Sander pressede KU for at redde Penkowa fra suspendering
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sander pressede KU for at redde Penkowa fra suspendering

Tre gange tog tidligere videnskabsminister telefonrøret og ringede til medarbejdere på Københavns Universitet for at fortælle, at han fandt suspenderingen af hjerneforsker Milena Penkowa uretfærdig. Det viser et notat, som B.T. har fået aktindsigt i.

Københavns Universitet valgte at suspendere Milena Penkowa i april 2010, og i forsommeren ringede Helge Sander til rektor Ralf Hemmingsen. I rektorens notat står der, at Helge Sander "var forundret over, at Penkowa var suspenderet, og at sagen slet ikke kunne holde til det." Han truede også med at kontakte justitsministeren i sagen.

Den 17. juni kontaktede Helge Sander så Ulla Wewer, dekan for det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. I et telefonnotat skriver Ulla Wewer, at Helge Sander sagde, "at det var mystisk", at Penkowa var suspenderet, og at han ikke forstod, at det var sket. Han mente, det ville gøre det sværere for Penkowa at forske og svært for hende at komme tilbage efterfølgende.

Derudover noterede Ulla Wewer også at Helge Sander, ligesom med Ralf Hemmingsen tilfælde, truede med at rejse sagen over for topministre i regeringen.

Og det var ikke sidste gang Helge Sander kontaktede Ulla Wewer. Også i oktober henvendte han sig til dekanen og sagde at KU "opførte sig helt forfærdeligt og slog på én, der lå ned."

Overrasket og forundret

Ralf Hemmingsen fortæller i dag til B.T., at han er forundret over, at en politiker blander sig i en suspendering.

»Jeg var ganske overrasket og forundret over, at Helge Sander en weekend ringede til mig personligt om en personsag. I telefonen nævner han blandt andet, at han vil kontakte justitsministeren om sagen,« siger han.

Helge Sander bekræfter, at han har kontaktet universitetet i sagen om Penkowas suspendering, men nægter at have lagt pres på nogen.

»Jeg har ikke lagt massivt pres på hverken rektor eller dekan. Jeg har i forbindelse med samtaler om andre forhold, bl.a. det nye Novo Nordisk-center, som Folketingets videnskabsudvalg skulle besøge, spurgt til suspenderingen af Milena Penkowa,« skriver Helge Sander i en mail til B.T.

Chok på Christiansborg

Hverken en minister eller en folketingspolitiker må blande sig i, hvem der er menige ansatte i selvstændige institutioner. Derfor er politikerne på Christiansborg også chokerede over Helge Sanders indblanding.

»Jeg er helt rystet. Man skal næsten ikke tro, at det her var Danmark. Man må snart spørge, hvor dum kan Helge Sander være. Hvis regeringen ikke selv vil søsætte en uafhængig undersøgelse, så må vi gøre det, når en ny regering kommer til. Bare så vi kan få ryddet op i det her,« siger Marianne Jelved til B.T.

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten bakker alle op om en undersøgelse og Villum Christensen fra Liberal Alliance er klar med en uafhængig undersøgelse, hvis ikke Københavns Universitet selv ligger alt frem senest i marts.

»Hvis jeg havde været rektor og fået er opkald fra en minister, så ville jeg have troet, det var telefonfis. Det er hele hjertekammeret af en institution, at en politiker ikke blander sig i, hvem de ansætter. Det her har udviklet sig til en ren sæbeopera. Nu vil jeg vente på universitets redegørelse - og er den ikke god nok, så må vi have en undersøgelse,« siger han til B.T.

Villum Christensen har tidligere været direktør for Syddansk Universitet og rektor på en handelshøjskole.

Milena Penkowa, som fratrådte sin stilling i december, har ikke selv nogen kommentarer til sagen.

Emner : Uddannelse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En lille men irriterende sproglig skønhedsplet: afsnit 12, - ...hvis ikke Københavns Universitet selv "ligger" alt frem senest i marts.
Der er stor forskel på, at ligge og at lægge!

Mange hilsner,
Niels Huang

  • 0
  • 0