SAS køber majsethanol: Det udleder mere drivhusgas end fossilt brændstof, viser nyt studie

Plus9. marts 2022 kl. 05:0814
SAS fly lufthavn luftfart landing
SAS har underskrevet en aftale om køb af biobrændstof fra den amerikanske virksomhed Gevo. Illustration: David Perrin/CPH.
Majsbaseret biobrændstof kan være en større klimasynder end almindelig benzin takket være udledninger fra ændringer i jordbrug.
Artiklen er ældre end 30 dage

I jagten på et grønnere alternativ til fossile brændstoffer er der rig mulighed for at ramme ved siden af.

Forskere fra University Wisconsin-Madison mener, at de har fundet et klart eksempel efter at have undersøgt USA's produktion af majs til biobrændstof. Det sker i et større studie udgivet i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
21. marts 2022 kl. 18:09

Jetfuel ca 43MJ/kg

Sprit(Æthanol) 30MJ/kg

Mindre rækkevidde eller færre passagerer.

Mediestunt?

13
21. marts 2022 kl. 08:56

Når man pløjer jord frigives den co2 som der ellers ville være bundet i toplaget. Så mere opdyrket land=mere co2. Tror jeg

12
10. marts 2022 kl. 10:38

Jo, det går jeg da bestemt ud fra, jeg nævner det for at fastslå hvad der forstås ved CO2-neutral. Al den CO2 der udledes er optaget da planten groede.

Med samme underfundige humor kan vi konstatere at en at en benzinbil er Co2 neutral i de ca 96 % af dens levetid hvor den er parkeret:)

Et ældre studie er nået til et lignende resultat som i artiklen: Study: Ethanol Worse for Climate Than Gasoline
https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=18784732&t=1646857634627

11
9. marts 2022 kl. 22:02

Bioethanol koster ca. 3,75 pr. liter. Den lave pris tyder på at man forventer rigeligt med billig majs. Prisen stiger på hvede fordi det sås om efteråret og markerne i Ukraine bliver ødelagt. Majs sås om foråret, så de amerikanske farmere vil formodentligt øge arealet ved forårssåningen.

10
9. marts 2022 kl. 21:34

Det bliver næppe i år, at man skal slå sig op på at flyve med mad som brændstof.

8
9. marts 2022 kl. 16:34

SAS får stadig reklameværdien af denne bioethanol, og det er nok det vigtigste.

7
9. marts 2022 kl. 11:49

Du skriver, majsen optager co2, når den gror. Indgår det ikke i co2-regnskabet fra de amerikanske forskere?

Jo, det går jeg da bestemt ud fra, jeg nævner det for at fastslå hvad der forstås ved CO2-neutral. Al den CO2 der udledes er optaget da planten groede.

Det er ligesom med elbiler: Elbiler udleder absolut ingen CO2, men der udledes CO2 ved fremstilling af bil, batteri og elektricitet. I visse tilfælde er den afledte udledning næsten lige så stor som for en fossilbil.

Alligevel er elbilen et enormt skridt frem mod lavere klimabelastning, for alle disse afledte udledninger kan vi efterhånden reducere / fjerne. Derimod kan udledning fra afbrænding af fossiler ikke reduceres.

6
9. marts 2022 kl. 11:37

Skal lige forstå: Du skriver, majsen optager co2, når den gror. Indgår det ikke i co2-regnskabet fra de amerikanske forskere?

4
9. marts 2022 kl. 08:50

Det er en god nyhed at SAS starter med at iblande klimaneutral ethanol. Ethanol er klimaneutral fordi den mængde CO2 det udleder er den samme som majsene optager når den gror på markerne.

At dyrkningen af majsene så ikke er klimaneytral er et problem der kan gøres noget ved. Man kan gå tilbage til at lave gødning af elektricitet, traktorerne kan køre på bio- eller P2X brændstof. Også energien til ethanolproduktionen kan være CO2-neutral osv. osv.

Verdenssamfundet forpligter sig i højere grad til CO2-reduktioner som ovenstående. Undersøgelsen er biased af en uforanderlig verden, men det er bestemt ikke et faktum.

En helt anden fordel ved at flyve på ethanol er at det reducerer flystriberne fordi det giver langt mindre sodpartikler og areosoler.

3
9. marts 2022 kl. 08:46

Det afhænger i høj grad af hvad der ellers vil være på markerne, en ændret dyrkning kan føre til øget udledning af methan og lattergas, som er meget potente, omend kortlivede, drivhusgasser. Lattergassen frigives uanset om det er organisk, eller kunstig gødning som bruges. Methan frigivelsen vil afhænge af jordbunden.

2
9. marts 2022 kl. 08:38

Har altid undret mig over hvad 'Bio' Ethanol er i forhold til god gammeldags Ethanol. Der er vel ingen af dem der er fossile, selvom der vistnok er påvist betydelige mængder i rummet .

1
9. marts 2022 kl. 08:11

Det undrer mig at der kan komme andet end grøn CO2 ud af majs. Kunstgødningen kunne vel være organisk.