Samsung vil producere tre-nanometer-chips om to år

Illustration: Samsung

Sydkoreanske Samsung har lagt sig forrest i kapløbet om at fremstille de mindste chip-kredsløb og følge med Moores lov, der siger at antallet af transistorer på en chip vil fordobles over en periode på 18 til 24 måneder.

Samsung har nemlig præsenteret planer for, hvordan de vil producere en tre-nanometer-process om bare to år i 2021. Det fortalte Samsung på Samsung Foundry Forum 2019 i Californien for nyligt. Den kommende 3 nm-kredsløb vil ifølge Samsung kunne levere 35 procent højere performance med 50 procent lavere energiforbrug og på 45 procent mindre plads sammenlignet med Samsungs 7 nm-chips, som allerede er i produktion i dag.

Nøglen til at klemme endnu flere transistorer ind på mindre plads er en ny transistor-arkitektur.

Konventionelt bliver transistorerne anset som hjørnestenen i processorerne, og derfor har chipproducenter som Samsung og Intel fokuseret på transistorerne for at gøre processorerne hurtigere og mindre. Transistorerne kan enten være åbne eller lukkede for elektrisk strøm.

Den funktion kaldes 'gate control', og ligger på eller ved siden af transistorerne. Med Samsungs nye transistor-arkitektur ligger de strøm-porte, gate control, hele vejen rundt om transistorerne i et kompliceret 3D-mønster.

Teknologien kaldes GAA – Gate all around og skal tage over fra FinFET-teknologien, som bliver for upræcis og vil føre til ustabilitet, når dimensionerne kommer under 7 nm. Hvor FinFET-teknologien dækker tre ud af fire sider på transistor-kanalerne, så dækker det nye GAA-arkitektur alle sider.

Illustration: Samsung

Læs også: Halvlederproducenter kæmper for at følge med Moores lov

Intel og TSMC halter efter

Lige nu producerer Samsung 7 nm-chips til smartphones, blandt Galaxy S10. Tilbage i april annoncerede Samsung, at de med succes har fremstillet en 5 nm proces, som forventes at være klar til masseproduktion i starten af 2020. Samsungs nærmeste konkurrent i nanometer-kapløbet er taiwanesiske TSMC, som ellers var først med en 7 nm-proces.

Men når det kommer til den nye GAA-teknologi er Sydkorea helt i front.

»Samsung er foran TSMC med GAA med formentlig 12 måneder. Intel er formentlig to til tre år bagefter Samsung,« siger Handel Jones, direktør i konsulentvirksomheden International Business Strategies til CNET.

Intel har de seneste år været igennem en masse bøvl og udfordringer med sin sætte 10 nm-processor Canon Lake i produktion. Den skal efter planen frigives på markedet senere i år, mere end fire år efter Intel første gang havde annonceret ankomsten af en 10 nm-processor.

Men selvom det p.t er Samsung der fører kapløbet om at nå ned på 3 nm, så er det ikke en sikker førsteplads de stiler mod. For mens Samsung kom først med 10 nm, så kom taiwaneiskse TSMC først med 7 nm og fører p.t kapløbet om at placere flest transistorer på mindst plads.

Emner : Chips