Salg af Chr. Hansen rykker nærmere

Den danske ingrediensvirksomhed Chr. Hansen er på vej til at blive opkøbt af udenlandske købere, og salgsaftalen tegner til at falde på plads hurtigere end først forventet.

Udmeldingerne fra virksomheden selv har lydt på, at salget formentlig vil ske sidst på året. Virksomheden er lige nu i gang med at vurdere køberfeltet i anden budrunde, og analytikere fra Danske Bank og Jyske Bank tror på, at salget vil ske allerede til sommer.

»Chr. Hansen er en meget interessant forretning, og vi ved, at der er mange interesserede købere, som vil have fordel af at handle hurtigt, fordi der lige nu er en konsolidering i gang i hele den internationale ingrediensbranche. Chr. Hansens ejere har ligeledes interesse i at få gennemført handlen hurtigst muligt, da priserne er høje for nuværende,« vurderer aktieanalytiker Morten Weicher fra Danske Bank.

Også Jyske Bank tror på et hurtigt salg.

»Det er et officielt salg, så der er ingen, der kan have interesse i at udskyde det. Og vi ved jo, at interessede købere står klar, så mit bud er, at handlen er afsluttet omkring sommer, men det er selvfølgelig spekulationer, siger aktieanalytiker Casper Albæk, Jyske Bank.

De to banker er også enige om, at prisen kommer i top.

Da salgsplanerne blev fremlagt i november 2004 vurderede Jyske Bank, at salgsprisen ville ende på mellem 5,5 og 7,5 milliarder kroner.

«Nu hælder vi til, at det bliver i den dyre ende af vores oprindelige bud. Bl.a. fordi nogle af de købere, der allerede er sorteret fra, anonymt har vurderet, at salgsprisen ender på omkring en milliard euro på baggrund af deres eget bud,» siger Casper Albæk.

Køberfeltet i anden runde er angiveligt på seks-syv aktører. Der er både finansielle købere og industrielle virksomheder imellem. Danisco og Novozymes har tidligere været på tale, men de to store danske virksomheder har begge udtalt, at det ikke bliver dem. Den Irske Kerry Group og Hollandske DSM er nævnt blandt favoritterne, og også et par nordiske fonde nævnes som muligheder.

Morten Weicher fra Danske Bank er ikke bange for at pege på en industriel køber.

«En finansiel køber kan ikke på samme måde argumentere for synergifordelene. Det er svært at vurdere feltet, men irske Kerry er meget oplagt, fordi de er meget offensive, og det er den måde, de er vokset på de seneste ti år. Dertil kommer, at Kerry har pengene. Men som sagt er der mange interesserede opkøbere, og kun Chr. Hansen ved, hvem de er,» siger Morten Weicher.

Chr. Hansens bestyrelsesformand Jørgen Worning vil ikke kommentere, om salgsdatoen er rykket frem:

«Processen kører som planlagt, og vi forventer at have afsluttet handlen i år. Mere kan jeg ikke sige.»