SAS: Forulykket flytype blev leveret med børnesygdomme

Flytypen Dash8/Q400 fra den canadiske fabrik Bombardier, der søndag eftermiddag havarerede i Aalborg Lufthavn, har sendt SAS's teknikere på overarbejde siden første levering i 2000.

Det skandinaviske luftfartsselskab var nemlig de første modtagere af flymodellen - og dermed en række børnesygdomme. Det fortalte SAS's danske vicekoncernchef, John Dueholm, på et pressemøde søndag aften.

»Vi har søndag haft kontakt til flyfabrikanten for at høre, om de har kendskab til lignende tilfælde. Det siger de, at de ikke har, så derfor betragter SAS ulykken i Aalborg som en isoleret hændelse,« sagde John Dueholm til Ritzaus Bureau.

SAS Danmark råder over i alt 13 Dash8/Q400, mens hele koncernen har over 24 modeller.

»Vi ser det som et forsvarligt og sikkert fly. Når en ny flytype kommer på markedet, opstår der en række ting, som skal rettes ind. Der har været børnesygdomme, men de er løbende blevet rettet op,« sagde vicekoncernchefen til nyhedsbureauet.

"Alverdens ting har været galt"

Mogens Holgaard, formand for piloterne i SAS, er mere direkte i sin beskrivelse af Dash8/Q400.

»Der har været alverdens ting galt med vores fly af denne type. Derudover har det været svært at skaffe reservedele til flyet,« fortæller Mogens Holgaard til Politiken.

Han uddyber ikke, hvilke tekniske stridspunkter der har været tale om, men understreger, at han ikke har kendskab til, at de mange problemer med flyet skulle have udgjort en sikkerhedsrisiko.

Statens Lufthavnsvæsen fastholder kurs

Sidste år var en Dash 8/Q400 tæt på en mark-landing i Sverige, da den ene motor satte ud. Præcis samme fejl var ellers indtruffet på præcis samme fly tre gange tidligere i løbet af tre uger.

Den svenske havarikommission iværksatte i den forbindelse en undersøgelse. Konklusionen lød, at antallet af fejl på flytypen var så graverende, da SAS købte flyene af Bombardier, at de blev betegnet som havende "en lav teknisk regularitet".

Statens Luftfartsvæsen oplyser til Ritzaus Bureau, at det afventer Havarikommissionens undersøgelse, og at flytypen stadig vil blive anvendt, da canadiske tests og noter i tilfælde af fejl og mangler ikke angiver en sikkerhedsrisiko.

Emner : Fly
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ingen : Når blot de kan produceres billigt nok ;-)

Jeg var ansat under Bombardiers overtagelse af Adtranz. Det var dengang en klar pointe at Bombardiers strategiske mål med virksomhedsovertagelser var at indføre sin egen model for stram økonomistyring.

Det ville sige at det Bombardier er god til, er at optimere profitten. Om det altid er lykken i en teknisk produktion er spørgsmålet...

Om det er et problem her, kan jeg i sagens natur ikke vide, men som Ingeniører er der vist ingen tvivl om at vi ofte er i en nøgleposition hvor hensynet til liv og sikkerhed skal afvejes overfor virksomheders effektivisering.

Må vi have viden og klogskab til at handle rigtigt..

  • 0
  • 0

Hej Jens Dine overvejelser kan meget vel passe.

De to alvorlige fejl på våre hydraulspindler opstod netop i forbindelse med besparinger med gevindsamlinger indført af uerfarne konstruktører.

Nu gør jeg igen, hvad jeg kan, for at få kontakt med SAS, hilser Tyge

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten