Samsung standser produktion af skandale-smartphone

Først så Samsung sig nødsaget til at tilbagekalde smartphonen. Nu trækker Samsung stikket midlertidigt for produktionen af den nye Galaxy Note 7.

Flere eksemplarer af mobiltelefonen hos kunder i blandt andet USA, Kina og Sydkorea er overophedet eller eksploderet. Fejlen skyldes formentlig forkerte dimensioner af batteriet, som sidenhen er blevet udbedret. Men fredag og i weekenden blev der i USA og Taiwan meldt om fem tilfælde, hvor de udbedrede mobiltelefoner alligevel overophedede.

Mandag morgen meddelte det koreanske nyhedsbureau Yonhap så, at Samsung nu standser produktionen midlertidigt efter samråd med myndighederne i Sydkorea, USA og Kina.

»Dette indgreb inkluderer en Samsung-fabrik i Vietnam, som er ansvarlig for de globale forsendelser (af Galaxy Note 7 red.),« citerer Yonhap en ikke-navngiven Samsung-ansat for at sige.

Galaxy Note 7 blev lanceret i Asien og USA i august, og mere end 2,5 millioner eksemplarer er sendt på markedet. Telefonen skulle også have været sat til salg i danske butikker i denne måned, men potentielle kunder må vente, indtil problemerne med batteriet er løst.

Batteri-eksplosioner tvinger Samsung til at tilbagekalde alle Galaxy Note 7

‘Da vores kunders sikkerhed har absolut højeste prioritet hos Samsung, har vi dog stoppet salget af Note 7. For kunder, der allerede har Galaxy Note 7-enheder, vil vi frivilligt erstatte den nuværende enhed med en ny over de kommende uger. Vi anerkender det besvær, dette kan skabe i markedet, men dette er for at sikre, at Samsung fortsætter med at levere produkter af højeste kvalitet til vores kunder. Vi arbejder tæt sammen med vores partnere for at sikre, at oplevelsen med at få en erstatning er så behagelig som muligt,' skriver Samsung i meddelelsen.

Bag den lakoniske besked gemmer der sig over 100 rapporter om fejlbehæftede 3.500 mAh lithium-ion-batterier, der bryder i brand eller overopheder under opladning.

Forbudt at medbringe på fly

Flyselskaber har ligefrem forbudt passagerer at medbringe Galaxy Note 7 om bord, og Samsung har også anbefalet køberne at slukke deres mobiltelefoner og få byttet batteriet. Er det ikke muligt, bør deres kunder undgå at lade deres nye Samsung-telefon op til mere end 60 procent, har den sydkoreanske elektronikgigant anbefalet.

En rapport, som nyhedsbureauet Bloomberg har fået fingre i, angiver, at Samsung var alt for forhippede på at få Note 7 på gaden, før Apples lancering af den seneste iPhone-model.

Fremskyndelsen blev næret af, at indledende tests af Note 7 havde resulteret i fremragende anmeldelser, og samtidig var det kommet Samsung for øre, at den nye iPhone, som skulle lanceres nogenlunde samtidig, ikke bidrog med mærkbart nyt. Samsung så en mulighed for for alvor at gøre indhug i Apples markedsandele.

Overophedet battericelle skyld i eksploderende mobiltelefoner

Løsningen blev at fremskynde lanceringen så meget som muligt. Det blev 3. august i stedet for 13. august. Den nye tidsplan betød, at Samsungs medarbejdere skulle arbejde meget længere end normalt og fik markant mindre søvn. Selv under Chuseok-høstfesten – tre af de mest betydningsfulde helligdage i Sydkorea, hvor man samles med sin familie – fik ingeniørerne ikke lov til at holde fri.

Undervejs ændrede Samsung også mening om, hvilke specifikationer Note 7 skulle have. Fokus var især på ny teknologi samt stærk signalkvalitet, hvorimod der ikke blev holdt øje med eventuelle problemer med batteriet, som ellers i sig selv krævede opmærksomhed, da det er et hurtigtopladende 3.500 mAh-batteri, hvorimod iPhone 7 har et 2.900 mAh-batteri.

Rapporten angiver også som en fejlkilde, at 3.500 mAh-batteriet er for stort til at kunne være i telefonen. Det er i stedet blevet klemt sammen med risiko for kortslutning i battericellerne.

Gamle skikke i et moderne firma

Kommunikationsmæssigt har Samsung håndteret Note 7-fadæsen ringe. Blandt andet lukkede firmaet ned for kontakt i to dage, da skandalen begyndte at rulle.

Krisen afslører også et dybere ledelsesproblem, som har varet i snart to år, mener mange iagttagere. For i den tid har Samsung stået uden en reel topfigur, der kan udstikke en klar kurs.

Tomrummet skyldes, at Lee Kun-Hee, Samsungs patriark og bestyrelsesformand både for elektronikdelen og hele Samsung-konglomeratet, fik et hjerteanfald i 2014 og ikke har været aktiv i selskabet herefter.

Hans søn, Jay Y. Lee, er den naturlige afløser, men har ikke kunnet tage over for sin svækkede far, fordi koreansk kultur foreskriver, at sådan en udskiftning ikke må ske, mens den ældre Lee fortsat lever. Resultatet er, at ingen har autoritet i firmaet.

»Problemet med batterierne kommer på det værst tænkelige tidspunkt for Samsung,« konstaterer Thomas Husson, analytiker hos Forrester Research over for Bloomberg News.

Antallet af tilbagekaldte telefoner har nået over 2,5 millioner. Af dem vurderes 65 procent at indeholde batterier fremstillet på Samsungs SDI-fabrik, mens de resterende af mobiltelefonerne har batterier fra Amperex. Vælger Samsung at tilbagekalde alle telefoner i Kina med Amperex-fremstillede batterier, er det yderligere 1,3 millioner eksemplarer.

Bekostelig tilbagetrækning

Tilbagetrækningen er allerede en økonomisk mavepuster, som har sendt Samsung ud i en dyb krise. Den kommer til at koste mindst 13,3 milliarder kroner, har Samsung selv tidligere vurderet.

Læs også: DTU-forsker: Derfor bliver lithium-ion-batterier brandfarlige

Den sydkoreanske presse mistænker Samsung SDI som potentiel synder, idet datterselskabet angiveligt skulle have fremstillet 3.500 mAh lithium-ion-batteriet, der kan få de nye mobiltelefoner til at stå i flammer.

Den historie vil Samsung UK hverken af- eller bekræfte.

'For at kunne opfylde efterspørgslen på markedet arbejder vi med forskellige leverandører. Derfor kan vi desværre ikke bekræfte dette,' oplyser Samsung UK.

Kræver perfekt batteri-produktion

Poul Norby, seniorforsker hos Institut for Energikonvertering og -lagring ved Danmarks Tekniske Universitet hælder også til den sydkoreanske presses teori, fordi de første tilfælde af de selvantændte mobiltelefoner kun fordelte sig på tre lande.

»Vi kan ikke udlede meget af den officielle forklaring, som mangler detaljer. Men det kan tyde på fejl på en af fabrikkerne, fordi så mange lande er gået fri for problemet. Måske kan det være Samsung SDI, hvor kvalitetskontrollen har været dårlig. Det minder om en sag for nogle år siden, hvor der var en masse laptops og telefoner, som brændte, hvilket skyldtes for ujævn produktion hos nogle kinesiske batterifirmaer, som så også gik konkurs,« sagde Poul Norby til ing.dk i begyndelsen af september.

Læs også: Acer tilbagekalder 27.000 brandfarlige batterier

Han understreger, at produktionsprocessen ikke er hans spidskompetence, men han har set en moderne batteriproduktion. Her er der i teorien masser af ting, som kan gå galt og senere resultere i batterier, der eksploderer eller bryder i brand. Omvendt er der også masser af sikkerhedsprocesser, der skal eliminere eller opdage produktionsfejl.

»På sådan en fabrik producerer de batterierne med store ruller og automatiske maskiner. Der er så mange parametre, der skal være perfekte. Tykkelsen af elektroderne, formuleringen af elektroderne og konsistensen. Hvis laget af elektroder ikke er jævnt, går det galt, for så er forskellene kapacitetsmæssigt og dimensionsmæssigt for store. I det her tilfælde kan det være kvaliteten af deres separator, der ikke er god nok, så der er huller i separatoren, hvorfor de kortslutter på tværs,« siger Poul Norby.

Koh Dong-Jin, chefen for Samsungs Electronics’ handset division er også citeret for at sige, at der er 'en mindre defekt i fremstillingsprocessen af batterierne', og at 'standarden af kvalitetskontrollen i produktionsprocessen muligvis har været utilstrækkelig'.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tænk hvis det havde været en Apple telefon. Så havde de sagt "It's a feature, not a bug" og at den nye vand avisende certificering netop er fordi den skal opbevares i en plastikpose med vand ;-)

Når det så er sagt så har Samung fået en stjerne mere i min bog efter at have set måden de har handlet på, selvom det ikke var perfekt. Måske jeg en dag alligevel ender ud med at købe Samsung.

 • 2
 • 2

Må jeg i så fald anbefale en Note 4. Største lysstyrke på markedet, ses klart i sollys. Største opløsning på skærmen. Udskifteligt batteri op til 10.000mA med tyk bagside. Ekstrem strømsparingsmodus. Op til 256Gb hukommelseskort. Udmærket kamera med optisk stabilisering. Fås brugt fra 220€.

 • 0
 • 0

I dag er det kommet frem, at Samsung helt vil stoppe Note 7 produktionen. Jeg undrer mig hvis det kommer så langt. Hvis der fysisk er plads til et andet batteri, som f.eks. det som bruges i S7 edge, kunne det vel monteres i telefonen. En anden fejlårsag kunne måske være, hvis man er gået lidt for langt med hurtigopladningen. Styringen er i telefonen. Jeg har selv en S7 (ikke edge), hvor der kom dårlig forbindelse i stikforbindelsen på den originale ladeledning i telefonenden. Jeg havde godt bemærket stikket blev varmere end det plejede. En da kunne jeg høre det smågnistrede i ladefatningen i telefonen. Jeg fik slukket med det samme. Ikke fordi jeg var bange for smeltet plastic eller røg/ild (jeg sad jo ved siden af) og er selv elektroniktekniker. Jeg var jo mere bekymret for at få ødelagt fatningen i telefonen eller hvis den loddede sig selv af. Så jeg købte et nyt originalt ladekabel. Det havde et tykkere kabel end det originale og stik/fatning blev nu ikke brandvarmt længere. Ved hurtigladning kan adapteren give knap 2 A og 9V i stedet for 5V. Ved hurtigopladning bliver telefonen ganske varm, hvilket utvivlsomt nok går ud over levetiden. Batterivarigheden pr. opladning er også tydeligt faldet efter et halvt års brug. Jeg bruger telefonen rigtig meget.

 • 4
 • 0

Det virker som om R&D hos Samsung ikke har styr på lade og aflade funktioner på deres batterier. Jeg har selv kæmpet med en Galaxy S3 i næsten 3 år, og batteriet i denne model er en katastrofe m.h.t. holdbarhed (altså cirka 1 dag ved lidt brug og 1/2 dag ved normal brug). Dertil kommer adskillige eksempler på særdeles høj temperatur ved opladning med original lader. Man skal bestemt ikke lade den ligge på et stykke (stol-) stof eller en pude på en dårlig dag. Når betjeningen tilmed er ekstrem langsom, så tænker man over, om Samsung ingeniørerne egentlig ved hvad der bruger energi i telefonen og hvordan batteriet både bruges og beskyttes ved normal brug. Det ser ud som om batteriet er alt for lille eller at det går alt for hurtig i udu. Samsung ingeniører stram op. !

 • 3
 • 1

Jeg har selv kæmpet med en Galaxy S3 i næsten 3 år, og batteriet i denne model er en katastrofe m.h.t. holdbarhed (altså cirka 1 dag ved lidt brug og 1/2 dag ved normal brug)

Samsung har nu i alle tidligere versioner ligget med omtrent samme batteri kapacitet som konkurrenterne. Batteriet kan umuligt være en katastrofe i S3 når det har samme performance som alle andre. Svaret er nok nærmere Bloatware du ikke har slået fra, og muligvis permanent tændt wi-fi/bluetooth/facebook app etc. Batterier bliver også gamle og brugte. 3 år er over forventet levetid for batteriet i en smartphone, og 'slid' på batterier drejer sig netop om varme-udvikling og reduceret kapacitet. Jeg vil anbefale du skifter batteriet inden det går strukturelt i stykker og sætter ild til noget (et nyt batteri til S3 koster ingenting).

I note7 har Samsung forsøgt at slå den seneste iPhone med en træsko-længde på batteri kapaciteten. Men de har ikke kunnet gøre batteriet større, og så går rygterne på hvad dælen de har gjort når nu de heller ikke har lavet nogen landvindinger indenfor produktion af batterier. For mig lugter det af nogle chefer, som har presset en lancering igennem en design-fase der ellers råbte på at der skulle reduceres i kravene. Den slags er alt for nemt at gøre i Asien.

 • 0
 • 0

Til Martin. Jeg måtte netop slå både wifi og Bluetooth fra når jeg var på tur uden for kontoret, og stadig holdt den slet ikke en dag. På kontoret var wifi til om dagen og ved lidt brug kunne den lige holde en dag. At garantien kun er et halvt år for batterier, viser jo tydeligt at producenterne ikke bliver forpligtet til at gør forbedringer til os forbrugere. Vi skal bare købe en ny telefon efter 3 eller helst 2 år. Vi må alle kræve og forvente at elektronik holder mere end 3 år. I min branche designer vi elektronik til 10 år levetid! Hvis det er cheferne der skal stramme op, så er det fint for mig, men det dur ikke med det skrammel der går for hurtigt i udu.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten