sollys fra de såkaldte Starlink-satellitter.

Satellitterne bliver i disse år opsendt i store klynger, og med tiden skal de udgøre et globalt netværk af 30.000 satellitter for at give hele klodens befolkning adgang til internettet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
13. juni 2020 kl. 20:00

At forestille sig, at man kunne bruge satelitterne til at danne en slags grafik der stryger over nattehimlen, feks med tekstbeskeder eller reklameslogans med global dækning. Nok langt fra alle der vil se positivt på det, men det vil i hvert fald være rimeligt effektivt til at skabe opmærksomhed.

1
12. juni 2020 kl. 11:56

I Mat 1 på DTU var der en berygtet solfangeropgave som afslutning på læren om vektorfelter. Denne omhandlede fluksintegraler af overfladeindstrålingen for en struktur dækket af solpaneler hen over en dag. Denne artikel lyder som den (meget) mere avancerede udgave af den opgave. Man forledes til tanken "DTU - Det bliver til noget". Er der nogen der ved om Solfangeropgaven stadig gør en årlig fremkomst?

En lærerig historie er at forelæser havde lavet 7 løsningsforeslag til opgaven. Der var 2/70 elever der uafhængigt af hinanden fandt en 8 måde at gøre det på vha nogle geometriske betragtninger som fjernede halvdelen af beregningerne. Den ene "klasselærer" (dem der retter opgaverne) gav et klap på skulderen og sagde godt klaret til sin elev. Den anden trak point fordi det jo ikke var meningen, selvom han jo godt kunne se man kom til det rigtige resultat.