Satellit til studier af soludbrud opsendt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Satellit til studier af soludbrud opsendt

HESSI skal observere soludbrud (solar flares) i røntgenområdet, og NASA lover, at missionen vil bidrage med væsentlig ny viden om dette naturfænomen. Opsendelsen skete med den lille Pegasus raket - det er den lille raket, som slæbes op i 12 km's højde med et transport-fly, inden den droppes og antændes. Mens de fleste Pegasus opsendelser er sket over Stillehavet ud for rakettens base i Californien, skete denne opsendelse med udgangspunkt i Cape Canaveral, hvortil transportfly, raket og satellit ankom sidste fredag. Flyet lettede fra Cape Canaveral i aftes kl. 20.28 dansk tid og raketten blev droppet halvanden time senere. Droppet og raketantændelsen gik helt som planlagt og 10 minutter senere var HESSI i den ønskede 600 km bane.

Der har været usædvanlig mange forhindringer undervejs. Oprindelig skulle opsendelsen have været i juli 2000, men den opsendelse gik i vasken, da satellitten ved en alvorlig fejl nærmest blev rystet i stykker under en vibrationstest. Den fik ca. 10 gange normal "dosis" og var tæt på at blive skrottet, men blev repareret. Næste forhindring viste sig i form af bureaukrati, da NASA besluttede, at man ville checke al elektronikken for en risikovurdering. De sidste udsættelser havde med Pegasus raketten at gøre. Den største forsinkelse kom, da en opsendelse med Pegasus af et hypersonisk scramjet eksperiment gik helt galt. Raketten kom helt ud af kontrol og måtte bringes til eksplosion.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten