Saltkraft kåret som årets danske ingeniørbedrift
Opløbet var tæt mellem vinderen og nummer to. Men da afstemningen sluttede i går, havde Saltkraft fået flest stemmer i Ingeniørens læserkonkurrence Årets danske Ingeniørbedrift 2016, nærmere bestemt 36 procent.
Stemmerne fordelte sig således:
- Saltkraft 36 procent
- Shenzhong-forbindelsen 33 procent
- Stjernekamera 14 procent
- Vandret vandboring 11 procent
- Modvindsbil 6 procent
I alt stemte 4.830 læsere.
Saltkraft er en vedvarende energikilde, som blev en realitet herhjemme, da konsortiet SaltPower i april i år åbnede et forsøgsanlæg i forbindelse med Sønderborg Fjernvarmes geotermianlæg. Se grafisk forklaring i slutningen af artiklen.
Jørgen M. Clausen er idémanden bag saltkraftanlægget, og det var også ham, der indstillede Saltkraft til læserkonkurrencen. Han glæder sig selvsagt over, at det netop er denne ingeniørbedrift, der modtager Ingeniørens læserpris:
Måske det tredje ben til VE
»De fire andre kandidater er også geniale hver på deres måde, men jeg er glad for, at saltkraft vandt, fordi det lige som sol og vind er noget meget fundamentalt, som kan blive det tredje ben blandt de vedvarende energikilder.«
Saltkraft producerer strøm ved hjælp af osmose, og forsøgsanlægget i Sønderborg bruger det meget salte vand fra byens geotermianlæg.
Læs også: Danfoss-boss: Geotermivand er den tredje vedvarende energiform
Ideen til et danske saltkrafteventyr fik Jørgen M. Clausen under et besøg på Sønderborg geotermianlæg, da han tog en slurk af det salte vand:
Fik ideen da han drak et glas vand
»Det kom til mig som lyn fra en klar himmel. ’Det må da kunne bruges til at lave strøm af.’ Og jo mere jeg dykker ned i det, jo mere overbevist bliver jeg om, at det virkelig kan bruges til noget,« siger han.
Allerede trekvart år efter den salte slurk vand var forsøgsanlægget en realitet.
Nordmænd måtte opgive
Norge har ganske vist tidligere forsøgt sig med saltkraftanslæg, men droppede det, fordi anlæggene ikke var rentable. Det skyldes ifølge Jørgen M. Clausen, at nordmændene brugte havvand med et saltindhold på blot tre procent, mens de danske anlæg er baseret på geotermivand, hvor saltindholdet er langt højere: I Sønderborg er det på 16 procent, mens det ved Hofors geotermianlæg på Amager er helt oppe på 20 procent.
Inden forsøgsanlægget blev en realitet, bad han Aalborg Universitet om en analyse af energipotentialet i saltvand:
»Det var ikke gjort før, og de matematiske beregninger viste, at der så sandelig var rigeligt med energi til saltkraft,« siger han.
I kombination med geotermianlæg er saltkraft et grønt alternativ til kulkraftværker. For mens geotermien sørger for varme, kan saltkraften producere strøm, forklarer Jørgen M. Clausen:
»I dag bruger man kulkraftværker til varme og strøm, men om ganske få år får man ikke lov til at lave flere kraftvarmeværker, og så er det et godt, grønt alternativ, fordi det er 100 procent CO2-frit, og allerede lønsomt,« forklarer han.
Bro og tunnel-forbindelse på andenpladsen
Andenpladsen gik til Shenzhong-forbindelsen i det sydlige Kina, som det rådgivende ingeniørfirma Cowi har vundet sammen med arkitektfirmaet Dissing + Weitling. Her skal bygges en 24 km lang forbindelse, som består af broer, tunnel og en kunstig ø.
Læs også: Cowi og Dissing+Weitling designer 24 km bro- og tunnelforbindelse i Kina
Udover hæder og ære modtager vinderen en tegning fra Ingeniørens tegner Lars Refn, som illustrerer bedriften med et glimt i øjet.
Desuden er der brætspil sponseret af Bezzerwizzer Nordic til henholdsvis den læser, der har nomineret årets vinder og blandt de læsere, der har nomineret de øvrige kandidater.
Jørgen M. Clausen vinder et brætspil for sin nominering af Saltkraft, mens Søren Larsen vinder et spil for nomineringen af omvendt fotosyntese, et forskningsgennembrud, som viser, at lys kan drive enzymer, der nedbryder træer.
Læs også: Omvendt fotosyntese kan producere kemikalier og energi
Læs et lidt længere interview med Jørgen M. Clausen i Ingeniøren på fredag.
