Sanktioner: Taiwan eksporterer nu kun forældede chip til Rusland

Taiwan, en førende producent af halvledere i verden, har erklæret et eksportforbud på chips med høj ydeevne til Rusland og Belarus. Illustration: Bosch

Som seneste led i Taiwans sanktioner mod Rusland og Belarus har landets økonomiministerium nedlagt et eksportforbud på en lang liste af strategiske tech-produkter, deriblandt processorer med en clockfrekvens over 25 MHz.

Det svarer til processorer udviklet i 80'erne eller starten af 90'erne, da de nyeste chips i vor tid snarere kommer tæt på 4.000 MHz. Så selvom eksportforbuddet ikke er totalt, begrænser det adgangen til moderne teknologi betydeligt.

Listen inkluderer også chips med en ydeevne over fem gigaflops, mere end 144 pins, og adskillige andre krav. Derudover rammer forbuddet også teknologi, der kan bruges til produktion eller kopiering af moderne chips, såsom litografi-redskaber og scannere.

Andre landes sanktioner mod Rusland og Belarus har allerede skabt processor-problemer for dem, da AMD, Intel og IBM stoppede med at sælge dem industrielle chip kort efter invasionens begyndelse.

Rusland mangler især x86-processorer, som i krigstiden har fået landet til at købe kompatible processorer fra Kina, der vil fungere langsommere end moderne systemer. Rusland producerer også egne processorer, kaldet Elbrus-chip, men de kræver en ændring i hvilke servere landet bruger og er utilstrækkelige på mange områder.

Taiwan er hjemsted for nogle af de største chipproducenter i verden og kontrollerer samlet set 48 procent af den globale produktion af halvledere. Men selvom størstedelen af deres eksport til Rusland består af computerdele, er denne eksport begrænset. Det er derfor uvist, hvor stor en effekt eksportforbuddet vil have.

Nyheden blev ikke modtaget godt i Kina, der mandag erklærede, at de taiwanesiske myndigheder søger indflydelse og spiller for galleriet med forbuddet.