Sander vil bygge dansk universitet i Beijing

Danske og kinesiske studerende bør kunne tage en uddannelse på et dansk universitet i Beijing inden for en årrække.

Universitetet skal udspringe i et konsortium af danske universiteter, udbyde betalingsuddannelser på både bachelor-, kandidat- og ph.d.-niveau og bemandes med både danske og kinesiske undervisere.

Det skal arbejde tæt sammen med de flere end 300 danske virksomheder, der i dag findes i Kina og sikre, at Danmark bliver koblet på den eksplosive, kinesiske vækst i forskning og innovation.

Kineserne vælter ind på deres egne universiteter. I 1997 var der 3,2 mio. studerende. I 2005 var der 15,6 mio. Årligt uddanner Kina 3,2 mio. ingeniører, hvilket er verdens rekord. Illustration: Royalty-Free/Corbis

Sådan lyder et nyt forslag fra videnskabsminister Helge Sander (V) som et af 19 virkemidler i regeringens Kina-strategi.

»Kun en procent af den viden, vi bruger i Danmark, bliver produceret i Danmark. Mere og mere produceres i Kina, som satser voldsomt på forskning og innovation. Derfor skal vi gribe denne mulighed til at få adgang til den viden, vi skal bruge for at klare os i den globale konkurrence,« siger videnskabsministeren til Berlingske Tidende.

Formanden for rektorkollegiet, Jens Oddershede, bakker op om initiativet, der dog modtages mere køligt inden for nogle af universiteternes mure.

»Hvis midlerne til projektet skal tages fra vores nuværende bevillinger, så nej tak. Kommer der derimod nye midler, vil det være et plus oven i alt det samarbejde, der i forvejen er mellem de enkelte danske universiteter og universiteter i Kina,« siger rektor Finn Kjærsdam, Aalborg Universitet, til Berlingske Tidende.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kineserne vælter ind på deres egne universiteter. I 1997 var der 3,2 mio. studerende. I 2005 var der 15,6 mio. Årligt uddanner Kina 3,2 mio. ingeniører, hvilket er verdens rekord.

Undertekst på billede!

Hvordan skal de tal forstås? Der er 15-16 mio. studenter, og samtidig bliver 3.2 mio. ingeniører færdige årligt. Altså vil der ved en ca 5-årig uddannelsestid kun være plads til ingeniørstuderende på de kinesiske universiteter!

Er det min udregning, der er noget galt med?

  • Søren
  • 0
  • 0

Hvis deres ingeniører holder samme standard som plastic legetøjet mv., så er ingeniør uddannelsen formentlig væsentlig kortere end 5 år. Mit bud er, at der snarere er tale om en længde på uddannelsen på 3-3½ år svarende til vores diplom ingeniør uddannelse.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten