Dødens pølse
Eftersom salmonella-udbruddet har varet næsten ni uger, kan der ikke være tale om samme parti – batch – medisterpølse.
Vel under forudsætning om at alle regler er overholdt?
Medisterpølse ser ud til at være årsagen til det største danske salmonella-udbrud i fire år. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Statens Serum Institut, SSI, har foretaget blandt 21 af de 33 patienter og en kontrolgruppe på 67 raske personer.
I perioden fra 14. oktober til 23. november er 33 patienter blevet syge med den samme type salmonella, der kan findes i råt svinekød. Og flere patienter fortalte, at de havde spist medisterpølse i ugen op til, at de blev syge.
Så i spørgeskemaundersøgelsen har SSI spurgt både patienter og raske personer, der matcher patienterne på køn, alder og lokalitet i landet, om de har spist medisterpølse i ugen op til, at patienterne blev syge. En uge passer med den tid, det tager for salmonella at manifestere sig i kroppen.
»På den måde kunne vi få en idé om, hvorvidt det var en tilfældighed, at vi ser mange patienter, der har spise medisterpølse eller ej. Og der har det statistik vist sig, at mange flere af patienterne har spist medisterpølse i forhold til kontrolgruppen med raske personer,« siger epidemiolog på SSI Luise Müller til Ingeniøren.
Statens Serum Institut er nu i gang i samarbejde med Fødevarestyrelsen og patienterne at finde ud af, hvilke butikker og butikskæder, som patienterne har købt mad hos, og hvor maden er produceret.
Man kan ved hjælp af supermarkedernes centraldatabaser finde ud af, hvad patienterne har købt.
»Vi skal vide, præcis hvornår de har lavet deres indkøb og i hvilke supermarkeder. Det kan man f.eks. se via netbanken, hvis de har handlet med betalingskort, og ud fra netbanken kan man søge de specifikke indkøb frem, ligesom hvis man havde gemt bonnen,« forklarer Luise Müller.
Fødevarestyrelsen, supermarkeder og deres leverandører er i gang med at finde ud af, hvor langt man kan spore patienternes madkøb tilbage.
Eftersom salmonella-udbruddet har varet næsten ni uger, kan der ikke være tale om samme parti – batch – medisterpølse.
»Vi ser særligt et peak i ugerne 43-44, hvor patienterne har spist medisterpølse. Men vi kan ikke udelukke, at der også har været noget andet fersk svinekød på markedet, som har gjort folk syge,« siger Luise Müller.
Som altid anbefaler myndighederne forbrugerne om at gennemstege og gennemkoge kød.
»Der er ingen grund til at droppe svinekød og medisterpølser fra julebordet. Det vigtigste er, at man tager sine forholdsregler, så man undgår, at salmonellaen finder vej til julebordet,« siger Luise Müller.
Det gør man f.eks. ved at koge medisterpølsen i 10 minutter, før man steger den. Dermed bliver den både gennemstegt og gennemkogt.
Salmonella-udbruddet har ramt både børn og voksne. Patienterne er fordelt i hele landet, og 18 af dem har været indlagt på hospitalet.
Der er tale om det største udbrud af salmonella siden 2014, hvor folk også blev syge af samme type salmonella, der dengang stammede fra dansk svinekød.
Dødens pølse
Eftersom salmonella-udbruddet har varet næsten ni uger, kan der ikke være tale om samme parti – batch – medisterpølse.
Vel under forudsætning om at alle regler er overholdt?
Vel under forudsætning om at alle regler er overholdt?
En spredning over flere uger kan vel godt forekomme inden for gældende regler --- f.eks. hvis nogle kunder har købt medister (eller andet kød) og smidt det i fryseren til senere tilberedning og fortæring.
En spredning over flere uger kan vel godt forekomme inden for gældende regler --- f.eks. hvis nogle kunder har købt medister (eller andet kød) og smidt det i fryseren til senere tilberedning og fortæring.
Ole og Jørgen - efter gældende regler, kan der gå 25-28 dage på hel legal vis fra en svinekam ad flere omveje ender som medisterpølse.
Jeg ser væk fra den indledende søgning efter årsag. Antag, at undsøgelsen viser "MEDISTER" i butikerne 111, 222 og 333. Er det på det grundlag muligt at dinde slagteriet ?
Det, spørgsmålet, har intet med e.g. frysning og forsinket anvendelse at gøre. Kunde aaa har i pwrioden x til y købt medist hos butik 222. Hvilke mulige leverandører er der ?
HVORDAN ER SPORBARHEDEN ?
SSI har spurgt 21 smittede personer hvad de har spist og sammenligner med 67 raske kontrolpersoner svar på samme spørgsmål. Dette er et fint værktøj, men kan ikke stå alene.
Åbentbart har de 21 personer statistisk spist mere medisterpølse end kontrolgruppen. Siden SSI melder dette ud til pressen, som være smittekilden. Metoden forklare ikke hvorfor nogle af partienter har angivet at de ikke havde spist medister. Luise Müller vælger åbenbart at vægte data forskellig og indføre en anden mulig smittekilde, for at få et mere entydigt resultat. Måske har hun ret med kilden, men datagrundlager virker jo ikke særligt stort.
Metoden beskriver jo bare at de 21 har spist mere medister end de 67 personer. Hvilket kan give grundlag for at få analyseret reference prøver for samonella og finde den "smoking gun".
”Vi har gennemført en større spørgeskemaundersøgelse, hvor svarene om hvad patienterne har spist, er blevet sammenlignet med svar fra raske danskere. Undersøgelsen udpeger medisterpølse som en smittekilde til udbruddet”, siger epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller. Det er ikke alle patienterne, der har spist medisterpølse. Derfor antages det fortsat, at der også kan være andet svinekød, der er forurenet med salmonella." -kilde https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2018/me...
Personlig tænker jeg at SSI kunne nøjes med at sige "husk at gennemstege svinekød, som man altid skal". Det vil havde den samme effekt eller bedre på forbruger sikkerheden.
@Jan Heisterberg Sporbarheden fejler betemt ikke noget. Det er metoden som ikke er præcis og entydig.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard