Danske forskere har nu fået identificeret samtlige bakteriearter i vores renseanlæg. Det giver langt bedre muligheder for at drive og optimere renseanlæggene – og kan give den cirkulære økonomi et betydeligt løft.
»Man kan nu tage en prøve af bakterieforekomsterne og analysere den på et par timer på selve renseanlægget - og har så mulighed for at reagere på resultaterne med det samme ved at skrue på forskellige håndtag, så antallet af forskellige bakterier går op og ned, alt efter hvad man ønsker,« siger Per Halkjær Nielsen, projektleder og professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.
Dermed er det blevet langt nemmere at løse konkrete problemer, som for eksempel at et renseanlæg pludselig oplever meget skum i bassinerne – som på det foto ovenfor, som Per Halkjær Nielsen fik tilsendt fra en nærmest desperat kollega i Tjekkiet omkring jul i fjor.
»Vi fik så en prøve og lavede bakterieanalysen. Det viste sig så at være et af de kræ, vi kendte – og som kunne slås ned med et bestemt kemikalie. Så de blev rimelig glade, for de havde bare lukket næsten urenset spildevand ud i flere dage,« fortæller Per Halkjær Nielsen.
Så grelle problemer er uhyre sjældne på danske renseanlæg – der betaler afgifter i forhold til, hvor godt renset spildevandet er, når det lukkes ud. Men bakteriekortlægningen kan også hjælpe med f.eks. at fjerne fosforen i bassinerne mere effektivt, begrænse energiforbruget i rensningen eller mindske den dyre overdimensionering, der altid installeres på renseanlægget ud fra et forsigtighedsprincip.
De to forskere og de andre deltagere i projektet OnlineDNA vurderer, at store danske renseanlæg på sigt kan spare 100-160 millioner årligt på grund af forbedret drift og udløbskvalitet og reduceret kemikalie- og energiforbrug.
Selv står de bag det storstilede projekt Microflora Danica – hvor kortlægningen af spildevandsbakterierne også er en væsentlig del.
Dette er en forkortet udgave af en artikel oprindeligt bragt hos WaterTech. I den fulde version kan du blandt andet læse, hvordan forskerne bag Microflora Danica navngiver og artsbestemmer de bakterier, de finder ved hjælp af håndholdt dna-sekvensanalyse, hvor kortlægning af bakterier har sin store fordele i forhold til spildevandsrensing, og hvordan de danske forskere er nogle erfarne herrer. De modtog prisen Årets Danske Forskningsresultat i 2015, også for en bakterieopdagelse.
Du kan personalisere job så de bedre matcher dine skills og karriereønsker.
Log ind og opdater din profil for at se personaliserede job.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard