Samtlige USB-ladere dumper i test: De kan give stød og bryde i brand

En lang række mobil- og tabletopladere kan være farlige og påsætte ild eller give stød, advarer det svenske elsikkerhedtilsyn, Elsäkerhedsverket.

Tilsynet har testet 10 USB-ladere. Ingen af dem levede op til sikkerhedskravene, og de blev alle fluks hevet af markedet.

Ved fem af dem blev endda fundet så graverende sikkerhedsbrud, at de bliver forhandlerne blev pålagt at tilbagekalde dem fra forbrugerne.

»Vores markedsovervågning har vist, at ni forskellige typer af USB-opladere er behæftet med alvorlige fejl. Dette indebærer, at tusindvis af USB-opladere på markedet kan være farlige,« siger Martin Gustafsson, inspektør ved afdelingen for produkter på Elsäkerhedsverket i en meddelelse.

Det fejler laderne

Flere ladere dumpede på, at de havde for kort afstand mellem transformatoren (230 V) og USB-porten inde i laderhuset. Det udgør en risiko for, at gnisten springer over og rammer forbrugerne, når der sættes et USB-enhed i. Afstanden skal være mindst 4 mm, og mange af dem blev målt til under 1 mm.

Flere dumpede også på for kort afstand mellem USB-porten og overfladen af laderhuset, hvilket ligeså udgør en væsentlig fare for at give stød, når man tilslutter en USB-enhed i porten. Der skal være minimum 5 mm afstand mellem fladen og ned i porten til det strømførende område.

Andre ladere blev dumpet på, at de udgjorde en brandsikkerhedstrussel. Igen udgjorde ringe elektrisk isolering også en risiko for overophedning og brand.

Mange af laderne dumpede på flere parametre.

Læs også: Kina kræver USB-oplader til alle mobiltelefoner

Også USB-ladere, som Elsäkerhedsverket ikke mener, udgør en fare, blev hevet af markedet, fordi de ikke var deklareret med CE-mærke. Det har været et krav siden 1997.

Kan man stole på CE-mærket?

Ni ud af ti af de ladere, der blev hevet af markedet, var ellers mærket med CE-mærket. To af dem havde ikke mærket på selve laderen, men kun på indpakningen, hvilket ikke er tilstrækkeligt.

Men på trods af, at alle ladere, på nær én, bar CE-mærke, blev alle laderne blev hevet af markedet. Det stiller spørgsmålstegn ved, om CE-mærket er garant for at produktet lever op til sikkerhedskravene. Ingeniøren Online kontaktede Sikkerhedsstyrelsen for at få et svar på det.

»Alle produkter skal være mærket med CE-mærket, og det kan alle gøre, hvis de har dokumentationen i orden,« siger Lone Hansen, kommunikationskonsulent fra Sikkerhedstyrelsen.

»Vi kontrollerer ikke ethvert produkt som udgangspunkt,« siger hun og sammenligner mærket med det statskontrollerede økologiske ø-mærke, som heller ikke betyder, at hver enkelt gulerod er blevet kontrolleret.

Læs også: Apple blæser på aftale om EU-standard for mobilstik

Blandt de ladere, der blev hevet af det svenske marked, var ingen fra de store mærkevareproducenter, men derimod kun billigere produkter.

»Vi tjekkede dem, vi i forvejen havde mistanke til, og de endte så med at blive kasseret,« siger Martin Gustafsson.

Det betyder dog ikke, at der ikke findes farlige ladere her i Danmark. Sikkerhedsstyrelsen har allerede stoppet salget af en lang række produkter i danske butikker. I Sikkerhedsstyrelsens undersøgelse af danske ladere blev 15 ud af 41 ladere kendt ulovlige og trukket af markedet.

Sikkerhedsmyndighederne deler information på tværs af landegrænser, de underkendte produkter fra Danmark og Sverige ikke bliver markedsført i andre EU-lande.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er sikkert kommet meget halvfarligt materiale på markedet efter at DEMKO blev nedlagt som et led i harmoniseringen af markederne i EF/EU. Kunne det ikke være en overvejelse at retablere DEMKO, så kvaliteten og sikkerheden bliver højnet? Eller er det i mod EUs konkurrenceregler og WTOs handelsregler. I øvrigt er Sikkerhedsstyrelsens sammenligning med kontrol af økologiske gulerødder temmelig letkøbt. Typegodkendelsen af elmateriel kan måske (USB-adaptere og gulerødder er som udgangspunkt ikke særligt sammenlignelige størrelser;) til nød sammenlignes med godkendelsen af gulerodsproducenten som økologisk producent. Og så alligevel ikke - den økologiske producent bliver faktisk kontrolleret løbende for at sikre at økologimærkningen fortsat må anvendes af producenten. Her anvendes ikke den såkaldte "egenkontrol" som må være et newspeek-udtryk, der har til formål at bilde folk ind, at der er styr på sagerne ("dokumentationen er i orden").

