Salget af industrirobotter falder i Danmark

Illustration: Linak

Den internationale robotforening, International Federation of Robotics (IFR), har netop offentliggjort den seneste statistik for salget af robotter på verdensplan. I alt blev der solgt 422.000 robotter i 2018, og det er en vækst på 6 procent i forhold til 2017.

Top-3-markederne for robotter er Kina (154.000 styk), Japan (55.000 styk) og Sydkorea (38.000 styk). Lige i hælene kommer USA (40.300 styk) og Tyskland (27.000 styk).

Tætheden af robotter i industrien målt som antallet pr. 10.000 medarbejdere. Illustration: IFR

I Danmark blev der i 2018 solgt 673 industrirobotter mod 800 i 2017. Det betyder, at vi har en tæthed på 240 industrirobotter pr. 10.000 medarbejdere i industrien. Det rækker til en plads som nummer seks på verdensranglisten, hvor Singapore topper med 831 robotter pr. 10.000 medarbejdere, fulgt af Sydkorea, Tyskland og Japan. I USA ligger tallet på 217 robotter.

Men tallene viser også, at Danmark sakker bagud, når det gælder væksten i antallet af robotter. Dansk Robot Netværk (DIRA) har kigget nærmere på tallene og skriver i en pressemeddelelse, at faldet i antallet af nye robotter i danske virksomheder kan skyldes, at der mangler tid og viden til at gennemføre investeringer i robotteknologi.

Væksten i antallet af robotter målt som den gennemsnitlige vækst i tætheden pr. medarbejder. Illustration: DIRA

Danmark sakker bagud i væksten

Så hvor det måske set fint ud, at Danmark indtager en plads som nummer seks i forhold til tætheden af robotter, så vækker det bekymring, når der ses på udviklingen.

Det viser sig nemlig, at hvor lande som Kina har oplevet en vækst på 36 procent set over 2014-2018, og en lang række europæiske lande ligeledes har haft tocifrede vækstrater, så ligger Danmark på bare seks procent i den tilsvarende periode.

Det giver os en plads som nummer 30 i forhold til at øge brugen af robotter i industrien:

»Hvis tendensen fortsætter, vil Danmark sakke længere og længere ned ad rangstigen og således allerede i 2023 være røget ned på en 11.-plads i robottæthed,« siger formand for DIRA Kim Reeslev i en pressemeddelelse.

Han fremhæver, at danske virksomheder fortsat skal investere i robotter, hvis vi skal have en chance for at konkurrere med lavtlønslande som Slovakiet og Slovenien, der ellers vil overhale os i brugen af robotter.

Et wake-up call

En række undersøgelser og rapporter, blandt andet IDA’s 'Potentialer og barrierer for automatisering og digitalisering i industrien' fra 2018, viser, at der stadig er et stort uudnyttet potentiale for automatisering med robotter i industrien. Kim Reeslev kalder det derfor også for et 'wake-up call' for de danske virksomheder:

»Det er blandt andet gennem indførelsen af ny robotteknologi, at vi kan styrke den danske konkurrenceevne og fastholde job herhjemme,« siger han.

Centerchef på Teknologisk Institut Kurt Nielsen påpeger i en kommentar til tallene fra IFR, at en forklaring på nedgangen kan skyldes manglen på nye løsninger på markedet:

»Udviklingen kan også hænge sammen med, at markedet er en smule mættet, og at virksomhederne har nået loftet for, hvad robotter kan bruges til i dag hos dem. Der mangler helt konkret nye løsninger. Blandt andet derfor har vi gjort en stor indsats ift. at iværksætte ny robotteknologi, der ikke kun tilgodeser gevinster i dag, men også om tre år,« siger han.