Sæt solceller på drivhuse - planterne gror fint alligevel

Illustration: Bigstock/Solid Tachnology

Man kunne fristes til at tro, at afgrøder, der vokser i drivhuse, ville lade sig påvirke af, at glastagene blev udskiftet med solceller. Men det lader ikke til at være tilfældet.

Ifølge en ny undersøgelse, som en forskergruppe fra North Carolina State University står bag, kan drivhuse udstyres med semitransparente solcellepaneler og generere elektricitet uden at påvirke planternes vækst og sundhed.

Læs også: Drivhus opsamler CO₂ fra udeluften og giver større høst

Resultaterne tyder derfor på, at det er muligt at opføre energineutrale drivhuse uden at skade afgrøderne, skriver ScienceAlert.

Testede rød bladsalat

Forskerne testede rød bladsalat under forskellige typer glas og forskellige bølgelængder, mens øvrige variabler som temperatur, CO2-koncentration i luften og tilførslen af vand og gødning var den samme.

Her fandt de frem til, at der ikke var forskel på de salater, der voksede under det almindelige glas og de, der voksede under de semitransparente solceller, hverken i forhold til antioxidanter, CO2-optag, størrelse eller vægt.

Læs også: Nordic Harvest producerer grøntsager på hylder: »Uden maskiner skulle vi have 150 arbejdere ansat«

Som en sidegevinst hjalp solpanelerne desuden med at regulere temperaturen i drivhusene.

»Vi var lidt overraskede over, at der hverken var en reduktion i plantevækst eller -sundhed. Det betyder, at idéen om at integrere transparente solceller i drivhuse kan lade sig gøre,« siger Heike Sederoff, der er plantebiolog ved North Carolina State University og en af forskerne bag undersøgelsen.

Forsøgene viste heller ikke synlige forskelle på forskellige former for semitransparente solceller, som blev simuleret ved forskellige former for lysfiltre.

Ikke lige så effektive

På trods af at de transparente solceller er i udvikling, har de endnu ikke samme konverteringshastigheder fra sollys til elektricitet, som de traditionelle solceller har.

Men de nye fund er lovende, både i forhold til brug af solceller i drivhuse, men også mulighederne for at implementere de transparente solceller i andre henseender, heriblandt i bygningsvinduer, skriver ScienceAlert.

Illustration: North Carolina State University/PR

Forskernes næste skridt er at undersøge andre planter og afgrøder end salat, men ifølge forskerne er der allerede præsenteret nok beviser på, at det kan lade sig gøre at implementere solceller i drivhuse, fortæller Brendan O’Connor, der er Maskin- og Rumfartsingeniør ved North Carolina State University og en af forskerne bag undersøgelsen.

»Jeg tror kun, at interessen vil vokse. Vi har set nok beviser på, at konceptet er muligt til at vide, at teknologien virker. Nu mangler vi bare en virksomhed, der vil tage springet og begynde at producere i en større målestok,« siger han.

Undersøgelsen blev publiceret i tidsskriftet Cell Reports Physical Science i sidste uge.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det har vel også en del at sige hvor på kloden drivhuset står. North Carolina ligger på samme breddegrader som det nordlige Afrika. Jeg formoder at solens indstråling er noget kraftigere der end her på de mere nordlige breddegrader.

 • 13
 • 0

Nu er der valgt at vise jordbær i et drivhus, mens der i forsøget er valgt en salat i drivhus.

En pedagogisk fejl.

Salat er en C3 plante, så den stiller ikke store krav til lysmængden i forhold til andre planter. Andre planter hvor frugter, bær eller sekundærstoffer(smag) er succeskriterie, stiller nok højere krav.

Bare for at opdatere stedets viden om planter, særligt om C3, C4 og CAM.

 • 10
 • 0

C3 fptosyntese er kun ca. halvt så effektivt som C4, derfor skal C3 planter have mere lys i forhold til C4. Både salat og jordbær er C3, men jeg giver dig ret i, at der er et billede af jordbær til en artikel om salat. Kridt på drivhuse er primært af hensyn til varmen, der trækkes også gardiner for, så lysintensiteten nærmer sig vinterniveauet.

 • 1
 • 0

C3 er mest effektivt, når lyset er moderat og der ikke er tørkeproblemer og C4 bedst, når det er omvendt. C4 er derfor mest forkommende i varmere klimaer. Solsikke og majs er eksempel, som vi nu også dyrker. Midt på dagen får C3 planter ofte mere lys end de kan udnytte ret effektivt, så her kan være noet at hente, men det må være anderledes i ydertimerne. Tror som andre at det må passe til sydligere himmelstrøg.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten