

Når Sikkerhedsstyrelsen begrænser brugen af nødladekabler til elbiler, fordi særegne danske LK Fuga-stikkontakter ikke tåler langvarig gentagen belastning over 6 A, så er det udtryk for stor beskyttertrang, lyder det fra en dansk el-ekspert.
Kraftige nødladekabler, også kendt som Mode 2-ladere eller mormorladere, der trækker over 6 ampere, udgør brandfare, lød det i sommer alarmerende fra Sikkerhedsstyrelsen til danskere på vej på sommerferie.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg har en billig schuko stikkontakt til stegeovnen, sikret med 16A. Efter 6- 8 år r der ingen tegn på overbelastning. Jeg har derimod set flere skadede LK kontaktertil stegeovne. Om LK schuko udgaven er meget bedre end den elendige danske standard vides ikke men det er nok en god ide at fravælge dansk jord under alle omstændigheder og alle steder. Et forbud mod dansk jord, som jeg vil hilse velkommen vil ikke løse problemet med ældre installationer og muligvis heller ikke nye LK schuko. CEE 400V 16A eller også CEE 230V 16A er en god og billig løsning til Elbil og meget andet.
..og hvordan forklarer man det til et menneske, der ikke er ingeniør? I den rigtige verden udenfor stadardiseringsudvalgslokalet gælder: Hvis skikket passer bliver det brugt!I 2021 er der udkommet en ny standard i Tyskland VDE 0620-2-1:2021, der konkretiserer,....at en stikkontakt må belastes med i alt 7360 Wh over en periode på 3 timer. ...
Der gælder forskellige regler for ledninger i installationer, og f.eks. forlængerledninger. Reglerne for installationer afhænger af tidpunktet boligen er bygget.1mm2 ledning er jf. 75% reglen godkendt til 10,5A og udtag har ikke været produceret i 6A udgave siden midten af 60'erne - jeg mener at selv de første grå udtag var 10A. Da jeg var barn i 70'erne var 6A sikringer stort set uopdrivelige i alm. handel, så mange installationer blev opgraderet til 10A uden videre.</p>
<p>Er der btw. nogen som kan huske mærkningsfarven på 6A sikringer?
Til forlængerledninger accepteres 0,75mm2 for 10A ledninger (den gamle danske LK standard). Ledning du køber hos Harald Nyborg og Jem og Fix er typisk 0,75mm2 og godkendt til 10A. De bliver varme ved 10A, og kan medføre brænd, hvis de ikke hænger frit i luften, med luft til alle sider. Mange brænde er startet ved at den type ledning har ligget opsnoet, indpakket og med gardiner over sig, og brugt til en strøm på ca. 10A eller over.
Hos Jem og Fix kan man bestille 1,5mm2 blød ledning til blandt andet forlænger på deres hjemmeside, men det føres normalt ikke i deres butikker. https://www.jemogfix.dk/ledning-m-jord-3-x-1-5-mm-h05vv-f-rund-hvid/7111/9052057/ Det kan absolut anbefales. Det tåler de 13A som der skal til, før sikringen går. Stikpropper og dåser til udendørs brug (rød/grønne) er normalt af bedre kvalitet.
Kineserne bruger 1,0 mm2 eller 1,5mm2 kabel til forlængere. Tjek hvad der står på kablet. Typisk "undermærker" kineserne forlængerne til 10A, selvom kablet kan tåle mere. Og de har tykkere beskyttende plast omkring sig end en gammel "LK" forlænger. I dag har LK udskiftet ledningen i mange af deres forlængere med 1,5mm2 og de er godkendt til 16A. Der er dog mange "ældre" LK ledninger med 0,75mm2 ledning i butikkerne endnu.
Det er ikke tilladt i nye boliger, men normalt gælder lovgivningen på det tidspunkt at boligen er bygget, og jeg regner med de er tilladt i gamle boliger, hvis der ikke har været ændringer på installationen.Det /var/ tilladt, mig bekendt er det ikke tilladt mere ?
Er der btw. nogen som kan huske mærkningsfarven på 6A sikringer?</p>
<p>6A Grøn 10A Rød 16A Grå
Ja. Her er hele farvekoden fra 2 A til 80 A: https://by-del.dk/hvordan-ved-man-om-en-sikring-sprunget/
Er der btw. nogen som kan huske mærkningsfarven på 6A sikringer?
6A Grøn 10A Rød 16A Grå
Er der btw. nogen som kan huske mærkningsfarven på 6A sikringer?
Gul så vidt jeg husker ?
1mm2 ledning er jf. 75% reglen godkendt til 10,5A og udtag har ikke været produceret i 6A udgave siden midten af 60'erne - jeg mener at selv de første grå udtag var 10A. Da jeg var barn i 70'erne var 6A sikringer stort set uopdrivelige i alm. handel, så mange installationer blev opgraderet til 10A uden videre.Men det er tilladt at sætte en 10A foran en 6A stikkontakt, med 1mm2 installationsledning (stof) ;).
Er der btw. nogen som kan huske mærkningsfarven på 6A sikringer?
Men det er tilladt at sætte en 10A foran en 6A stikkontakt, med 1mm2 installationsledning (stof) ;).
Det /var/ tilladt, mig bekendt er det ikke tilladt mere ?
Men det er tilladt at sætte en 10A foran en 6A stikkontakt, med 1mm2 installationsledning (stof) ;).Nej, hele anlægget fra sikring til udtag skal kunne håndtere 20A. Du må sætte 13A sikring og principielt også 1,5mm2 kabel til dit CEE stik men sikringen må ikke være større end det som resten af installationen er godkendt til.
Nej, hele anlægget fra sikring til udtag skal kunne håndtere 20A. Du må sætte 13A sikring og principielt også 1,5mm2 kabel til dit CEE stik men sikringen må ikke være større end det som resten af installationen er godkendt til.Mit spørgsmål: Er det i orden at sætte en 20A sikring foran et 16A stik?
Ja man må gerne bruge mere tid på at trække de 7500 kWh, men nu er det så den absolut tungeste belastning, der beskrives, så derfor angivet en max-tid sammen med max-energien, som enheden skal tåle.
Havde jeg et sommerhus til udlejning, ville jeg nok sætte de udendørs stik på en 6A gruppe.
Det er altid en god ide at sætte udendørs installationer på deres egen HPFI og sikring.
Så bør der måske være nogle flere grupper.
Så du vil simpelthen have en gruppe for hver evig eneste stikkontakt i hele huset, for det tilfældes skyld at en forbruger gør noget dumt ?
Så bør der måske være nogle flere grupper.Nu er der jo ofte mere end én stikkontakt per gruppe...
Havde jeg et sommerhus til udlejning, ville jeg nok sætte de udendørs stik på en 6A gruppe.
Her på mit værksted er der tre røde 16A 400V CEE stik hver med deres egen gruppe med 16A sikring. Vi har en keramikovn på den ene, en elbilslader på den anden og en CNC maskine på den sidste. I modsætning til hvad der hævdes ovenover, så er sikringerne aldrig gået og der er ikke noget der bliver varmt. Og det på trods af at keramikovnen faktisk trækker 12-13 kW, dvs for meget, og elbilen kan trække 11 kW i op til 7-8 timer i et træk.
Kommentaren omhandlede opsætning af et 1-faset 16A CEE stik. Mit spørgsmål: Er det i orden at sætte en 20A sikring foran et 16A stik? - sikringen er i så fald OK ift. de 80% kontinuerlig belastning, men stikket er jo kun 16A? I øvrigt samme spørgsmål hvis der opsættes et 3-faset 16A CEE stik til en ladestander - er det OK at sætte 20A foran? - eller skal der i så fald sættes et 32A stik op i stedet (jeg antager at det er OK, at sikringen er mindre en stikkets formåen)?Han ringer til svenden og ganske rigtigt, iht. IEC 61439-2 skal sådan en installation have en 3G4 eller 3G6 ledning og en 20A sikring foran.
De fås ikke med indbygget afbryder. Dem med afbryder tåler kun 10A.Men der er også 16A versioner af Fuga. Jeg har tre af disse i værkstedet - en på hver fase - naturligvis på 2½ kv kabel til egen 16A gruppe i tavlen: <a href="https://www.bygxtra.dk/produkter/lk-fuga-stikkontakt-1-modul-16a-i-hvid…;
Du kan få afbrydere der tåler 16A og have en separat afbryder til stikkontakten. Bygges afbryder og kontakten sammen opstår for meget varme til der tåles 16A.
For at tåle strømmen er meget vigtigt, at stikproppen også er normeret til 16A. Ellers er overgangsmodstanden for lav, og stikkontakten brænder sammen på grund af varmen. Stikpropper til 16A har større diameter på benet og lavere modstand. Ledningen skal naturligvis også tåle 16A, og det er vigtigt at alle cores er monteret i stikproppen - kobberet er med til at lede varmen bort, og nødvendigt for der tåles de 16A.
Det er en ikke historie. Man kan have mange meninger om de danske stikkontakter, men der er ikke det der er problemet her. Uanset om man bruger LK, Schuko, Pin-jord eller noget fjerde, så er ingen af dem beregnet til 100% belastning i mange timer. Skift som minimum en 230vac stikkontakt der skal bruges til ladning, over til blå CEE. Bedst er selvfølgelig en rød CEE 16 A eller en lader. Fordelen ved alderen er bl.a. at man har en bedre beskyttelse af bilen
Og hvad har det med emnet at gøre...
Jo. en nødlader, mormorlader, Mode 2 lader må KUN bruges i ikke godtkendt materiel i kortere tid. fx 1-2 timer, som standarden for LK materiel tester for. Og aldrig gentagene gange. Og i DK aldrig over 6A. I resten af EU er det enten 10A eller 13A. Skal overstående lader benyttes på fast basis, SKAL der laves en dedikeret installation. Med seperat RCD og sikringsgruppe.
... til mellem eller stor belastning over længere tid.
Selv en CEE installation i dit nye hus eller dit gamle sommerhus kan laves forkert. Et 3P+N+E rødt 16A CEE stik kan installeres med et 5G2.5 kabel uden problemer for rundsaven eller afretteren med en 16A sikringsgruppe foran. Alt dette i henhold til vores standarder, som bl.a. dækker over HD 60364 og DS/EN 61439-1. Beder du en elektrikker om at sætte et CEE stik op og han ikke dimensionere det korrekt, så kommer vi også i problemer. Problemerne er nu ikke længere stikket, men tavlen og det materiel der er brugt der. Derfor kommer IEC 61439-1 i spil. Helt præcis Annex L.4.2 og 10.10.4.2.1-c Materiel der belastes over længere tid, skal dimensioneres efter at denne belastning aldrig overskrider 80% af mærkstømmen.
Ok, tid til et eksempel.Fru Hansen beder el-Henrik om at lave et 1P+N+E 16A blåt CEE stik (camping stik) på en pæl i hendes indkørsel til opladning af hendes elbil med 16A. El-Henrik klør sig lidt i nakken... Fordi normalt vil han trække et 3G2.5 kabel fra tavlen og ud til pælen. Men hans ene svend har lige været på opdateringskursus i HD 60364 og de underliggende standarder og han sagde noget værre vrås. Til en elbil skulle man installere større kabler og endnu større sikringer... Han ringer til svenden og ganske rigtigt, iht. IEC 61439-2 skal sådan en installation have en 3G4 eller 3G6 ledning og en 20A sikring foran... Den større ledning, hvis denne løber sammen med andre ledninger i føringen og/eller hvis distancen bliver for lang. Havde han ikke haft sendt svenden på kursus, havde han ikke lavet installationen efter de gældende regler. Istedet ville han have brugt hans erfaring og "sunde fornuft" og installeret en 16A sikring og et 3G2.5 kabel... Fru Hansen ville have ringet efter en uge eller to og klaget over at sikringen sprang hele tiden... Og hvis hun ikke gjorde, ja... Så brændte installationen nok af inden for 6-12 md, med arnested i eltavlen.
Det er normen, ja:
Men der er også 16A versioner af Fuga. Jeg har tre af disse i værkstedet - en på hver fase - naturligvis på 2½ kv kabel til egen 16A gruppe i tavlen:https://www.bygxtra.dk/produkter/lk-fuga-stikkontakt-1-modul-16a-i-hvid-1889123I Danmark må der højest bruges 13A sikring til en-faset stikkontakt, med 1,5mm¹ kabel i den faste installation. 16A bruges kun til 3-faset med 2,5mm¹ installationskabel. Forskellen er at LK kun tåler 6A kontinuert, andre klarer 10A hvilket passer fint med 13A sikringer.
Og så er der prisen... LK laver stikkontakter, der ikke kan være dyrere end en stump legetøj at fremstille. Men man skal godt nok have kalveskindet frem..
Ifølge de citerede regler (vist kaldet "75% reglen") må du kun bruge 1,5mm2 til 16A ved særligt gode varmeafledningsforhold som normalt kun opnås i industri fordi det forudsætter at kablet er monteret på åbne kabelbakker/kabelstiger - det gjaldt PVC isolerede kabler. De færreste bruger den monteringsform i beboelse.Er du sikker på det? Jeg har en elektriker der mener noget andet. Altså at man godt må sætte 16A op, hvis kontakt også er det.
I Danmark må der højest bruges 13A sikring til en-faset stikkontakt, med 1,5mm¹ kabel i den faste installation. 16A bruges kun til 3-faset med 2,5mm¹ installationskabel. Forskellen er at LK kun tåler 6A kontinuert, andre klarer 10A hvilket passer fint med 13A sikringer.
Er du sikker på det? Jeg har en elektriker der mener noget andet. Altså at man godt må sætte 16A op, hvis kontakt også er det.
Der står må kun indstalleres af autoriseret elinstallatør.Der findes meget flade stik til Schuko stikkontakter, et eksempel er E-Line Schuko vinkelstik, set hos Bauhaus. Det rager 15 mm ud fra væggen, eller 8 mm op over stikkontakten. Til gengæld er stikket 95 mm langt.
Og hvad har de så tænk at der skal gøres med alle de installationer fra ca. 1990 til 2020 som er lavet med 13A på 1,5mm2 ??De omtalte ledningstværsnit i flere af ovenstående kommentarer passer med sikkerhedsstyrelsens gamle tabel for simpel dimensionering, men ikke nyeste, der eks. siger maks. 10 A på 1,5 mm2, 13 A på 2,5 mm2 og 16 A på 4,0 mm2, altså medmindre der dimensioneres iht. HD 60364-serien ud fra de faktiske forhold.
De er fra før ændringen så de virker eller alle skal skifte sikringer fordi der var fejl i vores regnestykke ?
For at gøre det hele værre var de gamle værdier for PVC isoleret kabel (som kan tåle 70 grader) hvor de nye er for XLPE isoleret som kan tåle 90 grader...
Pointen er at LK's lobyoster har formået at få godkendt dårligt materiel i Danmark.
RE schuko har jeg ikke kigget efter om tallene opgivet i # 31 er rigtige men et er de sikkert. Jeg læste i første omgang at man max må trække 7500wh i på 3 timer, med brug af lommeregner giver det 2500 Wh pr time, med rent ohmsk modstand er det umiddelbart 2500/230 = 10,87A. men da 230 volt forsyningen har en tolerance på +-10% skal den også KUNNE levere effekten ved kun 207 v og det bliver så 2500/207= 12,08A altså mere en det dobbelte af dansk maximum. HOVSA et var watt der var omtalt så med en cos. fi på 0,8 er en tilladelige strøm i schuko 12,08/0,8= 15,1 A eller** 2,5 gange den frygtelig dårligr LK version som heldigvis kun bruge i Danmark **
De omtalte ledningstværsnit i flere af ovenstående kommentarer passer med sikkerhedsstyrelsens gamle tabel for simpel dimensionering, men ikke nyeste, der eks. siger maks. 10 A på 1,5 mm2, 13 A på 2,5 mm2 og 16 A på 4,0 mm2, altså medmindre der dimensioneres iht. HD 60364-serien ud fra de faktiske forhold. Se:https://www.sik.dk/erhverv/elinstallationer-og-elanlaeg/vejledninger/elinstallationer/dimensionering-elektriske-installationer/simpel-dimensionering-installationer
Blot til info :-)
Der findes meget flade stik til Schuko stikkontakter, et eksempel er E-Line Schuko vinkelstik, set hos Bauhaus. Det rager 15 mm ud fra væggen, eller 8 mm op over stikkontakten. Til gengæld er stikket 95 mm langt.jo men de rager 5 cm ud af væggen og en engelsk er kun så dyb som et fodpanel.
I Danmark må der højest bruges 13A sikring til en-faset stikkontakt, med 1,5mm¹ kabel i den faste installation. 16A bruges kun til 3-faset med 2,5mm¹ installationskabel. Forskellen er at LK kun tåler 6A kontinuert, andre klarer 10A hvilket passer fint med 13A sikringer.
Du taler om vægudtaget og jeg taler om selve stikket som sidder på kablet. Et engelsk udtag er planforsænket og kan i princippet gøres på 75x75 mm men ja, de har sedvanligvis større forplade.GIRA rager kun ca. 5 mm ud fra væggen, se billeder på linket. Der bruges euro-bagdåser. (75x75mm)
Rent estetisk er LK Fuga langt foran alt andet og du kan også få Schuko og fransk std. i Fuga serien, jeg er ret sikker på at Schuko-Fuga overholder Schuko specifikationen men det kræver bare at man skal have 2,5mm2 kabel til stikket for ellers må man ikke sætte 16A sikring på (medmindre man har "særligt gode forhold" hvilket normalt kun forefindes i industrien).
GIRA rager kun ca. 5 mm ud fra væggen, se billeder på linket. Der bruges euro-bagdåser. (75x75mm)
jo men de rager 5 cm ud af væggen og en engelsk er kun så dyb som et fodpanel.
Ja teknisk set er de engelske stik/dåser nok de bedste. Til gengæld vil de fleste nok synes de er ekstrem klodsede og grimme. Bedste kompromis mellem teknik og udseende er schuko fra GIRA. https://www.gira.com/en/en/products/switches-and-socket-outlets#
Personligt syntes jeg at den engelske løsning er den bedste: den har lav profil, den er polariseret, den har længere jordben end de andre ben, det er jordbenet som åbner børnesikringen og så har den sikring i proppen. Det er virkeligt gennemtænkt.Det var ikke et egentligt valg, det var en konsekvens af at man havde rullet elektricitet ud uden sikringer og da man senere blev tvunget til at indføre dem, lavede man blot en sikring per installation (= mastesikring) for ikke at ruinere nogen.
Tak, jeg glemte at jord pin kan være forsk. steder i stikket for man ser kun 6h i butikkerne - og da man jo kan se hvor den er tænker man ikke over at det er nødvendigt at skrive på stikket hvor den er.
Er det ikke fordi CEE stikket også bruges til andre spændinger og både AC og DC. Stik til forskellige formål er ens i størrelse og udformning men har en "nøgle" indbygget, så man ikke kan samle forkerte typer.
Vi har således ikke en idiotsikker lovgivning. Der er UK's bedre
Hvis du vidste hvor mange engelske stikpropper der har en overflødig PH2 bit som sikring ville du ikke kalde det "idiotsikkert"...
Tak, jeg glemte at jord pin kan være forsk. steder i stikket for man ser kun 6h i butikkerne - og da man jo kan se hvor den er tænker man ikke over at det er nødvendigt at skrive på stikket hvor den er.Forvirringen opstår fordi der faktisk står "6h" på dem hvis man kigger efter, men handler om hvor jord-benet sider, ikke om hvor lang tid man må bruge dem.
I UK har man valgt at indbygge en sikring i stikpropperne
Det var ikke et egentligt valg, det var en konsekvens af at man havde rullet elektricitet ud uden sikringer og da man senere blev tvunget til at indføre dem, lavede man blot en sikring per installation (= mastesikring) for ikke at ruinere nogen.
Det er ikke realistisk.Første alternativ vil helt sikkert være upopulært, men så vil den naturlige konsekvens jo blot være, at man tager det andet alternativ: Bedre stikkontakter.
Man kan indbygge en sikring i stikkontakterne, det er det mest realistiske. Men det fordyrer dem.
I UK har man valgt at indbygge en sikring i stikpropperne. Denne løsning beskytter også ledningen, da sikringen kan vælges efter hvad ledningen kan tåle.
Mange ledninger der bruges til forlængerledninger tåler kun lige 10A. Og kun hvis de er foldet ud, og afkøles til alle sider. Der sker en del brænde på grund af dårlige forlængerledninger der er klumpet sammen, og ligger et sted hvor de ikke afkøles af luft.
Heldigvis er standarden for forlængerledninger blevet større i de seneste år, da de billige kina ledninger er gode. Mange har kraftig 1,5mm2 kabel, der nemt tåler 16A. Og de har en tyk isolation, der beskytter dem godt. For nogle år siden var 0,75mm2 kabel standard for de fleste forlængerledninger, og de kunne blive meget varme og medføre brænd, hvis de blev viklet sammen. Det er dog stadigt muligt at købe forlængerledninger med 0,75mm2 kabel i Danmark, og de ledninger der købes til at fremstille forlængerledninger er ofte 0,75mm2 ledning. Sikkerhedsmæssigt er kinaledninger absolut blandt de bedste da de næsten altid har 1,5mm2 ledning, der nemt tåler 16A. De kan dog have problemer i både stikproppen og stikdåsen, med dårlig montering og stor overgangsmodstand, og det er heller ikke altid at stikprop og dåse er lavet til 16A. Men de billige kinaforlængere med tyk rund hvid ledning, har gode robuste ledninger, der også tåler at blive bundet sammen.
Nogle adapterkabler af dem med europlug tåler kun 2,5A. Normalt er ingen sikring i stikproppen. Hvis apparatet bruger for meget strøm, så smelter de nemt, og ledningerne bliver nemt rødglødende. Det er stort set umuligt at beskytte med sikringer, da strømmen er under de 10A.
Vi har således ikke en idiotsikker lovgivning. Der er UK's bedre, hvor der kræves sikringer i hver stikprop, der er tilpasset kablet. Dog mener jeg, at der ikke er sikringer i ledninger til barbermaskiner, men de kan ikke gå i normale stikkontakter. Her bruges stikkontakter der har en sikring.
Det gør visse biler, for eksempel Tesla, men det er ikke en del af standarden for ladeboksen.
Jeg mener det er en del af standarden for bilerne, netop for ikke at overbelaste "mormorkablerne".
Blå og røde CEE stik er ikke begrænset til 16A i max 6 timer
Forvirringen opstår fordi der faktisk står "6h" på dem hvis man kigger efter, men handler om hvor jord-benet sider, ikke om hvor lang tid man må bruge dem.
Der er ikke noget galt. Alm. stikkontakter i alle lande har en begrænsning og selv de blå og røde CEE har det den er bare højere (16A på 6 timer for de normale men de findes også i 32A og 63A). Schuko har også begrænsning.</p>
<p>Stikkontakter er bygget til små belastninger.
Blå og røde CEE stik er ikke begrænset til 16A i max 6 timer som der hævdes i det citerede. Disse stik bruges til kontinuerlig belastninger som eksempelvis keramikovne og industrimaskiner. Også almindelige til opladere af truckbatterier.
Industrielle CEE stik har også enorme kontaktflader sammenlignet med almindelige stik, så det burde være åbenlyst hvorfor de kan tåle max belastning uden tidsbegrænsning.
Til #31:
Tænk nu lige over, hvad jeg har skrevet. Og tænk så over, om du mon ikke har fejllæst det, du søgte frem.
Naturligvis er det ikke maksimum 3 timer, du må bruge 7500 Wh over.
Det er hårdere for stikkontakten, at du bruger 7500 Wh over 1 time end over 3 timer.
Det er lempeligere for stikkontakten, at du bruger 7500 Wh over 6 timer end over 3 timer.
Derfor giver maks. 3 timer ingen mening.
Ja, jeg søgte specifikt efter det sidste gang det var oppe her, oplysningerne ligger på nettet hos bl.a. VDE:
I 2021 er der udkommet en ny standard i Tyskland VDE 0620-2-1:2021, der konkretiserer, hvordan en stikkontakt til husholdningsbrug eller lignende må belastes kontinuerligt.
Iht. denne standard bliver det nu fastlagt, at en stikkontakt må belastes med i alt 7360 Wh over en periode på 3 timer. Dvs. at en kontinuert belastning på 10A er ok, mens 12A ikke er.
Mit forslag har ingen gang på jord?
Nu var der jo to alternativer i mit forslag:
- At man begrænser sikringerne til det, 1 stikkontakt kan klare.
- At man bruger bedre stikkontakter.
Første alternativ vil helt sikkert være upopulært, men så vil den naturlige konsekvens jo blot være, at man tager det andet alternativ: Bedre stikkontakter.
Det har helt sikkert gang på jord.
Fagfolk siger Nødlader - ikke mormorlader :o)
Ja! Statisk vha en lille kodningsmodstand i stikket til bilen, der fortæller bilen, hvad kablets max strøm er. Den er typisk 13A for nødladere og 20A eller 32A for standard Type2 kabler.Kablet identificerer sig selv overfor bilen på forskellig vis.
Dynamisk signalering via et 1000 Hz PWM signal, kan ladeboksen bruge til for eksempel at skrue ned til 6A eller 1A ad gangen op til max strømmen for eksempel ifm dynamisk lastbalancering eller smart solar charging.
Det gør visse biler, for eksempel Tesla, men det er ikke en del af standarden for ladeboksen.Desuden måles spændingen og ladestrømmen reduceres hvis den falder under bestemte grænser.
Hvor fik du den opfattelse fra? De tyske og franske medier tematiserer ligeledes mormor-laders stik der smeltede (især ældre, evt. snavsede og med slatne kontaktfjedre) CEE 7/3 Typ F aka "Schuko" eller CEE 7/5 Typ E stikkontakter. Dette billedenavn leverer også søgeord.Det undrer bare, at det så ikke er et problem i andre lande at lave installationer, der kan klare det.
Tyskerne fik endda staatsstøtte at installere 11 kW ladere. Ingeniøren her ville i hvert fald bruge 5000-7000 kr. til at dygtiggøre elinstallationen i stedet for lakeringer med fantasiful smukke navne. Men så er vi mennesker forskellige.
Hvordan finder bilen ud af hvor meget den må trække af strøm når man sætte dette kabel i?
Kablet identificerer sig selv overfor bilen på forskellig vis. Desuden måles spændingen og ladestrømmen reduceres hvis den falder under bestemte grænser.
Det undrer bare, at det så ikke er et problem i andre lande at lave installationer, der kan klare det.
Hvad får dig til at tro at det ikke er et problem i andre lande ?
Jeg hører ikke andet end klagesange fra mine bekendte i udlandet når de opdager at der skal trækkes nye kabler og en af dem, i Italien, var tæt på at brænde huset af...
Jeg tror, de fleste almindelig husejer uden installatøreksamen har en - efter min mening fuldt berettiget - forventning om, at sikringen er svagere end installationens svageste led
For det første er jeg ikke enig, mit indtryk er at folk udemærket forstår at sikringerne er der for at forhindre katastrofer og at de selv skal bruge hjernen for at undgå mindre ulykker.
For det andet, i gamle dage var 6A sikringer ganske udbredte, men i takt med med kaffemaskinens indtog forsvandt de stort set fra husholdningerne.
Alene derfor har dit forslag ingen gang på jord.
Hvordan finder bilen ud af hvor meget den må trække af strøm når man sætte dette kabel i?
Nogle transportable ladere har en strømbegrænsningsfunktion [1], men ikke alle går så langt ned som 6A. Så må man håbe at bilen kan begrænse strømstyrken. Eller nøjes med at bruge CEE...
I betragtning af hvad det koster at etablere et 1x16 (eller for den sags skyld 3x32) CEE-stik, så bør det blive standard i de fleste indkørsler.
Til #21:
Jeg er ret sikker på, at du også må bruge både 4 og 6 og 12 timer på at trække de 7500 Wh.
Så det lyder forkert med maks. 3 timer. Er du sikker på, at det ikke er min. 3 timer?
Til PHK:
Jeg kan kun gentage, hvad jeg har skrevet flere gange før i denne anledning:
Jeg tror, de fleste almindelig husejer uden installatøreksamen har en - efter min mening fuldt berettiget - forventning om, at sikringen er svagere end installationens svageste led, og at det er forsvarligt, at man kontinuert trækker den strøm, som sikringerne kan klare, også koncentreret på en enkelt stikkontakt.
Så hvis den enkelte stikkontakt kun er dimensioneret til 6A kontinuert, burde det ikke være tilladt at sikre den med sikringer, som tillader mere end 6A kontinuert.
Og at der er mere end 1 stikkontakt på en sikring burde heller ikke være en gyldig undskyldning for for at gøre sikringerne større. Hvis der er flere stikkontakter på samme sikring, må man leve med, at der tilsammen på disse stikkontakter ikke kan trækkes mere, end det svageste led tillader. Hvis det ikke er nok til at opfylde behovet, så må man enten installere flere sikringer, så hver sikring ikke betjener så mange stikkontakter, eller også må man gøre de svageste led stærkere - altså bruge bedre stikkontakter.
At det ifølge reglerne ikke forholder sig, som husejeren forventer, betyder efter min mening ikke, at husejerens forventning er forkert. Det betyder, at regelsættet er forkert.
Vi kan afkræfte den vildfarelse!Er der nogle som kan bekræfte at problemet ikke skulle være til stede hvis man har Schuko stikkontakter?
Samme problem med andre værdier, Schuko er 7500Wh over max 3 timer.
Mit indtryk er at standarden (60884-2-D1) for de danske stikkontakter ikke er så god som den burde være. Problemet er at materialerne (plastik) ikke kan tåle den temperatur stigning der opstår når man trækker over 6 A gennem stikkontakten i længere tid. Dette på trods af at den er rated 16 A
LKs 16A kan godt tåle over 10A kontinuert iflg. deres skema. Men iflg. SIK, så er mormorladerne jo stadig ulovlige, som jeg læser det. Det synes jeg virker lidt fjollet. Det er helt fair at advare mod gamle installationer.
Jeg er temmelig sikker på at du blander æbler og pære her. Det er vel underordnet om dine sikring kan holde til 10A, 13A eller 16A. hvis dine installationer(læs: kabler, samledåser, udtag) ikke kan holde til mere end 6A kontinulering belastning som LK precisserer. Din el-kedel på 2000W er kun aktiv 5 min, og når derved ikke at opvarme hele din el-installation. Det er noget helt andet når det er mere end 6 timers belastning.
Måske. Jeg er ikke elektriker. Jeg ville bare selv designe den slags overdimensioneret, så det slog fra, at hvis man trak mere end det enkelte punkt kunne klare. Altså for at undgå risiko for brand. Men måske er det fint nok. Det undrer bare, at det så ikke er et problem i andre lande at lave installationer, der kan klare det.
Nu er der jo ofte mere end én stikkontakt per gruppe...
Jo, det er selvfølgelig rigtigt, men når de nu skal være så emsige med at sige at ting så er ulovlige, fordi nogle installationer ikke kan klare det. Jeg har da købt en 10A lader lovligt, og nu er den iflg. deres udtalelser udlovlig, selvom jeg sætter den i en kontakt jeg ved kan kan klare belastningen. Det synes jeg er lidt træls. Jeg kan selvfølgelig godt bruge den, men sker der noget, kan man vel teknisk set komme efter mig.