Salget af batterilagre stiger voldsomt i USA
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Salget af batterilagre stiger voldsomt i USA

Amerikanerne er vilde med at gemme strømmen i batterier. Og vi taler ikke om laptop eller mobiltelefoner - næ, batterierne skal gerne kunne forsyne et mindre hus med energi, hvis elforsyningen skulle svigte, eller gemme elproduktionen fra solceller indtil mørkets frembrud eller en dag, hvor det er overskyet.

Statusrapporten 'U.S. Energy Storage Monitor 2015 Year Review', viser, at 2015 blev et succesår for installering af batterier som energilagre i USA. Hele 221 MW blev installeret, heraf 112 MW alene i årets sidste kvartal - det er mere end, hvad der blev installeret i 2013 og 2014 tilsammen. De 221 MW batterier kan tilsammen lagre 161 MWh.

I rapporten opdeles kunderne til de mange batterier i: beboelse, ikke-beboelse (især virksomheder) og forsyningsselskaber.

Udviklingen i batterilagre i USA frem mod 2020 Illustration: GTM Research/ESA U.S. Energy Storage Monitor

Læs også: Ustabil strøm og høje elafgifter tiltrækker små batterianlæg

Californien har oplevet den største vækst

Det er især forsyningsselskaberne, som i 2015 har trukket det store indkøbslæs med 85 procent af alle installationer. Forsyningsselskabernes interesse i batterianlæg bygger på et ønske om at sikre kunderne en bedre forsyningssikkerhed. Men det giver også forsyningsselskaberne en mulighed for at optimere driften og spare på net-udbygninger.

Når det gælder beboelse og virksomheder, er markedet godt nok en hel del mindre, men her har væksten været på hele 405 procent fra 2014 til 2015. Her er det især det solrige Californien, som har oplevet den største vækst.

Læs også: Små batterianlæg vil tilplastre danske tage med solceller

Hvis fremskrivningerne fra GTM Research, som står bag rapporten, holder, så vil mængden af installeret batterikapacitet i 2019 runde 1 GW om året og i 2020 nå 1,7 GW og en markedsværdi på 17 mia. kroner.

Matt Roberts, der er direktør for den amerikanske forening Energy Storage Association siger:

»Energilagre ændrer paradigmet for, hvordan vi producerer, distribuerer og bruger energi,«

Læs også: Flere batterilagre end elbiler solgt i Tyskland i 2015

Samtidig med at antallet af projekter stiger, vil prisen falde. I forhold til 2015 forudsiger rapporten, at prisen for forsyningsselskabernes projekter vil være 29 procent billigere i 2017.

Kort før jul annoncerede et af USA's største forsyningsselskaber PG&E, at de havde indgået de første kontrakter af en aftale på 1,32 GW, som skal være installeret i Californien i 2020. Kontrakten er på 75 MW og består af 42 MW lithium-ion-batterier, 13 MW zinck/luft-batterier og et projekt med 20 MW svinghjul.

Danmark godt på vej

En analyse fra Energinet.dk viste tidligere på året, at i forbindelse med, at der bliver udbygget med flere og flere solceller, vil Danmark kunne se frem til 420 MWh installeret batterikapacitet i 2025 og hele 3 GWh i 2040.

Hvor udbygningen i USA primært er drevet af ønsket om forsyningssikkerhed, så er det især afgifterne, som er på spil i Danmark.

Høje energiafgifter gør det nemlig attraktivt for private at anvende så meget af deres egenproducerede strøm som muligt. Energinet.dk forventer at udbygningen med solceller vil nå 7,5 GW i 2040. Men hvis afgiftsfordelen forsvinder, vil solcelle­anlæggene begrænse sig til 5,5 GW.

Menes der MW/GW hele vejen eller skulle der stå MWh/GWh nogen steder?

Så vidt jeg forstår er energimængden som lagres som regel den begrænsende faktor

  • 2
  • 0

Jeg tror ikke rettelserne er udført korrekt, og det vil her være for omfattende at kommentere hver enkelt, nødvendig, rettelse.

Som udgangspunkt er det mest sandsynligt at der overalt tales om energi, som måles i MWh eller GWh. Kun sidste afsnit om solceller handler om effekt (GW) eller måske energi per år (GWh/år). Hvilket kan ikke afgøres ud fra ordlyden.

  • 1
  • 0