Det har kostet staten mindst 959 mio. kr. at skille sig af med sin vaccineproduktion, som selskabet AJ Vaccines i januar overtog for blot 15 mio. kr. Det viser en gennemgang af salget, som Ingeniøren har udført sammen med HK Stat Bladet.
Aldrig tidligere har staten betalt så dyrt for at slippe af med et selskab.
»Normalt sælger man offentlige virksomheder med henblik på at skabe overskud. Jeg har ikke kendskab til fortilfælde, hvor staten har brugt penge på at skille sig af med et offentligt selskab i den skala,« siger professor Bent Greve fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.
Processen løb af sporet
Salget af vaccineproduktionen blev besluttet af et bredt politisk flertal med SR-regeringen i spidsen i 2014. Men processen løb af sporet, da centrale medarbejdere sagde deres job op med gigantiske problemer i produktionen til følge:
SSI kunne i dele af 2015 og hele 2016 ikke levere de forventede mindst 60 millioner doser tuberkulose-vaccine til bl.a. Unicef. Det medførte bodsbetalinger, heraf er kun den største på 28,2 mio. kr. til et australsk selskab offentligt kendt.
Desuden brød produktionen af børnevacciner ned, så seruminstituttet måtte købe nye vacciner til danske børn for 90 mio. kr.
Samlet tab på trekvart mia. kr.
Samlet tabte vaccineproduktionen omkring trekvart mia. kr. fra 2014 til 2016, viser hhv. Statens Serum Instituts årsrapport og en opgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.
Hertil kommer udgifter på 149 mio. kr. til rådgivere i forbindelse med frasalget, og man gav køberen, AJ Vaccines, huslejerabat på mindst 88 mio. kr. for at slippe af med vaccineproduktionen og bevare de ca. 600 arbejdspladser.
Nils Strandberg Pedersen, der var adm. direktør for Statens Serum Institut i 18 år frem til september sidste år, kritiserer, at staten hverken gjorde vaccineproduktionen eller SSI Diagnostica, der også skulle sælges fra, klar til salg. Han og den øvrige ledelse gjorde ellers Finansministeriet opmærksom på, at det var uhyre kompliceret at splitte instituttet op.
»Det er almindelig sund fornuft at selskabsgøre den virksomhed, som skal sælges, men det gjorde man ikke. Det gik godt nok på Diagnostica (der blev solgt for 250 mio. kr., red.), men det var en katastrofe på vaccineproduktionen,« siger han.
Joan Hindsgaul-Nissen, tillidsrepræsentant for laboranterne på SSI, fortæller, at den lange salgsproces gjorde livet usikkert for de ansatte.
Udskiftning pressede produktionen
»Mange erfarne medarbejdere søgte hurtigt væk. En del af dem varetog specialistfunktioner, og den store udskiftning lagde ekstra pres på de tilbageværende produktionsfolk, som også hele tiden skulle lære nye op,« siger hun
Bent Greve konstaterer, at staten har været så optaget af at sælge, at man har glemt at gå op i, om det rent faktisk indbragte penge:
»Man bør forberede salget af en virksomhed, så man får det maksimale ud af det. Det gør man ikke ved at gøre den så svag, at det ikke ser ud, som om den kan fortsætte.«
Researchen til artiklerne om salget af Statens Serum Instituts vaccineproduktion er foretaget i samarbejde med journalist Rasmus Lindharth fra HK Stat Bladet. Vi har delt dokumenter og interview-noter. Rasmus Lindharth har tidligere skrevet en række artikler om salget. Fagforeningen HK Stat organiserede bl.a. laboranter i vaccineproduktionen inden salget.Samarbejde mellem Ingeniøren og HK Stat
Professor i offentlig forvaltning Kurt Klaudi Klausen fra Syddansk Universitet kalder salgsprocessen ‘amatøragtig’. Heller ikke han kan komme i tanker om fortilfælde.
»Hvis staten har et aktiv, skal det ikke udsultes. Det kan kun tolkes som at de, der har haft ansvaret for salget, ikke har vidst, hvad de havde med at gøre,« siger han.
SSI: Arbejdspladser bevaret
På SSI er vicedirektør Ole Jensen glad for, at det lykkedes at bevare arbejdspladserne.
»SSI har bakket beslutningen om at sælge op hele vejen. Vacciner er i dag en forretning og produktion, der har brug for kapital og investering, som staten ikke nødvendigvis er særlig egnet til,« siger han.
Er én mia. kr. en rimelig pris for, at staten slipper af med produktionen?
»Vedrørende økonomien omkring salget af vaccineproduktionen henviser jeg til ministeriet.«
Ingeniøren har stillet en række spørgsmål om salget til Sundhedsministeriet. Men trods 11 dages frist er det ikke lykkedes at få svar, lige som det heller ikke er lykkedes at få et interview med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
