Samlet Folketing afsætter 302 millioner kroner til at bekæmpe husdyr-MRSA

Illustration: Guido Gerding og Wikimedia Commons

Der skal sættes 302 millioner kroner af til at bekæmpe udbredelsen af husdyr-MRSA, og samtidig styrke det veterinære beredskab.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Læs også: Danske svin får mindre antibiotika og zink

Veterinærforliget er indgået mellem regeringen og alle de øvrige partier i Folketinget.

Det forrige veterinærforlig afsatte 220,8 mio. kr. til indsatsen mellem 2013 og 2016.

Overvågning af bestandene

Først og fremmest skal pengene betale en øget overvågning af forekomsten af husdyr-MRSA, »så det er muligt at agere i tide ved tegn på en stigende forekomst,« som der står i pressemeddelelsen.

Det skal blandt andet sikre, at den danske kvægbestand ikke bliver lige så udsat, som svinebestanden har vist sig at være.

Læs også: Landmænd fordoblede indkøb af kritisk antibiotikum måneden før kravene blev strammet

»Vi har fundet en balance, hvor vi sigter mod et fortsat lavt antibiotikaforbrug, samtidig med at landbruget har mulighed for at producere fødevarer i verdensklasse. Det er også vigtigt, at vi med aftalen sikrer, at Danmark i højere grad kommer på banen internationalt og vil bidrage til en reduktion i antibiotikaforbruget i Europa. Endelig er det positivt, at vi beholder den økonomiske ramme og tilfører 35 millioner kroner til forskning i MRSA,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

I sommer konkluderede en ekspertgruppe, nedsat af miljø- og fødevareministeren, at en bekæmpelse af svine-MRSA ville koste i omegnen af 14,4 milliarder kroner, hvorpå det blev besluttet, at den vej ikke var den rette.

Læs også: Ny rapport: Det koster 14,4 milliarder at udrydde svine-MRSA – så det lader vi være med

Nu ser det imidlertid ud til, at regeringen med et samlet folketing er nået til en enighed om en mere forebyggende tilgang.

Global trusselsvurdering

Oveni, at der fremover yderligere skal overvåges - blandt andet ved at ændre fokusere veterinærrejseholdets indsats mod MRSA-forekomster - skal øjnene også rettes mod den store verden.

Som der skrives, så skal der laves en ny global trusselsvurdering af kendte og nye smitsomme husdyrsygdomme.

Aftalen indeholder også ønsket om at nedbringe flokmedicinering, hvor en hel besætning får antibiotika forebyggende, så man begrænser risikoen for resistens og stadig har antibiotika i baghånden til situationer, hvor intet andet virker. Samtidig vil man arbejde på alternativer til antibiotika i husdyrproduktionen, hvor f.eks. øget brug af probiotika (gode mælkesyrebakterier) kan gøre dyrene mere modstandsdygtige over for sygdomme.

Og slutteligt skal der være en endnu ukendt 'godbid' til de landmænd, »som udmærker sig positivt i forhold til eksempelvis antibiotikaforbrug, udfasning af lægemiddelzink, fravænningsalder og dødelighed.« - De såkaldte 'elite-bedrifter.'

Professor: Der er andre problemer end MRSA

I en kommentar til Ingeniøren er professor og en af verdens førende forskere i resistente bakterier Frank Møller Aarestrup umiddelbart positiv over for forliget, men han er også lidt kritisk over for indsatsen mod MRSA, som store del af veterinæraftalen er centret om.

»I bund og grund er der rigtig mange gode punkter, så jeg kan faktisk ikke lige finde noget væsentligt at sætte fingeren på. Nu er det jo meget overordnet, og de væsentlige ting kan oftest findes i detaljerne. Men rigtig godt med forebyggelse, internationalt samarbejde og muligheder for bedre samarbejde i Norden, siger han.

»Jeg er stadig bekymret over den store fokusering på MRSA. Men jeg må jo også erkende, at der specielt i pressen har været så megen fokus på MRSA, at politikerne vist vanskeligt kan gøre andet. MRSA er bestemt et problem, men kun et af mange; men i offentligheden er det vist blevet til det meste,« siger Frank Møller Aarestrup.

Han mener, at husdyr-MRSA kun er en lille del af problemet med antibiotikaresistente bakterier, og han mener, at man især skal undersøge, hvorfor der overhovedet opstår resistente bakterier i besætningerne.

Det bliver der som nævnt måske mulighed for at forske i med det nye forlig, som professorens egen forskergruppe også får del i.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Alt alt for sent!

MRSA har spredt sig til andre dyregrupper som mink og vistnok heste, så disse søller millioner slår ikke til! Norge har brugt mia på det og ikke kunne bekæmpe det hele!

  • 0
  • 0

Prof. Aarestrups vurdering er typisk for en verdensfjern og egoistisk forsker. Hvorfor ikke blive glad for de få penge til at bekæmpe MRSA. Det udelukker jo ikke, at der senere måske kommer penge til at løse andre lignende problemer, som han mener er vigtigere, men tilsyneladende ikke nu kan overbevise politikerne om at give nok penge til.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten