Der er al mulig grund til bekymring for sort skærm og pixelerede tv-billeder, hvis der som planlagt bliver tændt for det mobile bredbånd ved 800 MHz-båndet den 1. januar 2013. Det mener man hos BDM - Brancheforum Digitale Medier.
Forummets medlemmer tæller stort set alle organisationer, der på den ene eller den anden måde beskæftiger sig med udsendelse af tv i Danmark. Medlemmerne er blandt andet DR, TV2 Danmark, Forenede Danske Antenneanlæg Boxer, Yousee og BFE - Brancheforeningen Forbrugerelektronik. Sidstnævnte repræsenterer blandt andet producenter af tv-udstyr, det vil sige apparater og bokse.
BDE har netop afgivet et samlet høringssvar til den danske Telemyndighed i forbindelse med anvendelsen af 800 MHz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd.
»Vi er en bred samlet flok, der har denne holdning: Vi har ikke noget imod, at der kommer mobilt bredbånd ud til kunderne, men vi synes ikke det er rimeligt, at man for at lave en ny forretningsmodel ødelægger en bestående. Og gør man det, så må det også have nogle konsekvenser for dem, der gør det,« siger direktør for BFE, Kurt Frausing.
Han fortæller at bekymringerne i høringsvaret fra BDE blandt andet går på, at der reelt vil være langt flere, der bliver berørt af forstyrrelser, end de 10.000 husstande, som der ellers bliver lagt op til i den rapport, den danske Telemyndighed har fået udarbejdet.
»Vi mener det tal umiddelbart sagtens kan blive meget større. De har lavet en teoretisk beregning på de husstande, der primært ser fjernsyn via antenne siddende på hus eller lignende,« siger Kurt Frausing.
Det vil sige at tallet ikke omfatter husstande, der modtager tv via kabel fra eksempelvis Yousee. Men her kan der, som tidligere vist her på ing.dk, også opstå problemer med indstråling i visse antenneinstallationer, når der er støjkilder, der anvender frekvenser i broadcast-spektrummet i nærheden.
Læs også: Sådan skal en antenneinstallation ikke se ud
Der kommer støj
Hverken BDE eller den danske Telemyndighed er som udgangspunkt uenige om, at der kan komme støjproblemer i et eller andet omfang, men når problemerne så kommer, så er spørgsmålet, hvor mange de rammer, og hvordan de kan mindskes mest mulig.
I den forbindelse har BDE ligeledes i høringssvaret givet udtryk for, at den danske stat, der via Telemyndigheden bortauktionerer de frekvenser omkring 800 MHz-båndet, der kan give forstyrrelser, bør køre en oplysningskampagne ift. de eventuelle problemer, der måtte komme 1. januar 2013.
»Vi er bekymrede over, hvor mange der kan komme i klemme. Vi mener det er myndighedernes ansvar at informere om de her ting. Og vi mener ikke, det er tv-branchen som sådan, der skal udbedre skader, andre forvolder,« siger Kurt Frausing.
Han frygter, at de seere, der måtte opleve forstyrrelser på deres tv-signaler, automatisk tager kontakt til leverandørerne af signaler eller udstyr for at få løst problemet, og den situation vil BDE gerne undgå.
»I første omgang er det jo Staten, der sælger det her til nogle andre mennesker, og så må de jo selv finde ud af hvordan de vil dæmme op for det. Alle de mennesker, der så får problemer, som de ikke ved, hvad skyldes, de skal jo også have noget information,« siger han og påpeger, at det vil være naturligt at gøre opmærksom på problemet eksempelvis via kampagner på tv.
I den danske Telemyndighed fortæller kontorchef for frekvenskontoret Søren Johansen, at der i første omgang planer om at oplyse om eventuelle gener via myndighedens hjemmeside.
»For det første mener vi jo, at vi på forhånd har begrænset risikoen for forstyrrelser meget med de ret skrappe vilkår, vi har foreslået for anvendelsen af frekvenserne. Derudover har den danske telemyndighed et samarbejde med branchen, hvor vi i fællesskab har identificeret råd og vejledning til tv-seerne og til forhandlere i forhold til, hvordan man kan beskytte sig mod eventuelle forstyrrelser,« siger han og tilføjer:
»Det er informationer, som vi under alle omstændigheder har tænkt og at lægge på vores hjemmeside, og som vi vil benytte enhver lejlighed til at henvise til. Alle andre er naturligvis også velkomne til at henvise til informationerne.«
Telemyndighed: »Det er altså folks eget ansvar«
Ifølge den konsulentrapport, som blev offentliggjort sammen med det øvrige høringsmateriale, er der op til 10.000 antenne-tv-seere, der kan risikere at opleve forstyrrelser, når der bliver tændt for det mobile bredbånd ved 800 MHz. Men de der bliver ramt, må som udgangspunkt selv løse eventuelle gener, enten ved at anvende er særligt filter eller ved at anskaffe nyt udstyr, fortæller Søren Johansen:
»Hvor ærgerligt det end er, så er det altså folks eget ansvar at sørge for, at deres udstyr ikke lader sig forstyrre.«
