Samlet tv-branche bekymret over støj fra mobilt bredbånd

16. december 2011 kl. 15:1519
I et fælles høringssvar udtrykker den samlede danske tv-branche dyb bekymring over udsigten til sort skærm og pixelerede tv-billeder, når der kan tændes for det mobile bredbånd ved 800 MHz 1. januar 2013.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er al mulig grund til bekymring for sort skærm og pixelerede tv-billeder, hvis der som planlagt bliver tændt for det mobile bredbånd ved 800 MHz-båndet den 1. januar 2013. Det mener man hos BDM - Brancheforum Digitale Medier.

Forummets medlemmer tæller stort set alle organisationer, der på den ene eller den anden måde beskæftiger sig med udsendelse af tv i Danmark. Medlemmerne er blandt andet DR, TV2 Danmark, Forenede Danske Antenneanlæg Boxer, Yousee og BFE - Brancheforeningen Forbrugerelektronik. Sidstnævnte repræsenterer blandt andet producenter af tv-udstyr, det vil sige apparater og bokse.

BDE har netop afgivet et samlet høringssvar til den danske Telemyndighed i forbindelse med anvendelsen af 800 MHz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd.

»Vi er en bred samlet flok, der har denne holdning: Vi har ikke noget imod, at der kommer mobilt bredbånd ud til kunderne, men vi synes ikke det er rimeligt, at man for at lave en ny forretningsmodel ødelægger en bestående. Og gør man det, så må det også have nogle konsekvenser for dem, der gør det,« siger direktør for BFE, Kurt Frausing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller at bekymringerne i høringsvaret fra BDE blandt andet går på, at der reelt vil være langt flere, der bliver berørt af forstyrrelser, end de 10.000 husstande, som der ellers bliver lagt op til i den rapport, den danske Telemyndighed har fået udarbejdet.

»Vi mener det tal umiddelbart sagtens kan blive meget større. De har lavet en teoretisk beregning på de husstande, der primært ser fjernsyn via antenne siddende på hus eller lignende,« siger Kurt Frausing.

Det vil sige at tallet ikke omfatter husstande, der modtager tv via kabel fra eksempelvis Yousee. Men her kan der, som tidligere vist her på ing.dk, også opstå problemer med indstråling i visse antenneinstallationer, når der er støjkilder, der anvender frekvenser i broadcast-spektrummet i nærheden.

Læs også: Sådan skal en antenneinstallation ikke se ud

Der kommer støj

Hverken BDE eller den danske Telemyndighed er som udgangspunkt uenige om, at der kan komme støjproblemer i et eller andet omfang, men når problemerne så kommer, så er spørgsmålet, hvor mange de rammer, og hvordan de kan mindskes mest mulig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den forbindelse har BDE ligeledes i høringssvaret givet udtryk for, at den danske stat, der via Telemyndigheden bortauktionerer de frekvenser omkring 800 MHz-båndet, der kan give forstyrrelser, bør køre en oplysningskampagne ift. de eventuelle problemer, der måtte komme 1. januar 2013.

»Vi er bekymrede over, hvor mange der kan komme i klemme. Vi mener det er myndighedernes ansvar at informere om de her ting. Og vi mener ikke, det er tv-branchen som sådan, der skal udbedre skader, andre forvolder,« siger Kurt Frausing.

Han frygter, at de seere, der måtte opleve forstyrrelser på deres tv-signaler, automatisk tager kontakt til leverandørerne af signaler eller udstyr for at få løst problemet, og den situation vil BDE gerne undgå.

»I første omgang er det jo Staten, der sælger det her til nogle andre mennesker, og så må de jo selv finde ud af hvordan de vil dæmme op for det. Alle de mennesker, der så får problemer, som de ikke ved, hvad skyldes, de skal jo også have noget information,« siger han og påpeger, at det vil være naturligt at gøre opmærksom på problemet eksempelvis via kampagner på tv.

I den danske Telemyndighed fortæller kontorchef for frekvenskontoret Søren Johansen, at der i første omgang planer om at oplyse om eventuelle gener via myndighedens hjemmeside.

»For det første mener vi jo, at vi på forhånd har begrænset risikoen for forstyrrelser meget med de ret skrappe vilkår, vi har foreslået for anvendelsen af frekvenserne. Derudover har den danske telemyndighed et samarbejde med branchen, hvor vi i fællesskab har identificeret råd og vejledning til tv-seerne og til forhandlere i forhold til, hvordan man kan beskytte sig mod eventuelle forstyrrelser,« siger han og tilføjer:

»Det er informationer, som vi under alle omstændigheder har tænkt og at lægge på vores hjemmeside, og som vi vil benytte enhver lejlighed til at henvise til. Alle andre er naturligvis også velkomne til at henvise til informationerne.«

Telemyndighed: »Det er altså folks eget ansvar«

Ifølge den konsulentrapport, som blev offentliggjort sammen med det øvrige høringsmateriale, er der op til 10.000 antenne-tv-seere, der kan risikere at opleve forstyrrelser, når der bliver tændt for det mobile bredbånd ved 800 MHz. Men de der bliver ramt, må som udgangspunkt selv løse eventuelle gener, enten ved at anvende er særligt filter eller ved at anskaffe nyt udstyr, fortæller Søren Johansen:

»Hvor ærgerligt det end er, så er det altså folks eget ansvar at sørge for, at deres udstyr ikke lader sig forstyrre.«

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
4. april 2012 kl. 15:48

Det kan under ingen omstændigheder være den enkelte forbrugers problem, at en ny teknologi vil kunne komme til at forstyrre et allerede ”lovligt” /CE mærket produkt.Det er faktisk ret enkelt, ifølge EMC direktivet er det ikke tilladt at forstyrre andres ”lovlige” modtager udstyr. Så hvis det nye 4G net gør dette, kan det jo ikke overholde det fælles europæiske EMC direktiv. Og der med kan det naturligvis ikke være lovligt at anvende det i EU.Det er faktisk lidt bekymrende at den myndighed, der skal sikre at kommunikationsudstyr indeholdende TX / RX trin overholder EMC direktivet, kan komme med en sådan udtalelse.Men det handler jo nok om penge, med andre ord de indtægter staten får for de nye 4G licenser.

26
3. februar 2012 kl. 17:01

Søren Johansen nævner et særligt filter?

Om så hele båndet fra 800 og til 1160 var fyldt op med noget Mastebaseret, ændrer dette på Tv-teknikken generelt

Samtlige eller alt modtageudstyr konverterer noget ned til "Sin egen Mellemfrekvens' Båndbredde". Men selvfølgelig skal nogen have længere reb end andre.

Hvis min særlige Tv modtager nu kunne modtage helt op til 1160 MHz og så samme Søren Johansen mente noget andet, har man lov til ændre så meget på ting! Scannere-modtagere og andet professionelt udstyr "som bare kan gå højere og modtage mere".

25
3. februar 2012 kl. 16:54

Offentlige myndigheder foretrækker senderne til samme Bredbånd anbragt så tæt på jord og mennesker som vel muligt, og hermed en klar mulighed for forstyrrelser. Master over en vis højde er en lokal vederstyggelighed "høje ting pynter ikke", så ja forstyrrelser bliver en oplagt mulighed.

24
3. februar 2012 kl. 16:33

Løse problemerne efterhånden som de MÅSKE opstår? ;-)

23
21. december 2011 kl. 16:53

Kære debattører

Jeg har fjernet en række indlæg i denne tråd, da de ikke holdt sig til emnet.

Med venlig hilsen Julian Henlov, Community Builder og debatredaktør, ing.dk

14
18. december 2011 kl. 13:07

Luk det ordinære luftbaserede tv-sendenet. Og skift til internet baseret tv, eks. over det kommende mobile bredbånd til dem der modtager over stueantenne. Det vil fjerne behovet for antenneforeninger og give fri konkurence på tv-området. Ikke mere lokalt stofa eller yousee monopol. De nye tv er afligevel computere. Så om de kobler op til hulu, netflix eller en dansk pendant ( boxer? ), kan vel være lige meget.

13
18. december 2011 kl. 05:55

Lad mig starte bagfra.

Ideen i Frankrig er god (mobiler forbudt i skolen) pga fysisk støj, forstyrrelse af andre elever og at kilden er så tæt på kroppen. Som nævnt falder styrken voldsomt med afstanden. En mobil sender 1-2 watt, trådløst udstyr sender max 30dBm (802.11a), max 20dBm (802.11b for de få der bruger det), max 17dBm (802.11g). De 30dBm er ca. 1 watt i 2,4 Ghz. De fleste dog lavere, da det ikke er tilladt at sende så kraftigt med 0dB antenner (ifølge wikipedia). Til sammenligning giver en mikrobølgeovn fra 600watt og opefter.

Til det mere relevante i 800MHz området. Nu er der skriftet digital udstyr en masse gang og jeg tænker over i, om man har tænkt på TV over internet, og derfor har regnet det som et mindre problem. Syntes dog det er tåbeligt at frekvensbåndet ligger så tæt. Den der ligger tættest på er 778MHz, men derfor kan der jo godt være skygge frekvenser der genere og min erfaring inden for det digitale er også at det er særdeles skrøbeligt. Syntes det sker at der er lidt udfald / pixelering, allerede nu, trods rigtig kraftig signal, hvilket undre mig nu man har valgt ny teknik, at der ikke er taget mere højde for det.

12
17. december 2011 kl. 23:11

Dit indlæg taler sit eget sprog :), blottet for fakta.

Lad os nu henholde os til fakta istedet for heksekunst og skræmmeord.

11
17. december 2011 kl. 14:13

Du kan da ikke bagatelisere at Danmark er det land som er mest ignorant overfor forskningen omkring mobilstråling.

Måske - det er mig helt og inderligt ligegyldigt - men jeg kan da kalde dig SPAMMER, når du invadere en tråd - som helt teknisk set slet ikke handler om sundhed - bortset fra sundheden af gamle coaxkabler.

Vi gider ikke høre på dit snak og din utidige propaganda. Opret en tråd, hvis du har faktuel viden, hvis det derimod kun er et udtryk for en roterende dopaminstorm, så er det slet ikke her det sner.

Lars :)

10
17. december 2011 kl. 12:49

Du kan da ikke bagatelisere at Danmark er det land som er mest ignorant overfor forskningen omkring mobilstråling.

Adskillige undersøgelser påviser faren ved trådløse apparater og det er et absolut faktum at både Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen totalt overhører WHO og deres nye forskning indenfor området.

Og så lige en ting mere.... det er ikke dig der sætter dagsordenen her på Ingeniøren, men derimod brugerne. At der diskuteres emner, som du af ukendte årsager forsøger at nedvurdere med personlige floskler fortæller måske lidt mere om dig selv end du tror, forsøg hellere at modbevise de fakta der findes på området.

9
17. december 2011 kl. 12:34

@Janus Knudsen og @Thomas Grønborg - Så stop da med at fremture om sikkerhed - Det er udenfor emnet af denne artikle - og er i det mindste netop her end ikke et teoretisk problem.

Hvis i vil finde livsindhold i spekulationer - så naturligvis - men stop med at skrive her på ing.dk og især stop med at afspore debatten om andre emner.

Vi er grundlæggende helt ligeglade med jeres sundheds-religiøse bekymrings-flip. I skal som os alle dø - før eller siden - lær at leve med det.

Lars :)

8
17. december 2011 kl. 11:11

Hej Anders Christensen Din påstand om, at mikrobølger ikke skader holder ikke. I de trådløse teknologier vi i dag omgiver os med er der effekt nok til, at strålingen trænger ind i kroppen og der er masser af troværdig forskning, der viser at strålingen har en lang række skadevirkninger. Referencer kan findes her:www.helbredssikker-telekommunikation.dk

I øvrigt er din sammenligning med TV-master (UHF) forkert. (Men den hives ofte op af posen, når nogen vil banalisere sundhedsrisici ved moderne trådløs teknologi). For det første er der undersøgelser, der viser at disses stråling også skader, men forholdsvist er det ikke ret mange mennesker, der har været kraftigt eksponerede, da der er stor afstand mellem disse master og feltstyrken falder kraftigt med afstanden. I dag er stort set hele befolkningen kraftigt eksponeret fra mobilmaster og trådløse teknologier i hjemmet og på arbejdspladsen. For det andet kan man ikke sammenligne effekterne af analoge og de nye digitale signaler. Forskning peger på, at det specielt er pulseringen / modulationen af de nye signaler, som skaber kraftige biologiske forstyrrelser.

7
17. december 2011 kl. 10:32

Skulle der ske noget ved 800 MHz - og i øvrigt området 470-865 MHz som har været TV broadcast UHF område igennem mange år, så skulle der allerede nu gå en masse sprøde mennesker rundt.

Der hvor der sker noget er i Wi-Fi området omkring 2,4GHz - og da mikrobølgerne skal have en hvis effekt for at trænge ind, så sker der ikke noget.

I gamle dage var der nogle radar operatører der fik skader fordi de gik foran antennerne. Så der er mulighed for skade, men det kræver at det er en høj effekt og indenfor en bestemt radiofrekvens.

6
16. december 2011 kl. 23:54

Velkommen til den mobile mikrobølgeovn.

Jeg må nærmest hulke når man gang på gang mener at telemaster og mobile bredbånd ikke giver anledning til andet bekymring end den tekniske.

Er der nogen her med kendskab til skadevirkninger på den menneskelige organisme ved 800 MHz?

5
16. december 2011 kl. 22:50

</p>
<p>De færreste kan overskue specifikationer og krav, det er derfor der er regler for sådant udstyrs mindstekrav. Telemyndighederne burde om nogen vide det, og derfor ikke bare tillade nye tjenester i nye bånd, hvis de kan forstyrre.

Der er kun borgerne til at betale - penge er beregenet ti at betale regninger med inkl skatteregninger - alt andet er bragesnak. De offentlige budgetter er på minus 100 milliarder. Der er bruge for alle mulige og desværre også umulige indtægter.

Det er muligt at "De færreste kan overskue ...", men ukendskab til lover og regler er ingen undskyldning i Danmark. Det har meget længe været standard fx at kræve dobbelskærmede kabler, men der er altid nogen der ikke kan forstå - at det ereste der er vigtigt er at standarderne overholdes. Hvis de så senere får et problem - er det ret indlysende deres eget problem. Jeg og ligesindede synes så også, det er fint, de får et rap i den bare. Ha - ha - ha - så kan de lære det.

Her er det branchen der ikke kan forstå, at de som alle leverandørere må oplyse om deres produkter og de problemer som produkterne kan komme ud for .

Lars :)

4
16. december 2011 kl. 18:41

»Hvor ærgerligt det end er, så er det altså folks eget ansvar at sørge for, at deres udstyr ikke lader sig forstyrre.«

De færreste kan overskue specifikationer og krav, det er derfor der er regler for sådant udstyrs mindstekrav. Telemyndighederne burde om nogen vide det, og derfor ikke bare tillade nye tjenester i nye bånd, hvis de kan forstyrre. Alternativt kan myndighederne jo betale disse filtre med nogle af pengene de fik for "luften".

3
16. december 2011 kl. 17:43

når de vælger sende kvantitet i stedet for kvalitet,</p>
<p>skulle aldrig gå over til mpeg4, signalet er alt for ringe,</p>
<p>og de kunne anvende system i stil med usenet med reparations pakker (parfiler) så ville man bare få en lille forskydning i modtagelsen frem for pixelering og hvad der ellers kommer af irriterende udfald i lyd og undertekster.</p>
<p>mon ikke fejlen er man ikke gider lave noget ordentligt fordi man alligevel bare venter et års tid og så skal alle skifte igen fordi der skal være 3D.4D eller et ellerr andet der bare er bedre.</p>
<p>naturligvis kræver det så igen nyt udstyr, for lave et system der blot har ordentlig processor og lager plads og opdateres til nyt via firmware direkte gennem æteren det gider man jo ikke, det er utroligt så miljø uvenligt fagre nye tv er.</p>
<p>nu er det tredje gang siden digital tv gik i luften vi skal skifte udstyret,</p>
<p>det er for dårligt,

Må jeg anbefale lidt studeren af emnet, før du skriver igen, det meste af ovenstående er noget vrøvl - og handler slet ikke om 800 MHz båndet og mobilt bredbånd.

Men havde der været lidt bedre viden og dygtighed omkring de oprindelige beslutninger mht. digitalt antennefjensyn, så har du ret, så kunne man have gjort netop det skifte meget bedre.

Lars :)

2
16. december 2011 kl. 17:18

når de vælger sende kvantitet i stedet for kvalitet, skulle aldrig gå over til mpeg4, signalet er alt for ringe, og de kunne anvende system i stil med usenet med reparations pakker (parfiler) så ville man bare få en lille forskydning i modtagelsen frem for pixelering og hvad der ellers kommer af irriterende udfald i lyd og undertekster. mon ikke fejlen er man ikke gider lave noget ordentligt fordi man alligevel bare venter et års tid og så skal alle skifte igen fordi der skal være 3D.4D eller et ellerr andet der bare er bedre. naturligvis kræver det så igen nyt udstyr, for lave et system der blot har ordentlig processor og lager plads og opdateres til nyt via firmware direkte gennem æteren det gider man jo ikke, det er utroligt så miljø uvenligt fagre nye tv er. nu er det tredje gang siden digital tv gik i luften vi skal skifte udstyret, det er for dårligt,

1
16. december 2011 kl. 17:15

Hvor kan man finde teksten til det høringssvar ?

Lars :)