 • 0
 • 0

I artiklen står anført at CE mærkningen skal være på produktet. Det mener jeg ikke er korrekt, med mindre direktivet er ændret. Så er reglerne at CE mærkningen skal være på produktet, elller vedl. vejledning eller på emballagen.

 • 0
 • 0

Flere dumpede også på for kort afstand mellem USB-porten og overfladen af laderhuset, hvilket ligeså udgør en væsentlig fare for at give stød, når man tilslutter en USB-enhed i porten.

"Væsentlig fare" er måske så meget sagt. USB-spændingen er efter standarden kun 5V+/-5%, som man ikke kan få stød af, så det er jo kun et problem, hvis der ved en (stor) fejl er 230V på USB-porten.

 • 0
 • 3

Pointen er at det kan der jo nemt kan komme til at ske hvis stærkstrømsdele og USB port sidder for tæt på hinanden.

Materialer kan deformeres i mere eller mindre grad uden at ødelægges. Et print (PCB) kan godt deformeres nogle millimeter uden at ødelægges (min egen erfaring).

 • 3
 • 0

I de "gode gamle" dage skulle el-materiel godkendes af DEMKO før de blev sendt på markedet. Længe leve EU's bureaukrati :-) CE mærke er ingen garanti når producenten er ligeglad med at opfylde kravene (læs kinesisk junk).

 • 0
 • 0

CE mærket skal være på produktet som udgangspunkt, kun hvis dette ikke er muligt på grund af pladsen, kan det alternativt være på emballagen OG i brugervejledningen.

Utroligt at der stadig er så meget Kineser skrammel som slipper ind i EU og at der ikke er flere der får stød er da et under...

 • 0
 • 0

Hvis ikke kontrol genindføres, må alternativet vel være seriøst store bøder i de tilfælde hvor der sjuskes...

Bøder til hvem Jørgen - kineserne, importøren ? Det meste af skramlet sælges via utallige småbutikker af totalt uuddannet personale. Ja jeg ved godt det står i bekendtgørelser og regelsættene, men det her marked er en ren jungle at finde rundt i.

Vi (nogen -> flertallet) bliv engang forført til at stemme os ind, og vi kommer nok ikke ud igen, da afstemning herom ikke vil ske.

Så da vi tilmed foretrækker af have 'dukserollen' og jo kendte de øvrige i EF og senere EU ganske godt - sloges + handlet med dem i 6-800 år - så kan intet komme helt bag på os. Vi ved godt, at nogen fifler og snyder, og at nogen er særdeles kreative på den front ift. andre ;)

Som part af vores skandinaviske kultur kan jeg heller ikke fordrage det velkendte fup og løbende snyderi, men checker/undersøger så på forhånd, da jeg jo ved, at jeg ikke kan stole på EU selvkontrol.

Tænk blot på hest/bøfkød.. mm. som også blev kontrolleret med det blinde øje.

 • 1
 • 0

Nu måtte jeg lige måle på et Songle SRD-05VDC relæ, og her er afstanden imellem 5v og 240v loddeøer 3.2mm. Afstand center/center er 6.7mm, men det er jo korteste afstand der tæller. Nu kan man så vælge at sætte en opto-coupler imellem, hvis det vel at mærke giver mere end 0.8mm afstand. Jeg indrømmer blankt at Songle er noget skod, og jeg har andre relæer hvor afstanden vel nærmest er 10mm, men så fylder de jo også meget.

Afstanden imellem primær og sekundær på en spole i en USB adapter er også mindre end 4 mm, så jeg syntes denne 4mm-regel er lidt svær at opfylde. Jeg har set mange print der er konstrueret helt forkert, men når selve komponenten er forkert, begynder det hele at blive noget vanskeligt.

 • 0
 • 0

Afstand på 4 mm imellem primær og sekundær vinding, tror jeg ikke at mange opfylder. Med lidt held, opfyldes måske 0.8mm afstand. Nogle bruger en planartrafo ved høj frekvens, hvor spolen lægges i printlayoutet.

Det største problem, er ofte den mekaniske og termiske udførsel. Stikbenene der går i stik kontakten udsættes for stor mekanisk påvirkning, og disse kan gå løse, så ledninger trækkes ud. Flere print der stakkes kan kortslutte. Plastikket smelte på grund af varme. Varm plastik, medfører at stikben kan trækkes ud. Høj temperatur, medfører lav levetid for komponenter - og øget brænd risiko. Dårlig dimensioneringer osv. Normalt er ingen sikringer, i de billige adaptere, og der satses på, at komponenter går, eller baner brænder over. Disse komponenter, er ikke altid "godkendt" til at fungere som sikring. Selvom et produkt kan godkendes, så testes de ikke altid før de sælges, og komponenter kan være forkert monteret.

Jeg har fundet nogle billeder, der den viser typisk indmad: http://club.dx.com/reviews/photos/29417/95997 (exploded) http://club.dx.com/reviews/photos/29417/18... (exploded electrolyt) http://club.dx.com/reviews/photos/29417/77098 (not exploded) http://club.dx.com/reviews/photos/29417/77102 (not exploded)

 • 0
 • 0

Det er ikke så svært at overholde afstanden i en transformator. Det er afstanden i luft der skal være 4 mm, inden i trafoen kan der bruges isolations materialer til at øge afstanden. Disse materialer skal selvfølgelig også overholde nogle krav.

Den lille firkantede model som du viser billeder fra, er absolut en af de rigtig slemme modeller (Den kan også ses på dem jeg linker til højere oppe).

 • 1
 • 0

Du har en god og meget grundig gennemgang på din side.

Men, hvor galt går det, når det går galt? For jeg går ud fra, at det ikke kan undgås... Nogle, monterer lytterne forkert fra fabrikken, og lader kunden teste det. Eller, en komponent i feedback'en svigter, f.eks. opto koblerens lys svækkes, og der opstår overspænding, så elektrolytten eksploderer, og tilsluttet elektronik ødelægges.

Hvad sker, hvis komponenter kortsluttes? Hvad sker, hvis de afbrydes, så f.eks. kontrol løkken øger output spænding og strøm? Hvad sker, hvis komponenter vendes forkert fra producenten? Så længe at varerne produceres i Kina, så er det alvorligt - uanset, at produktet ser godt ud, og skulle kunne godkendes.

 • 0
 • 0

Findes "egenkontrol" i Danmark? Eller, stoler importørerne blindt på de kinesiske producenter?

Har store virksomheder, som Harald-Nyborg, Dansk Supermarked, og COOP egenkontrol af elektronik varer? Har de ansat kompetente ingeniører, eller teknikere, der kan undersøge deres produkter, så kun de gode produkter når butikkens hylder?

De store virksomheder har mange ansatte, men er der teknisk kompetente personer, blandt dem der gør virksomhedernes indkøb? Det er svært, at få øje på "egenkontrol", når der handles i Bilka.

Oftest er ingen sammenhæng mellem pris, sikkerhed, og kvalitet. Prisen er et udtryk for besværet, der har været ved at henholdsvis udvikle, producere, distribuere, lave reklamer og "brande" produktet, samt at sælge produktet. Og herefter, at tage produkter retur, til fejlretning, eller at kassere produktet, og at give kunder pengene retur for defekte varer, der ikke kan rettes. Et billigt produkt, med mange fejl, er derfor oftest dyrest i handel.

 • 0
 • 0

Kort fortalt er CE-mærkning fabrikanten eller importørens egen erklæring om, at et produkt lever op til lovens mindstekrav mht. sikkerhed. Til forskel herfra viser godkendelsesmærker (D-mærke, GS-mærke osv.) at et uafhængigt godkendelsesinstitut har kontrolleret, at produktet rent faktisk overholder gældende regler og standarder. Det er desværre en gammel nyhed, at CE-mærkning ikke i alle tilfælde er en garanti for, at et produkt er sikkert at anvende. IFIA gennemførte i efteråret 2012 en stikprøvekontrol af 129 almindelige forbrugerprodukter, herunder 30 USB ladere. (IFIA er en global brancheorganisation for laboratorier m.fl. der beskæftiger sig professionelt med blandt andet sikkerhedstest). Stiprøverne blev udtaget fra almindelige forretninger i Danmark, Tyskland, Polen, Storbritannien og Italien. Alle produkterne var CE-mærkede. Ingen af stikprøverne havde godkendelsesmærker og ingen af dem var kontrolleret af noget uafhængigt institut. Af de 30 USB ladere var 2 livsfarlige at anvende, man kunne simpelthen direkte berøre elektriske 230V dele. Yderligere 26 havde fejl og mangler der måske ikke var direkte farlige ved almindelig brug, men som i uheldige tilfælde muligvis kan medføre risiko for brugeren. Ved kun 2 af de 30 ladere fandt kontrollen ingen fejl eller mangler. Stikprøveundersøgelsen omfattede tillige lamper, hårtørrere, krøllejern, toastere, varmeblæsere og ventilatorer. Der var tilsvarende alvorlige problemer også med de fleste disse produktkategorier omend USB laderne havde flere mindre problemer end de øvrige produkter. Finn R Andersen, UL International Demko (IFIA medlem)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten