Salget af varmepumper halter 20 år efter planerne
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Salget af varmepumper halter 20 år efter planerne

Salget af individuelle, væskebårne varmepumper står stadig i stampe i Danmark med bare 5000 solgte anlæg i 2014. Det er samme lave niveau som året før.

Det skønner brancheorganisationen Dansk Energi på baggrund af salgstal for første kvartal af 2014 på 1.600 varmepumper. Skønnet for det samlede antal af individuelle jordvarmeanlæg/luft-vand varmepumpeanlæg i Danmark med udgangen af 2014 ligger på cirka 60.000.

Med det nuværende tempo vil der derfor gå omkring 40 år, før de individuelle varmepumper kan spille den rolle som aftager af stigende mængder vindmøllestrøm, som Energinet.dk forudsætter i sine analyser for 2035. Altså dobbelt så lang tid som forventet, påpeger chefkonsulent i Dansk Energi, Richard Schalburg:

»Salget af varmepumper går slet ikke i det tempo, der ønskes politisk,« siger han og peger på høje priser for varmepumperne samt høje afgifter på el til varme som årsager til, at kun få forbrugere vil investere i varmepumpeanlæg.

Ifølge en rapport fra 2013 var det først og fremmest prisen på varmepumper og en lang tilbagebetalingstid, der holder forbrugerne tilbage.

Læs også: Hundedyre varmepumper får grønt marked til at fryse til is

»Der er behov for, at salget af varmepumperne fremmes gennem nogle informations-, tilskuds- eller garantiordninger – hvis tempoet skal løftes. Et nyt olie- eller træpillefyr koster under halvdelen af en varmepumpe i anskaffelsespris, så konkurrencen er hård for varmepumperne,« siger han.

Læs også: Billige naturgasfyr udkonkurrerer varmepumper stik mod klimamål

Han tilføjer, at der for eksempel ikke er så mange, der ved, at man kan få reduceret elafgiften på elforbruget ud over 4000 kWh med 38 øre pr. kWh, når man bruger el til opvarmning.

»I modsat retning trækker frafaldet af håndværkerfradraget, som vi vurderer har holdt markedet oppe i 2014,« siger Richard Schalburg fra Dansk Energi.

Politikere hæmmer investeringer

Hos installatørernes brancheforening, Tekniq, mener afdelingschef Søren Rise, at det ringe salg af varmepumper især skyldes en usikkerhed omkring fremtidens energiafgifter, som politikerne er årsag til:

»Det er gift for forbrugernes investeringer, at politikerne skaber usikkerhed om fremtidens energipriser. En usikkerhed, som for eksempel opstår, når man først indfører en forsyningssikkerhedsafgift for så at afskaffe den igen,« siger han.

Han tror dog på, at varmepumpeanlæg vil få større udbredelse, i takt med at flere forbrugere kommer til at kende en nabo med et velfungerende et af slagsen:

»For eksempel skal et optimalt dimensioneret varmepumpeanlæg ikke kunne klare hele varmeforbruget en kold vinterdag. Det er meningen, at det skal suppleres med en brændeovn eller et elpanel. Efterhånden som sådanne misforståelser ryddes af vejen, vil flere føle sig trygge ved teknologien,« siger Søren Rise.

Læs også: Fejldimensionerede varmepumper skæmmer markedet

Ifølge Energistyrelsens Energistatistik 2013 og Dannarks Statistik fordelte danskernes 2,76 millioner varmeinstallationer sig således pr. 1. januar 2013:

Fjernvarmeinstallationer 62,4 pct., naturgasfyr 15,5 pct. (427.800 stk.), oliefyr 11,9 pct. (328.440 stk) og andre, herunder varmepumper, elvarme og brændefyr udgør 10,2 pct eller 281.520 stk.

Der findes ikke officielle statistikker for salg af træpillefyr og varmepumper, men som nævnt skønner Dansk Energi, at danskernes huse opvarmes med omkring 60.000 varmepumper og cirka 100.000 træpillefyr.

Olie- og naturgasfyr skal udfases frem mod 2035, hvor energisektoren skal være fri for fossile brændsler.

Det hjælper jo nok heller ikke på salget af varmepumper, at nogen leverandører er "gået helt over gevind" i deres markedsføring.
Udsagn som: "spar 200.000 kr. På din varmeregning over de næste 10 år", eller "halver din varmeregning" eller "Danmarks mest behagelige opvarmningsform" gør at kunderne ikke ligefrem tiltror disse firmaer den højeste grad af seriøsitet.

  • 6
  • 0

Jeg tror en af de primære årsager, er usikkerheden omkring prisen og udviklingen på el-markedet. Når ens el-leverandør er solgt til en amerikansk investeringsbank, skal der godt nok is i maven for at omlægge sin opvarmning til ren el. Jeg har sagt det flere gange gennem de sidste år, at hvis man ønsker at befolkningen skal omlægge deres transport og opvarmning til el, er første skridt at skabe ro omkring prisen på el. Skiftende regeringer har gjort det præcis modsatte.

  • 10
  • 3

Hvis man gerne have tingene lavet ordentligt. Desværre er branchen regeret af "cowboy" firmaer, idet det jo er "bare lige". Min gamle mester sagde altid. "Alt hvad man kan, er nemt". Desværre regeres branchen så af prisbaskerne der kan det hele for det halve, minus 10%. Derfor bygges en frygtelig masse rædselsfulde anlæg, hvor givne dimensioneringsregler og diagrammer groft tilsidesættes. Ligeledes eftermonterer man i gamle huse, med uegnede varmebærersystemer. Har endda set spritnye huse, hvor man havde anvendt varmepumpen max mulige temperatur, som dimensioneringsgrundlag for radiatorer. Så behøver man ikke megen viden om varmepumper for at vide det bliver en katastrofe på driftøkonomien.

Det er lidt trist at se, at danmarks største typehus firmaer, ikke magter at gennemføre korrekte montager af noget så simpelt som jordvarme, og man bygger hele kvarterer med sølle dimensionerede luft/vand anlæg, der endda ikke for godt kan overholde BR's krav til lydniveau i skel.

Jeg har deltaget i nogen år efterhånden og kan da opremse et par eksempler på jordvarmesiden:

-Meget korte slangelængder og deraf følgende for ringe driftøkonomi.
-Man placerer ikke udeføleren på nordsiden og generes derfor af "forkerte" målinger på udetemperaturen.
-99,9% af dem jeg har set, er ikke frostisoleret korrekt, med deraf følgende drypperi, og nogle gange frostsprængte fittings.
-Man følger ikke diagrammer, og placerer filtre de forkerte steder, hvor de er virkningsløse.
-Man anvender "ikke anbefalet" ekspansion på brinesiden.
-Man monterer automatudlufterer på brinesiden.
-Man laver ikke indføringsrørene korrekte, og afslutter dem ikke pænt.
-Man sjusker ved nedgravning, og sand, sten er mere reglen end undtagelsen i jordslange kredsen.
-Man graver egen slange over, og samler med forkerte fittings.
-Man blander ikke brinen korrekt og i korrekt blandingsforhold.
-En række fabrikanter forlanger behandlet vand påfyldt. Der påfyldes postevand.
-Justeringerne er helt hen i hegnet, med meget stort overforbrug til følge.
-Man anvender billigste tank til buffer og har derfor ikke diffusor i denne og får opblanding i bufferen med forringet driftøkonomi til følge.

Man kan så spørge - er det virkelig så svært. Næh, faktisk ikke. Følg vejledningen. Sæt dig ind i kravene til korrekt isolering. Vær bare almindelig omhyggelig og udvis god håndværksskik. Så er jordvarme faktisk formidabel godt. Det er dyrt, men tæver noget nær alt i pris pr leveret kWh. Bevares, et TwinHeat pillefyr er omtrent lige så godt (og lige så dyrt). Og så har man bøvlet og skorstenfejning oveni.

Journalisten skriver man skal 90% dimensionere. NEJ, det er man gået fra for flere år siden. Man sigter efter at tingene passer. Selve VP'en koster ikke meget mere, ved at den er et nummer større, men der skal lidt ekstra slange til. Den med at varmepumpe-ejere var mennesker i islændertrøjer og blå næse hører fortiden til.

Så skulle varmepumpefabrikanterne gøre sig selv en tjeneste, øgede de i svær grad uddannelsen af montører. Stillede skrappe krav til de husfirmaer de sælger direkte til BTB, og hjalp husfirmaerne med uddannelse af projektfolk, sådan alt det sjusk og sjask ikke skete. VPO ordningen duer ikke rigtig til noget og er bare noget ligegyldigt sniksnak, der ikke rigtig har formået hverken at forny sig, eller være synlige og aktive.

Tror det er 9 år jeg har været med, og har stadig til gode at se et bare nogenlunde godt monteret anlæg i et nyt typehus. Skal straks sige at supergode montagefirmaer er der masser af. Og nogen af dem har endda også ordentligt fyldeudstyr til påfyldning af brine. Og nogen af dem magter ovenikøbet at justere det godt. Problemet er bare de gerne vil have lidt for ulejligheden, og det går sandelig ikke.

  • 8
  • 0