Alle otte brintanksstationer i Danmark er lukket ned efter en eksplosion i Sandvika i Norge mandag, viser et kort over stationernes driftstatus.
Energiselskabet OK, som er del af joint venturen Danish Hydrogen Fuel A/S, som driver fire af tankstationerne, bekræfter over for Ingeniøren, at det er den norske ulykke som er årsag til lukningerne.
»Det er brintselskabet NEL, som har leveret teknologien bag tankstationen i Norge og til de stationer som OK også er del af i Danmark. Og ifølge dem er teknologien bag de danske stationer en anden, og derfor bør der ikke være risiko for en lignende episode på OK-stationer«, siger direktør Niels Ole Christensen.
På et bestyrelsesmøde i Danish Hydrogen Fuel, som ud over OK ejes af industrigasselskabet Strandmøllen og NEL, er det dog besluttet at lukke ned for en sikkerheds skyld.
Derfor må danske ejere af brintbiler få deres nuværende tank til at vare længst muligt.
»Vi har sammen med konsortiet besluttet at være på den sikre side, og derfor lukker vi ned til det er undersøgt«, siger direktøren.
Flammer og to kvæstede
Copenhagen Hydrogen Network, som driver de øvrige fire brinttankstationer i Danmark, siger at de har taget beslutningen om at lukke dem i koordination med Danish Hydrogen Fuel, da de to konsortiers anlæg er ens.
»Det er en forholdsregel vi træffer, fordi vi ikke ved hvad der er sket. Vi mener ikke umiddelbart at vi har et problem, men vi ville ikke være vores opgave voksen, hvis ikke vi kiggede på vores setup«, siger nordisk sikkerhedsmanager for Air Liquide, som ejer Copenhagen Hydrogen Network, Ronnie Hjulmand.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra NEL, men selskabet oplyser at det kommer med en meddelelse senere i dag til børsen i Oslo, hvor det er noteret.
Eksplosionen i Sandvika 10 kilometer vest for Oslo skete mandag sent på eftermiddagen. Indbyggerne i byen kunne fortælle om et kraftigt knald, da brinttanken ved Uno-X tankstationen ved byens motorvejstilkørsel angiveligt sprang i luften.
Læs også: Brintstationer lukker efter eksplosion i Norge
På videoer optaget fra forbipasserende biler kunne man se flammer og store ødelæggelser på selve tankstationen. To personer måtte efterfølgende en tur på skadestuen, sandsynligvis fordi airbags i deres bil blev udløst af trykbølgen.
Efterfølgende er der ikke sluppet meget ud om efterforskningen på stedet, som dels varetages af politiet, dels af NEL selv. Under efterforskningen er 10 norske brinttankstationer lukket ned.
»Det er for tidligt at spekulere i årsager, og hvad der er gået galt. Vores første prioritet er sikker drift af de stationer, som vi har leveret. Som forholdsregel har vi derfor lukket ti andre stationer midlertidigt, mens vi venter på mere information,« sagde brintselskabets koncernchef Jon André Løkke til mediet E24.
Politi: Forklaring kan tage måneder
I dag siger politiet til samme medie, at det arbejder med nogle teorier om hvad der er sket, men endnu ikke er klar til at offentliggøre dem.
»Nu skal vi i gang med afhøringer, blandt andet af dem som kender til de tekniske aspekter af sådan nogle stationer, og undersøge hvad der gik galt«, siger Rune Skjold, sektionschef i sektion for økonomi og specialefterforskning i Oslo politidistrikt til E24.
Ifølge ham risikerer der at gå lang tid før brintbilejerne kan tanke igen.
»Det plejer at tage relativt lang tid, når man skal lave rapporter og konkludere. Det kan hurtigt tage nogle måneder. Vi vil ikke spekulere i årsager før det«, siger han.
Imens sagen efterforskes har Toyota og Hyundai midlertidigt stoppet salget af brintbiler i Norge. Brintselskabet NEL's aktie er styrtdykket siden ulykken mandag.
I går meldte brintselskabet NEL, at ingen stationer i Danmark blev lukket, fordi de danske er en tidligere generation og mindre komplekse.
Opdateret 14.09 med kommentar fra nordisk sikkerhedsmanager for Air Liquide, Ronnie Hjulmand og Rune Skjold, sektionschef i sektion for økonomi og specialefterforskning i Oslo politidistrikt.
