Satans ustabile, men simple terror-bomber
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Satans ustabile, men simple terror-bomber

Paris-bombninger, terrorsagen fra Glasvej, Vollsmose-sagen, London-bombningerne og anholdelsen af en 16-årig pige fra Kundby for nylig har alle én ting til fælles: sprængstoffet TATP, også kendt som acetoneperoxid ... eller i terroristkredse; Satans mor.

Nu ser Bruxelles-bomberne ud til at føje sig til listen over terrorangreb, hvor TATP blev brugt. Meldingerne om brugen af TATP kommer blandt andre fra det belgiske medie De Standard, ligesom flere eksperter i udenlandske medier peger på samme mistanke, selvom der er fundet spor af gødning i et hjem, som politiet har ransaget i en nordlig forstad til Bruxelles.

TATP kræver ikke - som nogle danske medier ellers beretter - et stort laboratorium og dybt kendskab til kemi. TATP er netop terroristernes foretrukne sprængstof, fordi det kan laves af ingredienser, som kan købes i ethvert supermarked og brygges derhjemme.

Læs også: Eksplosivt sprængstof kan fremstilles derhjemme

»Når en 16-årige pige finder på at brygge TATP derhjemme, så viser det jo ret godt, at du ikke behøver den store viden,« siger formand for Dansk Sprængteknisk Forening Jørgen Schneider med henvisning til den 16-årige, der sammen med en tidligere Syrien-kriger ifølge politiet lykkedes med at fremstille bomber og foretog prøvesprængninger til en mission, der gik ud på at sprænge to danske skoler i luften.

Læs også: Terrormistænkte bryggede på skoledrenge-bombe

Eksploderer mellem hænderne på folk

TATP bliver fremstillet af acetone, brintoverilte og svovlsyre; alle ingredienser der kan findes i supermarkeder eller byggemarkeder. Fremstillingen kræver kontrol af temperatur og kendskab til den rette dosering, og slutproduktet er et højst ustabilt produkt, som for mange wannabe terrorister og legesyge kemikere er sprunget mellem hænderne på dem i 'laboratoriet'.

I 2006 eksploderede TATP i et hjem i Texas og slog en 21-årig ihjel, da han og en kammerat producerede TATP, og i Danmark var fremstilling af TATP også en del af legen på DTU i starten af 90’erne, men medførte flere uheld og blev standset i 1993.

Ekspert: Vi kan ikke lovgive os væk fra bomberne

Trods sin ustabilitet har sprængstoffet den fordel - set med en simpel terrorists øjne - at det er nemt at antænde, og det er ellers et klassisk problem:

»Sprængstoffer, som anvendes af professionelle, kræver en detonator, som er svær at skaffe, mens TATP blot kræver et hårdt slag og er meget friktionsfølsomt,« siger Jørgen Schneider.

TATP virker på den måde, at det frigiver en acetoneenhed, hvorved oxygen-atomer efterfølgende frigives, så der dannes almindelige oxygenmolekyler og ozon. I processen frigives nok energi til, at reaktionen kan sprede sig til det næste molekyle. Få hundrede gram TATP kan på denne måde blive til flere hundrede liter gas i en brøkdel af et sekund og blive til en ødelæggende kraft. Samme proces kendes også fra azid, hvis dekomposition producerer nitrogen til at fylde airbags i biler (men uden varmeafgivelse).

»Sprængstoffer, som er lavet der hjemme med almindeligt tilgængelige stoffer, kan vi ikke lovgive os uden om. Stofferne bruges overalt af f.eks. malermesteren, mekanikeren, i skønhedssalonerne osv. Det er jo også med til at forklare, hvorfor folk i Gaza kan blive ved med at fremstille sprængstof, selvom Israel har lagt en jernring omkring området og kontrollerer alle varer ind og ud,« siger Jørgen Schneider.

Skulle Bruxelles-bomberne vise sig at være lavet af gødning, vil de formentlig være magen til dem, der blev fremstillet af massemorderen Anders Breivik. Det er også helt typisk, at man både finder gødning og TATP hos terrorsigtede. Det fandt man bl.a. hos den 16-årige fra Kundby.

Læs også: Minister vil gennemgå regler for kunstgødning efter angrebet i Oslo

Gødning er sværere at gøre sprængfarlig - i hvert fald gødning købt i byggemarkeder - fordi indholdet af kvælstof er lavt. Gødningen er også produceret, så olie har svært ved at trænge ind og gøre den sprængfarlig.

Se test af TATP:

For almindelige civile er der restriktioner på, hvad man kan købe. F.eks. kan man ikke længere købe stærk brintoverilte eller stærk svovlsyre (og et par stoffer mere). Forbuddet vil måske lægge en dæmper på skolelever med hang til bulder og brag, men da forbuddet ikke gælder erhvervsdrivende, har det næppe den store praktiske effekt. Altså det er jo ikke svært at lave et facadefirma, der ganske plausibelt bruger kemikalier, hvis man gerne vil lave bomber.
Mens jeg som civil ikke engang kan købe fortyndet svovlsyre. Det er ganske vist tilladt, men det sælges ikke.

  • 5
  • 3

Det er altså en sandhed med modifikationer. Nu ønsker jeg ikke at gå i detaljer med, hvor du kan købe den slags. Men f.eks stærk brintoverilte kan altså skaffes nemt af almindelige mennesker. Men jeg ønsker ikke at dokumentere det af særlige hensyn.

  • 16
  • 0

Da jeg var barn (10-12+ år) var det mulig, at købe stortset alt hos Matas-materialisten.
Nogle stoffer krævede dog 'farmands' medvirken til indkøb.

Det var 'artige' ting, man kunne lave med f.eks. kaliumnitrat (køkkensalpeter), svovl m.m.m
- Det var vist godt, internettet ikke eksisterede dengang. ;-)

  • 4
  • 0