Samtlige havmølleparker koblet ud af stormen på samme tid

6. december 2013 kl. 12:376
Usædvanlig landsdækkende storm fik samtlige havmølleparker og en lang række landmøller til at stoppe produktionen. Her til formiddag blæser det stadig for meget til fire af fem havmølleparker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det landsdækkende og langvarige stormvejr fik torsdag virkelig sat vindkraften ud af spillet.

Alle fem store havmølleparker og rigtig mange landvindmøller var på et tidspunkt koblet ud samtidig, og vindkraftproduktionen var stadig kl. 11.00 fredag ikke kommet rigtig i gang fra fire af de fem store havmølleparker på grund af for kraftig vind.

Lige nu er det derfor landvindmøllerne, der sammen med Anholt Havmøllepark står for den beskedne vindkraft-produktionen i det danske elsystem.

Hos Energinet.dk kalder system-driftsdirektør Jens Møller Birkebæk forløbet for ’usædvanligt’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er usædvanligt, at alle havmølleparker er koblet ud samtidig og i så lang en periode. Men stormen fulgte DMI og vores egne prognoser, så vi have forberedt os på forløbet, og alt gik fint,« siger han.

Brøkdel af vindkraften inde kl. 18.30

Horns Rev-parkerne koblede ud allerede om formiddagen, Rødsand-parkerne ved middagstid, og Anholt lidt senere. Mellem kl. 16 og 18 i går faldt omkring 2.000 MW landvindmøller ud af systemet.

I stedet fik Danmark strøm fra de termiske værker og fra Norge, Sverige og Tyskland, som havde overskud af vindkraft fra landmøllerne længere mod syd.

Der er ifølge Energistyrelsen cirka 4,6 GW vindkraft-effekt i Danmark. Heraf stammer de 1141 MW fra de fem store havmølleparker. Midt under stormvejret ved 18.30-tiden leverede vindkraften bare 700 MW effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige nu producerer vindmøllerne 2,8 GW, hvilket altså stadig er langt fra maksimum.

»Havmølleparkerne koblede ind i morges, men måtte koble sig ud igen, fordi det stadig blæser for meget,« forklarer Jens Birkebæk.

Han tilføjer, at havmølleoperatørerne ikke har meldt om problemer med parkerne til elbørsen, Nordpool, som man er pligtig til, hvis enheder over 100 MW ikke er klar til at producere strøm.

Ved den seneste storm i oktober koblede havmølleparkerne også ud – men ikke samtidig og ikke i ret lang tid ad gangen.

Læs også: Tre havvindparker koblede ud under stormen

Man kan følge elsystemet og vindmøllerproduktionen på et kort hos Eneginet.dk.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
7. december 2013 kl. 14:27

De vindmøller virker, som vinden blæser ;)

Ja, vind fungerer ikke uden backup...backup er vigtigt, hermed en lille Julehistorie (med happy ending) om hvorledes det gik til at undertegnede endte op med at kramme og voldkysse et gammelt støvet UPS anlæg (rødme)

Pga. stormens susen valgte jeg at bide til regnskabet der trængte til opmærksomhed, alle indgående papirer arkiveres midlertidigt efter W.C.Field systemet, aka tidsmæssigt arkivering stigende fra bund til tid haves, stakken bliver ustabil, truende varmeudvikling, mangel på bedre beskæftigelse, eller som her, pga. vejret

Hele dagens arbejde hængte i et virtuelt drev via en TrueCryptfil, vort bogholderi system er et gammelt Dos baseret Concorde C4 - jo Vi har skam nøgler til den nyere C5, men hvorfor udskifte noget der virker med deraf følgende risiko for fejlopsætning når nu det gamle system rigeligt dækker behovet - hvorfor reppe noget der virker? Svjh var der for mange år siden et for DSB pinligt tilfælde hvor man ved en fejl fik tastet ind forkert moms sats - UPS!

Sidst på dagen gik strømmen så - hele mit dagsværk hang nu på en gammel UPS på sølle 300VA med ukendt batteri tilstand, derudover havde en tåbelig person ganske ubetænksom (rødme igen) tilsluttet printer og en masse andet unødvendigt skrammel til UPS'n - læg dertil at jeg befandt mig et stykke fra kontoret, midt i en tlf. samtale da mørket sprang

Gudskelov for min i brystlommen trofaste Livarno 3W diode lampe der gav mig mulighed for at stage frem til kontoret, og ditto for at det netop var den gamle stabile 2011 model som jo ALTID efter 10 sekunders sluk re-sætter og således næste gang tænder på fuld blus og IKKE som den nye i Lidl solgte 2013 model der på tåbeligste vis tænder som vinden blæser med morse kode, strobo eller andet galskab (der er 8 trin via et tælleværk med husk via en kondensator), ditto for at jeg i lygtens skær kunne genkende kablet til PC og skærm og hive resten ud af UPS'n, ditto for at batteriet på UPS'n var sund nok til at række til en kontrolleret nedlukning af program og virtuelt drev

5
6. december 2013 kl. 14:42

De vindmøller virker, som vinden blæser ;)

4
6. december 2013 kl. 13:58

Tak for heads up. Troede der var lukket ned for offentlig adgang til de album, men det er der i hvert fald nu.

3
6. december 2013 kl. 13:23

Mads Jensen, hvis man klikker videre fra dit billede kommer der nogle bryllupsbilleder frem. Hvis du ikke har lyst til at dele dem med alle Ingeniørens læsere bør du nok lave et separat album til grafen.

2
6. december 2013 kl. 13:14

Elproduktionen fra vindmøller kan også findes her: https://www2.emd.dk/el/ - søg på data for i går - bemærk hvad der sker hen ad eftermiddagen