Danskerne kigger i stigende grad mod jordvarme, når de skal investere i nye varmekilder til deres hjem.
Det viser en opgørelse over salget af forskellige typer varmepumper fra Tekniq Arbejdsgiverne.
I 2021 steg salget af jordvarmeanlæg med hele 75 procent.
Den spirende interesse for jordvarme kan ifølge Troels Hartung, chefkonsulent hos Tekniq, skyldes, at en jordbaseret varmepumpe ikke giver samme støjproblemer som andre varmepumper.
Til gengæld kræver et jordvarmeanlæg et større gravearbejde, som ofte er både tidskrævende, besværligt og dyrt.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Udskiftning af gas og oliefyr med varmepumper.
Graf for varmepumpesalget
Tekniq har statistik og fremskrivning af varmepumper der opvarmer vand, altså væske-til-vand og luft-tilvand samlet, på: <a href="https://www.tekniq.dk/nyheder/vild-vaekst-..">https://www.tekniq.dk/nyh…;.
Det er nogle meget interesandte tal som her bliver fremlagt. Hvis vi tager det som retningslinie for det samlede salg af varmepumper, kan vi kombinere det med Danmarks statistik 10 årsoversigt over fordelingen af energiforbruget.
Lidt simpel regning (stigningen i varmepumper divideret med stigning i energiforbruget fra varmepumper i 2019-2020) viser at ca. 10.000 varmepumper forbruger ca. 1 PJ.
Den salgsstatistiken fra Tekniq svarer til et salg på 500.000 varmepumper i perioden 2021-2030. Det vil svarer til at de nyinstallerede varmepumper (fra 2021-2030) vil forbruge ca. 50 PJ i 2030.
Disse varmepumper vil fortrænge ca. x4 mere enegi fra olie og naturgasfyr eller 200 PJ pga den væsentlige højere energieffektivitet.
Naturgasforbruget i 2020 udgjorde 144 PJ og fyringsolieforbruget udgjorde 45 PJ. Samlet ca. 200 PJ eller x4 det forventede energiforbrug for 500.000 varmepumper.
Vi kan derfor sige, at hvis tallene fra Tekniq holder må vi forvente, at den grønne omstilling af varmeforsyningen der omhandler omstilling fra fyringsolie og naturgastil varmepumper er ved at være færdig udført omkring 2030.
Vi skal nu blot følge op på tallene efterhånder som nye bliver offentlige.
Jeg synes det ser lovende ud :-)
Tekniq har statistik og fremskrivning af varmepumper der opvarmer vand, altså væske-til-vand og luft-tilvand samlet, på: https://www.tekniq.dk/nyheder/vild-vaekst-i-varmepumpesalg-trods-afmatning/
Er det et reelt problem eller var det bare en bekymring dengang?
Jeg tror det blev ved bekymringen. Det er ikke noget der er omtalt nogen steder.
Anekdotisk, men min egen græsplæne lider ikke nød. Jeg har heller ikke hørt om problemer hos naboerne, pga. jordvarme.
For tyve år siden lærte jeg at jordvarme var smart men havde ukendte konsekvenser for miljøet i jorden og alle de vigtige organismer, bakterier og dyr der bor der. At man ville komme til at bo ovenpå en inaktiv halvdød biologisk grund.
Er det et reelt problem eller var det bare en bekymring dengang?
Hvis støj er problemet kunne løsningen vil være minifjernvarme net med delte varmepumper?