Satellit tjekker vandets kredsløb på Jorden

Lørdag formiddag kl. 11.54 dansk tid sendte Nasa satellitten Aqua op med en Delta 2 raket fra Vandenberg raketbasen ved den californiske stillehavskyst.

Opsendelsen gik fuldstændig efter planen, og en Nasa-medarbejder betegnede den endda som nærmest kedelig. Delta 2 raketten har ni små faststof booster-raketter, hvoraf kun de seks tændes fra start. Lidt over et minut senere er de brændt ud, hvorefter de kastes bort, og de sidste tre antændes.

Da raketten blev sendt op mod syd-sydvest ud over et off-shore felt, kunne de seks første booster-raketter først kastes bort efter at raketten havde passeret nogle olieborerigge.

Stort måleprogram
De næste seks år skal Aqua fra sin 723 kilometer høje bane omkring Jordens poler holde øje med vandets evigt kredsløb på Jorden.

Den skal hjælpe forskere med bedre at forstå kredsløbet og gøre det lettere for meteorologer at lave bedre langtidsudsigter for vejret. Det skal ske ved hjælp af et omfattende, sammenhængende måleprogram, der blandt andet omfatter måling af: Temperaturprofiler i atmosfæren, oceanernes overfladetemperatur og af jordbundens fugtighed i områder med lille vegetation. Desuden skal satellittens data komplementere en af Nasas øvrige satellitter, Terra.

Nøjagtige profiler
Temperaturprofilerne bliver udført ved at måle atmosfærens lysstyrke i mange bølgelængder i den infrarøde del af spektret. Hver bølgelængde fremhæver en bestemt højde i atmosfæren og med sine 2.378 detektorer vil instrumentet – i forhold til tidligere missioner – gøre temperaturprofilerne mere nøjagtige.

Mens satellitten bevæger sig i sin bane, skanner instrumentet et 1.600 kilometer bredt bælte og måler temperaturprofilen i cirkler a 13,5 kilometer i diameter. Det giver en måling af hele kloden to gange dagligt.

Større område

Målingerne svarer til nogle af de temperaturmålinger, man får med vejrballoner, men de dækker et langt større geografisk område. Når Aqua om et par måneder er klar til at levere data, vil de blandt andet også tilgå European Centre for Medium-Range Weather Forecasts.

Ifølge Nasas egne vurderinger skulle det takket være de mange målinger være muligt at forbedre den type vejrforudsigelser med 2-3 dage, hvilket især vil komme luftfarten, landbruget og byggeindustrien til gode.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten