Salg af kolde alu-vinduer fortsætter trods kritik

Trods årelang kritik fortsætter flere danske vinduesproducenter med at fremstille og sælge vinduer med alumiumsrammer, der leder alt for meget kulde ind i boligerne. Problemet er, at aluminium virker som en kuldebro.

Vinduerne sælges i titusindvis på grund af deres smalle og vedligeholdelsesfrie rammer. Men kritikere i vindues- og energibranchen peger på, at vinduerne ikke bare giver et unødigt varmetab, men også kan skabe kondens og skimmelsvamp på indersiden af ruden.

»Vinduesproducenterne fremstiller vinduer, der ikke lever op til kravet i Bygningsreglementet om at undgå kuldebroer i byggeriet. Det undrer mig højlydt,« siger teknisk kundechef hos glasproducenten Pilking­ton, Carl Axel Lorentzen.

Glasbranchen er gået væk fra afstandsprofiler af aluminium mellem ruderne, netop på grund af metallets varmeledende egenskaber.

Hos Danmarks største producent af facadevinduer i træ og aluminium, Velfac, er man ikke enig i, at vinduerne giver problemer med kuldebroer.

Ifølge teknisk rådgiver Jørgen Munk, Velfac, har man nemlig konstrueret sig ud af kuldebroproblemet med nye rudekanter og forbedrede vinduesrammer, og rådgiveren påpeger, at man derfor holder fast i aluminiumsrammerne, da det er et stærkt og vedligeholdelsesfrit materiale.

Ifølge den uafhængige rådgiver Energitjenesten Sjælland, der vejleder om energibesparelser, er forbedringerne dog ikke tilstrækkelige.

»De indvendige dele af vinduesprofilerne vil stadig blive alt for kolde, når der er frostgrader udenfor,« siger energivejleder Christian Oxenvad.

Ifølge Bygningsreglementet må vinduer og døre i byggeriet kun indeholde kuldebroer i 'uvæsentligt omfang', og Christian Oxenvad hæfter sig ved denne formulering, som efter hans mening trænger til en gevaldig opstramning, hvis lovgivningen skal have nogen effekt på kuldebroerne.

»Bygningsreglementets afsnit om kuldebroer i døre og vinduer er utrolig diffust formuleret,« siger han.

Christian Oxenvad foreslår en nedre grænse for, hvad temperaturen på de indvendige dele af et vindue må være.

Erhvervs- og Byggestyrelsen er ikke afvisende over for en stramning af Bygningsreglementet.

»Vi ser lige nu på en skærpelse af energikravene hen mod 2010, og der kunne en sådan stramning godt være en mulighed,« siger civilingeniør Ejner Jerking.

Emner : Isolering
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er der nogle der vil medgå i en retsag mod Velfac? Deres "uvæsentlige omfang" af kuldebro er ca. 25% af ruden...det kan vel næppe kategoriseres som ubetydelig?

 • 0
 • 0

Nu er aluminiumslisterne ikke den eneste kuldebro i vinduer i Danmark.

Jeg har endnu ikke set et udadgående vindue med mere end en tætningsliste. Det betyder at vinden kan klemme sig ind i spalten mellem vindue og karm, og så er der kun en sølle liste som isolering. Tyske vinduer har 2 - 3 lister.

De smalle karme vi bruger i Danmark er en anden kuldebro. Når et vindue isættes med en smal karm, vil noget af karmen sidde ude i murstenen, og kulden er så allerede der transporteret et stykke ind i karmen. En måde at løse dette problem på er at have større inderhul i indervæggen, så vinduet isættes indefra, og vinduet har så et større ydermål, hvor en del af karmen så er skjult bag murstenene. F. eks. Vipo kan levere denne type. En anden måde er at øge dybden af vinduet til en 120mm karm. De ekstra mm er så på ydersiden af vinduet. Det gør at selve vinduet er rykket ind i isoleringen, hvor den bør sidde. Kastrup og Hvidbjerg Vinduet og sikker mange andre kan lever disse vinduer.

Plastikvinduer med mange kamre isolerer også bedre end træ, og trelagvinduer er naturligvis også bedre end 2 lag. Skal det være helt i top skal der også være krypton i stedet for argon mellem vinduerne.

 • 0
 • 0

"Søg og du skal finde!"

Henning Sørensen efterlyser danske vinduer med udadgående ramme og 2-3 lister.

Det har firmaer under HansenGroup (Glasalu, HSHansen eller DFE i Danmark) produceret og leveret i mange år.

Og smalle karme der skulle kræve karmen sidder ude i murværket er helt forkert. Dansk arkitektur har efterspurgt smalle karm/ramme konstruktioner i mange år, og der er rigtig gode muligheder på markedet, endda med værdier helt ned til/under "tyske passiv hus vinduer" - også uden kuldebroer!

Ingen grund til at sende valuta syd på.

 • 0
 • 0

Rart at se at der trods alt er nogen i DK der ved hvad det drejer sig om. Jeg kan se at PROTEC 7 er med 2 lister og er udadgående. De er lavet i et composit-matriale, som svarer lidt til plastic. De har dog ikke så mange kamre, men skulle isolere ganske godt. Måske skyldes det kompositmaterialet?

Det ændrer dog ikke ved at langt de fleste vinduer solgt i DK er for dårlige, og nemt kan gøres bedre, bare med en ekstra liste, og lidt bredere karme. Når jeg forhørte mig ved diverse fabrikanter, var det typiske svar, at de overholdt lovkravet, når jeg spurgte til isolationsevnen. Jeg var bare på jagt efter noget bedre.

Der er plads til en stramning af lovgivningen! Der sker ikke mere før den bliver strammet. De fleste mennesker ved ikke noget om ekstra lister osv., og fabrikanterne vil bare holde prisen så lav som muligt, ved at spare lidt på materialerne, for ikke at miste kunder. Med BR10 (eller hvad den nu kommer til at hedde) kunne man passende gøre det, men mit klasse 2 hus (en BR10'er) er godkendt med standardisolerede vinduer, og en kammerat der bygger i kl. 1 (en BR15'er) bruger også alm. Velfac.

 • 0
 • 0

Henning Sørensen efterlyser danske vinduer med udadgående ramme og 2-3 lister.

Det har firmaer under HansenGroup (Glasalu, HSHansen eller DFE i Danmark) produceret og leveret i mange år.

Og smalle karme der skulle kræve karmen sidder ude i murværket er helt forkert. Dansk arkitektur har efterspurgt smalle karm/ramme konstruktioner i mange år, og der er rigtig gode muligheder på markedet, endda med værdier helt ned til/under "tyske passiv hus vinduer" - også uden kuldebroer!

Ingen grund til at sende valuta syd på.

Bliver disse vinduer ikke fremstillet i Polen?

Tyske vinduer har 2 - 3 lister.

Er det krav i Tyskland eller bare noget som fabrikanten gør for at fremstille et produkt, der ligger over laveste fællesnævner?

Det er jo hvad myndighedens krav er.

Laveste lovlige fællesnævner.

Mvh.

 • 0
 • 0

Hej Ole! Jeg har tidligere haft nogle indlæg i Ingeniøren idet jeg, og flere andre, har samme problem med alu/træ vinduerne fra Velfac. Jeg har nu besluttet at danne en forening for de købere, som oplever det som et problem og har interesse at gå videre med sagen. Tjek vores hjemmeside www.kondensvinduer.dk

 • 0
 • 0

Interessant at læse ovenstående forslag til forbedringer. Er der nogen af d'herrer der kan give et kvalificeret bud på hvor mange liter olie pr. m2 vindue pr. år man sparer i forhold til fx. et alm Valfac 200 / 400 vindue ?

 • 0
 • 0

Havde jeg tiden til det lige nu, kunne jeg godt udregne det via BS06...men et godt vindue sparer ret meget. Et eksempel: Har du en vandtank med 50cm isolering, så vil et tyndt rør ind til tanken være mere end nok til lede varmen ud, således at vandet i tanken bliver koldt - trods den gode isolering. Så et dårligt vindue betyder rigtig meget - og ikke bare for varmen, men skam også for indeklimaet.

 • 0
 • 0

Fint at Velfac, har konstrueret sig ud af kuldebroproblemet med nye rudekanter og forbedrede vinduesrammer.

Nu glæder vi - der har fået leveret en vare der ikke duer - os til at vinduerne ændres så de lever op til Velfacs tidligere så gode rygte.

Og vi glæder os til at slippe for besynderlige beskyldninger om at vi f.eks. ikke lufter nok ud.

Velfac kunne genvinde sit gode rygte ved at sætte faglighed og anstændighed højt og tilbyde en løsning til de kondensramte.

Tidligere medarbejdere hos Velfac har i meget malende vendinger beskrevet firmaets stolte traditioner i en tidligere debat. Vi vil gerne tro dem.

Men det er menneskeligt at fejle.

Mon ikke det er god forretning at indrømme fejlen og gøre den god igen?

 • 0
 • 0

Finde noget der er bedre end Velfac, så køb det dog. Det hjælper ingen at hænge en kvalitets vinduesfabrikant ud på disse sider

Og folk der har problemer med deres Velfac viduer har som regel ikke andre vinduer at sammenligne med, så de kan se forskellen.

De brokke hoveder der optræder her i dette forum må være i familie med fallerede vindues fabrikanter eller mangle enhver viden om hvorledes vinduer virker.

 • 0
 • 0

Bjarke: Det er jo nemt at sige at man blot skal købe nye vinduer når man dem man har i blot er 3 år gamle!!!

Og jo jeg har andre vinduer at sammenligne med, endda i samme hus!!!

Og nej, jeg er ikke i familie med nogen vinduesfabrik!

Desuden, så besvarer Velfac ikke mails hvor man beder dem undersøge vinduerne i ens hus.

Så der er god grund til at hænge dem ud - ligesom man i sin tid gjorde med fx Chiminova. De kan jo bare levere den vare de lover istedet for at lyve sig fra problemerne.

 • 0
 • 0

Jeg kender Velfac og Velux som tidligere ansat i et Velux firmas udviklings afdeling.

Den grundighed som firmaet lagde i deres evaluering af deres produkter, inden de kom på markedet, for at skulle opfylde kundernes krav, har jeg ikke oplevet i noget andet firma.Simpelthen!

Jeg har selv valgt Velfac vinduer og har på tiende år intet at beklage, tværtimod! Ingen vedligholdelse og de ser ud som nye.

Da jeg var ansat i Velux, var der en "Garanti" der var underforstået at et vindue skulle kunne holde i 25 år. Og de vinduer vi skulle "lege" med var oftest vinduer ,der var taget retur efter en sådan udskiftning.

Nu er det 15 år siden, jeg havde min gang i Velux og jeg kan selvfølgelig derfor, ikke udtale mig om den præcise nutid, og måden de fører sig frem på idag.

Men da alle Kann Rasmussenerne, der ledede firmaet ( V Kann Rasmussen Industri) dengang stadig sidder der, hvor de sad, da jeg var ansat og de ikke er ældre end jeg, så er der en indtil vished sandsynlighed for, at der ikke er sket de store ændringer på firmaets kvalitets krav.

Nu er der en detalje, som du måske ikke er opmæksom på og det at Velux bestyrelses formand Lars Kann Rasmussen er ingeniør og der er ret mange ingeniører der er ansat i Velux ......og de læser disse sider med garanti.....og de har vurderet at du ikke er værd at spilde tid og penge på, fordi lige meget hvad de gør, så er det forkert i dine øjne!

For min oplevelse af henvendelser fra folk, der havde problemer var ihvert tilfælde i min tid, noget der blev reageret på.

Og din sammeligning med Cheminova er en svinestreg.

Så længe en offentlig institution af lærde kan tillade at eje og svine som der har været gjort på Haboøre Tange, så er der langt til Velux måde at føre sig frem på.

Cheminova er stadig ejet af universitetet i Aarhus!

Så jeg føler med dig, men kan ikke forstå dig.

Og dit udsagn om kuldebro er en tabersag i en retsal.

Der må være noget du har fejlopfattet, med hensyn til hvad man forvente af et vindue.

Sådan ser jeg på det.

 • 0
 • 0

Nu var det ikke Chiminoas svineri jeg sammenlignede med (for det er på ingen måde rimeligt), men det at offentligheden hængte virksomheder ud som ikke lever op til det de lover.

Men jeg købte mit hus bl.a. fordi der var nye lavenergi vedligeholdelses fri Velfac vinduer i. Jeg er selv energirådgiver og kender skam mere end rigeligt til energistrømme. Men jeg havde på ingen måde forestillet mig at nye vinduer fra en velrenomeret dansk virksomhed kunne finde på at lave vinduer med kuldebroer i en sådanne grad at der florerer skimmelsvamp og mug i vinduerne efter blot 6md! Det har jeg aldrig set på nogle andre vinduer - lavenergi eller ej!

Og jeg er jo ikke den eneste med dette problem - der findes utallige personer, som det også var vist på TV2 (hvor jeg i øvrigt blev inviteret til at deltage, men ikke kunne).

Når man beskriver problemet for leverandøren og de svarer med et standard brev om mere udluftning (hvilket allerede sker i højere grad end de foreskriver), og man så skriver igen 2 gange uden at få yderligere svar på hvorledes de vil løse deres problem, så er jeg helt i min ret til at svine dem til, for så bør de i mine og mange andres øjne slet ikke eksistere. Det er jo tydeligt at de ikke kan stå inde for deres produkt, når de end ikke vil se på problemet og komme med en brugbar løsning.

Det kan godt være, at de har en række ingeniører siddende, der laver beregninger, men de bør måske finde nogle mere kompetente eller ændre deres krav for de kan åbentbart ikke lave viduer. I Tyskland har man for længest lavet vinduer med langt lavere energitab UDEN kuldebroer, og med alu på ydersiden, altså vedligeholdelsesfrit - så det er vist kompetencerne det kniber med. Og så kan det jo lige nævnes at et vist vindmøllefirma har over 150 udviklingsingeniører siddende, som ikke kunne levere holdbare gearkasser...så antallet af ingeniører har ingen betydning - det er deres kompetencer der tæller, og om de for lov at få deres ideer/holdninger/ændringer/vurderinger igennem til ledelsen, eller om sidste træffer "ikke korrekt beregnede" løsninger af andre grunde.

Jeg er glade for mine vinduer - især udseenet, men vedligeholdesfrie og lavenergi det er de langt fra. Og det er det jeg klandre Velfac for.

 • 0
 • 0

Kært barn har mange navne.

Er du sikker på at de tyske vinduer ikke også er veluxprodukter. Velux er et internationalt firma af en betragtelig størrrelse. Nok el del større en de fleste forestiller sig det.

Prøv at sammenligne de vinduer fra dette link med danske veluxprodukter. Dette vindue OKPOL kan købes hos Jem og Fix

http://www.euroglass.dk/tagvinduer/ovvent/...

Det er indtil mindste detalje et Velux vindue selv hjemmesiden er af samme design som andre Velux sider

 • 0
 • 0

Tvivler, da ingen danske producenter leverer ruder med U værdi under 0,8 - hvilket det tyske gør. Men skal ikke kunne sige det med sikkerhed.

Men Velux vinduer er jo konstrueret fornuftigt - uden kuldebro af alu. Det er Velfac ikke.

 • 0
 • 0

ingen danske producenter leverer ruder med U værdi under 0,8

ProTec 7 kan klemme sig ned på 0,76, men så er det også 3-lags glas med krypton, samt lavet i et kompositmateriale. Det er meget dyrt, og man kan sikkert vælge en lidt dårligere U-værdi spare nogle penge, som så kan anvendes bedre til isolering osv.

Generalt er Danske vinduer for dårlige. Det skyldes især den Danske byggetradition. Læs mine indlæg herom på http://ing.dk/artikel/89207

Da Velfac's vinduer overholder den svage Danske lovgivning, vil en retssag ikke kunne vindes. Kun lovgivning kan tvinge producenterne til at lave bedre vinduer. Det kan sagtens lade sig gøre rent teknisk.

Til alle jer der tænker på bedre isolerede vinduer. Køb forsatsvinduer og behold de gamle. Det var netop et ældre vindue, der var påsat et forsatsvindue, der blev sammenlignet med et fra Velfac i en TV-udsendelse. Den slag kaldes vist videnskabelig uredelighed. (En forsatsvindue virker naturligvis også på et nyere fra Velfac!)

 • 0
 • 0

Generelt er Danske vinduer for dårlige. Det skyldes især den Danske byggetradition.

En detalje, som vi ofte glemmer i Danmark, er at vi er blevet fattigere, relativt. Alt guld og granit og ædelt kernetræ, og bedste andre metaller, bedste uld og silke, hvad som helst der er værd at eje, bliver opkøbt i Mellemøsten. Tag til Dubai, for eksempel, og se. Hvad de ikke køber, det køber kineserne. Alt skidt og ragelse, der bliver tilbage, får vi lov til at købe i Danmark.

Det er denne simple årsag, der ligger bag, at fx gulve i Danmark består af 1 millimeter træ, limet på et eller andet billigt. Fordi: Vi har ikke råd til andet. Den eneste gang i mit liv, at jeg ejede noget træ der var værdifuldt, var på Christianshavn, fordi min lejlighed tilfældigvis var cirka 100 år gammel, og alle vinduer var originale. Lejligheden blev vistnok endda kun bygget af en spekulant, dvs. intet særligt luksus i forhold til bedre standarder dengang. Alligevel har jeg ikke i Danmark set bedre kvalitet sidenhen, ej heller fået så godt lys ind ad ruder, igennem så gammelt fint glas, den slags med årer og fejl i, der giver ekstra fint lys. Hvad som helst af moderne træ, anno 2008 i Danmark, rådner op. Hvorfor mon?

I Irland, overnattede jeg engang i en lille by ved Sydvestkysten, og undrede mig, over at vinduerne i det gamle hus var fantastiske, endda admiralsagtige. Sidenhen læste jeg Winston Churchills beretning om 2. Verdenskrig, en lille bemærkning deri, at det britiske imperium havde haft en livsvigtig flådestation netop dér. Og altså haft viden og råd. Dét har de i Mellemøsten for tiden, mildt sagt.

 • 0
 • 0

Jamen vore ting skal jo ikke holde! Vi lever i et "køb-smid-ud" samfund, og hvis tingene pludselig holder 50 eller 100 år, så kan producenterne jo ingenting sælge længere - og desuden, så følger det heller ikke moden at bevare ting så længe.

Så jo mere vi forbruger jo bedre er det. 1mm gulv er vel også rigeligt - det holder i 5 år, så kan du købe helt nyt i hel ny farve...hymmm...måske det også er meningen med mine vinduer...at Velfac håber (og regner med), at jeg skifter dem indenfor 5 år...altså inden gummikanten indvendig er rådnet op.

Så du har ret...det er mig der havde misforstået noget med mine vinduer - jeg beklager hermed overfor Velfac.

 • 0
 • 0

Jeg har ligeledes været hele møllen igennem med vand, vand og vand, men har dog ikke oplevet at velfac ikke svarre på mails tværdimod. Det er bare ikke altid at svaret gavner noget. Efter den famøse udsendelse i "basta"har vi haft besøg og Vi oplevede en fin service og fik fornemmelsen at der bliver arbejdet med problemet i velfac. Vi fik som led i et forsøg udskiftet 2 særlig hårdt ramte vinduer til det "nye profil". Om det virker og om det så er noget vi ejere for nogen gavn af det bliver nok det store spørgsmål. Ganske vist udvikles vinduerne hele tiden men denne "opgradering" bliver nok ikke helt billig hvilket ikke er noget man kan få igennem garantien. Det skal dog siges at Direktøren Jens Winter er i dialog med kondensvinduer.dk så må vi se hvad der kommer ud af det. Jeg kan kun opfordre alle der oplever vand i vinduerne til at tilmelde sig på siden men samtidig at få deres reklamation registreret hos velfac.

 • 0
 • 0

Direktør Jens Winter har også netop kontaktet mig for at få en dialog i gang om problemet, så det kan meget vel være at der kommer en løsning på problemet.

Vinduerne jeg har i dag er dårlige, men vil Velfac løse problemet er jeg fuldt ud tilfreds - det er jo det eneste jeg har forespurgt. Det skal jo være tilladt at lave fejl - blot de bliver rettet op.

Så jeg er optimistisk efter din mail om "udbytning" af profiler.

 • 0
 • 0

Carsten: Grunden til at nyt træ råder i ekspresfart kan jeg måske svare på. Det tager tid at producere kvalitetstræ. Godt snedkertræ vælges fra langsomt voksende stammer hvor årringene ligger tæt. De tætte årringe giver et mere sejt materiale uden de tykke bløde mellemlag, men den længere tid på rod, giver samtidig højere produktionsomkostninger da omsætningen pr. ha. er lavere. At der vælges kernetræ er ikke i sig selv en kvalitetsgaranti.

At et træ er langsomt voksende er ikke så meget et spørgsmål om art, men mere under hvilke omstændigheder det er vokset. Kolde og næringsfattige jorder giver i sagens natur langsommere tilvækst end lunere og frodige jorder. Derfor er det ikke ligegyldig hvor en bestemt træsort stammer fra. Eksempelvis er sibirisk lærk mere hårdt og modstandsdygtigt mod solens UV-stråler end det danske, hvor modstandsdygtigheden mod råd ikke er så udtalt forskellig. Til det sidste gælder der lige en lang række men’er og hvis’er som det vil være for omstændigt at komme ind på her.

Nyt træ leveres som regel planskåret fra savværkerne, da det kan saves af stammer med en beskeden diameter. Spejlskåret træ er det rigtige til snedkerbrug, men er dyrere i indkøb da træet manuelt skal vendes under savningen for korrekt resultat. Korrekt spejlskæring kræver desuden tykkere stammer og dermed længere tid på rod fordi spildet er større da kun kernetræet anvendes, hvilket igen øger produktionsomkostningerne.

Desværre vælger de fleste forbrugere træ, og dermed vinduer, ud fra pris i stedet for at se på kvaliteten. Derfor er mange vinduesproducenter tvunget til at vælge både hurtigtvoksende og planskåret træ.

Kvalitetstræ kan sagtens fås i Danmark. Det skal bare bestilles direkte på savværket, for mange savværker er indstillet til nicheproduktion. Desværre ligger tyngden i Danmark bare på det polske stærekassetræ.

 • 0
 • 0

Står for at skulle skifte vinduer og er selvfølgelig blevet noget afskrækket med hensyn til Velfac efter at have læst denne tråd. Jeg har af en tømrermester fået oplyst at kondensproblematikken skulle være løst med de nye Velfac 200i/400i (årgang 2009). Hvad siger I til det. Vil kombinationen alu/træ altid være noget skidt? Jeg har også læst at Velfac har haft problemer med kolde håndtag. Er der nogle af Jer der har erfaring med dette?

MVH Gert Jensen

 • 0
 • 0

I forbindelse med byggeri af nyt hus i 2005 valgte vi Velfac 400, og vi har aldrig haft problemer med kondens. Eftersom vi har valgt at få indstalleret Genvex, er luftfugtigheden i huset dog også forholdsvis lav (30-40% om vinteren), hvilket selvfølgelig er med til at forhindre kondens på kolde flader. På vores vinduer er der en 'plast' ramme indvendigt i vinduet til at bryde kuldebroen. Det eneste der måske virker som kuldebro kan være håndtaget som godt kan virke koldere, men heller ikke her har vi observeret kondens.

Alt i alt er vi godt tilfredse med Velfac-vinduerne - især den smalle ramme og store lysindfald er rart. Desuden kan vi godt lide at Velfac's vinduer og døre er designet så der ikke er forskel på rammestørrelsen for de vinduer og døre der kan åbnes (for trævinduer er det typisk meget tydeligt hvilke vinduer og døre der kan åbnes, idet rammen her er meget tykkere).

Det eneste lille problem vi har med Velfac's vinduer er placeringen af håndtagene, som sidder meget tæt på glasset og dermed besværliggør vask af vinduerne, men det er som sagt et meget lille problem.

mvh Morten Johansen

 • 0
 • 0

Glem alle fordommene om plastvinduer! Den bedste isoleringsevne får i med plastvinduer, og dermed også de mindste kondensproblemer. Jo flere kamre der er i plastvinduerne, jo bedre isolere de. Hvidbjergs + serie er et godt eksempel. Der skulle være en ny type på vej, hvor der er isoleringsmateriale istedet for kamre, og de isolerer endnu bedre. Pro Tec 7 minder om denne type, men de bruger et kompositmateriale istedet for plast. Plastvinduer rådner heller ikke, og er ganske nemme at vedligeholde. Især dem der ikke har et ventilationssystem bør vælge plast pga. kondensrisikoen. De fleste plastvinduer er indadgående, men ikke alle. Mine er med dreje-kip-funktion, og så har man næsten ikke brug for at åbne dem rigtigt. Indadgående vinduer er også nemme at pudse, hvis man ikke er i stueplan. Der findes mindst et fabrikat, der laver plast-alu, men jeg husker ikke lige hvilket.

 • 0
 • 0

Omkring kolde håndtag - så er vores Velfac 400 vindues-håndtag i badeværelset altid med dug på. Men det er vinduer fra årgang 2006. Øvrige vindueshåndtag er bare temmelig kolde - men uden dug.

I øvrigt lufter vi rigtigt meget ud + bruger brændeovn. Den relative fugtighed er 35-40 % i vores stue - og familiens hud, læber og hårbund er knastør. Selv vores trægulve slår revner pga. lav fugtughed. Til trods for det, kommer der mug i alle vindueskanterne og der er altid kondens i bunden af ruderne - såsnart temperaturen er koldere end frysepunktet udenfor. Derfor går vi rundt og tørrer af med jævne mellemrum - både dug og skimmelsvamp.

Hvis jeg bare viste bedre dengang i 2006 - så havde jeg købt tyske lav-energiruder eller tilsvarende.

Jeg tror jeg ville vente med at købe Velfac 2009 vinduer før der er dokumenteret at vinduesrammerne er blevet forbedret.

 • 0
 • 0

Velfacs nye vindue 200i og 400i serien er forbedret mht. kuldebroer.

Se denne tekst fra Velfac produkt information.

Vinduers randzonetemperatur har betydning for, hvornår der kan opstå kondensdannelse. I flg. DS 418 måles randzonetemperaturen,

når indetemperaturen er 20ºC og udetemperaturen er 0ºC. Under disse omstændigheder er randzonetemperaturen

for VELFAC 200i 9,5ºC og for VELFAC 400i 10,1ºC. I praksis betyder det, at med VELFAC 200i vinduer skal den

relative luftfugtighed indendørs op på 53%, inden der under de ovenfor nævnte forhold opstår kondens. Altså langt over de

45% relativ luftfugtighed, som anbefales i Indeklimahåndbogen (SBi-anvisning 182) samt af Astma- og Allergiforbundet.

http://www.vinduesbutik.dk/Erhverv/Produkt... Link 'Præsentation af de nye vinduessystemer VELFAC 200i og VELFAC 400i. '

Er der nogen der ved om dette er tilstrækkeligt?

mvh

Andreas

 • 0
 • 0

Andreas: De nye vinduer har samme problem, og de 1,5 grader de i teorien er varmere gør ikke den store forskel i normale boliger - også selvom deres ventil konstant er åben. 45% fugtighed er ikke holdbar i virkeligheden, med mindre man har genvækst - også selvom man lufter ud 3-4 gange dagligt og ikke har ret mange planter o.l.

Til sammenligning har et trævindue med samme "varmkant" en randtemperatur på 13grader, og det betyder at fugtigheden skal op på 65% før der kommer kondens.

Men det finder du ud af til vinter hvis du har købt vinduerne :).

 • 0
 • 0

Jeg vælger, måske fejlagtigt, den forudsætning, at alle der lovpriser alle nye vinduers opgivne og fantastiske værdier, IKKE er ansatte/ejere hos/af en vinduesproducent! Derfor synes jeg det er ganske interessant, at man gør dette. Hvorfor mon? Findes der virkelig mennesker som blindt stoler på, at dette selvfølgelig er sandheden? Jeg er meget sikker på, at flere producenter IKKE kan overholde de opgivne data. Én af årsagerne til at købere eller fagligt interesserede i mange tilfælde IKKE kan reproducere data opgivet af producenterne kan bl.a. skyldes, at vinduerne I PRAKSIS indeholder indvendige metalbeslag som påvirker U-værdien og minimumstemperaturværdien i særdeles negativ retning. Jeg ved at enkelte andre nørder/rådgivere også selv i praksis har foretaget målinger og beregninger på isatte vinduer og som har eksakt samme deprimerende opfattelse som jeg. Jeg kan mindes at der blev nævnt en U-værdi i tråden her på 0,76, men idéen med at overgå hinanden stopper jo ikke her, idet flere og flere producenter allerede reklamerer med lavere værdier eller forventer lavere indenfor nær fremtid. Jeg har dog særdeles vanskelig ved at forstå dette hykleri, når man hos danske vinduesproducenter end ikke kan overholde de 0,76. ProTec eksempelvis praler så vidt jeg husker med 13-14 grader som min. garantitemperatur indv. v. 0/20 grader. Den korrekte værdi for standardvinduet ligger dog omkring 9 - 11 gader, hvilket jo har en betydelig indvirkning på mængden og tiden hvori kondens eksisterer på såvel rude som ramme (implicit hvornår det opstår uden kunstig reduceret rel. luftfugtighed). Desværre har jeg set mange konkurrenter men også kolleger, som blindt har stolet på de opgivne data. Jeg håber med tiden at flere ingeniører dykker ned i materien og finder den rette sammenhæng. Jeg hilser det derfor særdeles velkommen at der tilsyneladende er blevet lyttet (bl.a. regeringen) til opfordringer fra enkelte af os om at indføre netop krav om minimums garantitemperaturer på vinduer. SÅ mangler der blot et par retssager der kan slå fast, at producenterne altså ikke "bare" kan love kunderne værdier, som produkterne ikke er itand til at overholde!

 • 0
 • 0

Herregud

Hvis man trör at alt her i verden kan reguleres så man ikke skal vurdere sine valg og vil leve i en beskyttet verden hjemme hos MOAR, så må jeg tilstå, at det må være frygteligt er skulle erkende at det land vi lever i er det sværeste at blive snydt i.

At dette faktum ikke er kommet ind med modermælken er ret fantastisk. Så når der opstår noget MOAR ikke har fortalt om, så må der være sket en forbrydelse.......Vorherre bevare os.

 • 0
 • 0

Kunne "mors dreng" forestille sig, at far har nogle faglige/relevante kommentarer andre kunne lære af?

Din kommentar vedr. vort land er jeg nu ej heller ubetinget enig i, men måske har du (også?) større erfaring og viden på dette område end jeg.... Kom endelig med dokumentation for din påstand, så jeg kan lære S

 • 0
 • 0

Ivan, du skal lige vide at Hr Mønnike har arbejdet hos det firma som I mener fremstiller ringe vinduer.

Du skal endvidere også vide at alt hvad I har at sige om disse vinduer af negativ karakter skyldes udelukkende at I ikke fatter hvordan man skal omgås disse vinduer. Det er tilsyneladende ikke vinduerne der er noget i vejen med, kun dem som bruger dem.

Kender selv et par stykker som bitterligt fortryder at de lod sig rive med på bølgen af Velfacvinduer.

Men de fatter sgu nok heller ikke så meget.

 • 0
 • 0

Det kan da godt være, at mine faglige indfaldsvinkler til bl.a. vinduesPRODUCENTER (dvs. flertal! S. Pro Tec var såmænd blot et eksempel, idet de var nævnt tidligere!) ikke passer nogen i dette forum, men ikke desto mindre er det ubestridelige fakta. Hvis "nogen" skulle opfatte mit indlæg på en måde som signalere citat: "ringe vinduer" er dette sådan set ej heller korrekt. Det jeg skrev og som jeg mener er forkert er, at en del producenter opgiver data, som fx ikke holder for det salgsklare færdige produkt. Det synes jeg er problematisk for såvel alm. husejere som fx arkitekter og ingeniører (der måske ikke har erfaring med et specifikt og nyt produkt). Jeg velvidende om, at flere faktorer spiller ind på produktets data in situ, men de kan indtages i betragtningerne/medtages i beregninger, hvis man har lidt kendskab til fysikken. ProTecs, Velfacs, Rationels o.m.a. vinduer synes jeg ikke man kan karakterisere som "ringe" (hvad definitionen for denne term så må være S), men min pointe er blot, at man skal være yderst varsom med at sluge marketingsafdelingernes fantastiske tekniske data som værende den eneste ene sandhed. Mon ikke også det er nok om dette emne?......... Vi kunne jo så fx fortsætte med firmaer der installerer ventilationssystemer på virksomheder og større institutioner. Der kunne jo sikkert også findes en enkelt eller to ingeniører/rådgivere, som vil give mig ret i, at der er temmeligt store problemer på dette felt (også! hehe....S) - det er der så "andre" der kan hyres til at fejlfinde på og hvad deraf følger - men sådan kan man jo mange hjul i sving S

 • 0
 • 0

Men Ivan, nu kan alle forbrugere jo ikke sætte sig ind i om det producenterne oplyser er korrekt eller ej. Det må og er nu engang sådan at producenterne skal give korrekte oplysninger, som kunderne kan beslutte sig udfra. Men på vinduesområdet er der ikke noget krav om at alt skal være oplyst på een overskuelig måde (ligesom fx køb af mobiltelefoner, hvor den samlede pris skal fremgå).

Således kan man se at Velfacs vinduer angives med en U-værdi på 1,2, hvilket jo lyder godt. Men randzonetemperaturen påvirker dette. Vinduer med over 0,7 som værdi for dette er dårlige jf. BR08 - Velfacs siger 0,8. Og så ender man med en samlet U-værdi på 1,6-1,7...hvilket ikke er ret meget bedre end en gammelt termorude - hvor man dog ikke fik kondens!

Har vi maj måned? Skulle bare lige være sikker, for jeg har kondens i mine vinduer om morgenen :).

 • 0
 • 0

krav til flere oplysninger til kunderne kommer snart, hvis regeringen gennemfører, hvad der er tiltænkt. Herunder garantitemperaturer som jeg vist har skrevet om. Definerer og administrerer man dette ordentligt i BR, kan det blive et meget vigtigt instrument overfor producenterne og vil efter min bedste overbevisning gøre det langt lettere for alm. kunder at reklamere.

Nu skriver du uspecifikt hvilken U-værdi du taler om. er det center-U-værdien, er denne efter min mening ikke specielt interessant (men bruges ALT for ofte til reklamer), bl.a. pga linitabets indvirkning som du indikerer. Anvendes fx koblede vinduer kan du sagtens opnå nogle ganske gode U-tot-værdier.

Kondensation skyldes jo et par fysiske parametre, men kender da et par stykker som også har kondens på ruder+ramme på vinduer der påstås at have en samlet U-værdi under 0,8 her i maj uden en unaturlig høj fi. Ganske utroligt ;-) som du nævner....

 • 0
 • 0

Der er ingen grund til at sende penge sydpå, det er jeg helt enig i. Vi har i det daglige som producenter af det eneste certificerede passivhus byggesystem i Nordeuropa, mange overvejelser omkring vinduer. Men det er nu en gang sådan at det eneste vindue produceret i Danmark som kan stå til kravene omkring kuldebrosfrihed og som åbner udad er ULSTED i nordjylland som med deres patenterede vindue : ultra low energi. Her bruges et naturmateriale, kork, til at forhindre de problemer som skitseres her på siden. Vier ikke gift med dette firma og har heller ikke interesse i det som sådan, men har bare en hårdt købt erfaring for at det virker. Har i brug for at se et hus med disse vinduer monteret så er alle velkommen til at tjekke vores udstillingshus ved Billund eller nordens første passivhus institutions byggeri, Vester Skerninge friskole på syd fyn.

 • 0
 • 0

Hej Jeg kan ikke rigtig placere dig i forhold til håndværker, producent eller..? Jeg kender desværre endnu ikke Ulsted i praksis men kun teoretisk. Jeg vil da meget gerne have en kontakt, især hvis det er muligt at få lov at lave målinger på produktet til vinter. Den kan du evt. sende til klimaskaerm@gmail.com, hvis ikke du vil skrive den i dette forum. mvh

 • 0
 • 0

Hej Ole.

Hvordan er det gået med dine vinduer? Er der andre der har kørt sag mod producenterne, eller fået ændret på konstruktionen af vinduerne. Har selv massive problemer med vand og is indvendig på ruderne. Og det er nye træ/alu vinduer fra 2008.

 • 0
 • 0

Jeg har arbejdet for V Kann Rasmussen industri (for 20 år siden) som er moderfirmaet for Velux, Velfac (RIBO), Rationel,Faber,VKI,BBI, Windowmaster med flere.

Jeg var med fra starten af Windowmaster, der laver elektriske vinduesåbnere.

Velfac har jeg kun beskæftiget mig med at konstruere dele til, ansat andre steder, som underleverandør.

Jeg er den lykkelige ejer af 20 år gamle sydvendte Velfac vinduer. Når mine nordvendte 40 år gamle Rationel vinduer ikke kan mere, vil jeg udskifte dem med Velfac, hvis jeg lever så længe :)

 • 0
 • 0

Aluminium som materialevalg til vinduesrammer er jo udmærket når man ser på styrkeegenskaberne i forhold til massefylden. Men er det også et godt materialevalg når man ser på varmeegenskaberne som f.eks. varmeledningsevne?

Aluminium har en massefylde på ca. 2,7 g/cm3, en varmefylde på ca. 0,9 kJ/kgK og en varmeledningsevne på ca. 237 W/m2K.

For træ er de tilsvarende tal ca. 0,7 g/cm3 , 1,8 kJ/kgK og 0,16 – 0,24 W/m2K.

Sammenlignes med luft og vand er massefylden henholdsvis ca. 0,00129 og 1,0 g/cm3, varmefylden er ca. 1,0 og 4,184 kJ/kgK og varmeledningsevnen er ca. 0,25 og 0,6 kJ/m2K.

Som bekendt er metaller gode varmeledere og aluminium har en varmeledningsevne der er ca. 400-1500 gange større en de tre andre sammenlignende stoffer og materiale.

Opvarmes et stykke aluminiumsfolie i en alm. ovn til 250 gr. C kan man tage det ud af ovnen uden at brænde fingrene pga. den lille varmefylde og den store varmeledningsevne. Aluminium har derudover en lav emissivitet på ca. 0,11 (ved en bestemt bølgelængde).

Venlig hilsen Peter Vind Hansen

 • 0
 • 0

....men det er ikke iorden at beskylde dem for en dårlig kvalitet....og det er heller ikke i orden at gøre som Peter Vind Hansen at beskrive en konstruktion han helt åbenbart ikke har det mindst kendskab til.

Alle thermoruder har i al den tid jeg har kendt til dem, alle haft en adskillelse af glassene bestående af et aluminiumsprofil og det er uanset hvor thermoglasseter fremstillet og i hvilket fabrikat vinduer glasset er anbragt....og ja det er en kuldebro alle thermoruder er fælles om hvadenten det sidder i plastik,træ eller alu rammer.......Men når velux koncernen laver ting så gør de det bedre end tilsvarende produkter og selvfølgelig er der en kuldebrosspærre på deres vinduer......hvis ikke så er det ikke et VKI produkt!!!

 • 0
 • 1

Hej Bjarke

Min overskrift er materialevalg jeg tager ikke stilling til den specifikke konstruktion. Jeg håber du kan se både det paradoksale og morsomme i ønsket om at fremstille høj isoleredede vinduer og så vælge at et materiale der er en virkelig effektiv varmeleder. Vil man have mere isoleringseffektive vinduer er det måske netop her man bør rette indsatsen mod. Altså finde et materiale der er et ikke metal som både har styrke, elastiske- og varmeisolerende egenskaber.

Venlig hilsen Peter Vind Hansen

 • 0
 • 0

En gang til for Prins Knud.........

Velfac vinduet er lavet med en indvendig trærramme præcis som alle trævinduer og et udvendigt farvelagt aluminiumsskjold/ramme der bærer glasset. Mellem glasset og alurammen som ikke er synlig indvendigt fra og trærammen er der en indvendig plastik liste der virker som kuldebros bryder.......der er på alle de Velfac vindueskonstruktioner jeg kender. Det er der for ikke muligt for alurammen at transmittere mere varme ind i stuen end det er muligt at gøre med min aluminiumscykel, der står i carporten :)

En af grundene til at Velfac er så udbredt skyldes det enkle faktum at ingen kan gøre det bedre til samme pris, eller den dobbelte pris for den sags skyld. Og ejere af Velfac vinduer sparer formuer til viduesmaling og tid til at male sydvendende vinduer

Saglig Villum Kann Rasmussen opfinderen af Veluxvinduet hadede thermoruder, han vidste at koblede ruder kunne give den samme eller bedre isolerende effekt, bare afstandene mellem glassene var den samme.........men det gav to (eller 4) rudeflader mere at pudse og det faldt ikke svært at sælge thermoruder til husmødrene med det argument og så var Velux nødt til at følge trop

Fidusen ved ved at vær glasfabrikant ( Det er Velux ikke. De laver thermoruder men ikke glas)er når termoruder punkterer, så tror folk at ruden mister isoleringsevnen når man kan dug på de indvendige flade, og skifter man ruden nærmest med det samme.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten