Sær sygdom ramte amerikaner: Fuld i årevis uden at drikke alkohol

21. oktober 2019 kl. 12:561
Sær sygdom ramte amerikaner: Fuld i årevis uden at drikke alkohol
Ikke alle behøver alkohol for at blive fulde. For en 46-årige amerikaner skulle der bare en pizza til. Illustration: Bigstock/Freedom Life.
Forskere har fundet en mulig årsag til en yderst sjælden sygdom, som får kroppen til selv at producere alkohol. Opdagelsen gav en 46-årig amerikaner sit liv tilbage.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det hele startede med et besøg hos lægen. En 46-årig amerikaner, der til daglig arbejdede med at genopbygge huse efter orkanskader, havde fået en infektion i sin tommelfinger og besøgte lægen. 'Tag 250 mg cephalexin (antibiotika, red.) tre gang om dagen i tre uger. Så skulle alt være fint,' lød beskeden.

Men en uge efter behandlingen var slut var alt langtfra fint. Betændelsen i fingeren var godt nok væk, men manden begyndte at føle sig uklar i hovedet, han fik humørsvingninger med både depressioner og aggressiv opførsel, hvilket var helt unormalt for den 46-årige, fremgår det af en artikel, som forskere fra Richmond University Medical Center har udgivet i tidsskriftet BMJ Journals.

De amerikanske forskere fra New York skulle vise sig at blive amerikanerens redning, men først skulle manden gennem seks års helvede, der startede i 2011 og førte ham gennem utallige frustrerende lægebesøg. Lægerne havde nemlig deres egen mening om, hvad der var galt: Manden var skabsdranker.

Anholdt for spritkørsel

Ved flere tilfælde blev der nemlig målt store mængder alkohol i hans blod, blandt andet en morgen, da politiet stoppede ham for spritkørsel. Manden nægtede at puste i et alkometer, og blev taget med på hospitalet for en blodprøve. Resultatet var et alkoholniveau på 200 mg/dL, svarende til indtagelsen af 20 genstande. Manden blev udskrevet, uden at hverken læger eller politi ville tro på historien om, at han skam intet havde drukket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og således fortsatte hans dage, uger, måneder og år med svimmelhed, urolig gang og humørsvingninger. Det meste af tiden havde manden store mængder alkohol i blodet, og som en konsekvens mistede han også sit job. Folk omkring ham - selv folk i den nærmeste familie - mente han måtte drikke i smug, skriver New Scientist på baggrund af interview med en af de læger, der siden behandlede manden.

Falder og får hjerneblødning

I 2014 havde hans tante købt et alkometer og begyndte løbende at overvåge hans alkoholprocent, der ganske rigtigt var høj, uden at han øjensynligt drak en dråbe alkohol. Hun og manden undersøgte sagen nærmere og fandt ud af, at der fandtes en sjælden sygdom kaldet ABS (Auto-Brewery-Syndrom), der kunne forklare symptomerne. ABS er en sygdom, hvor den komplekse balance af mikrober i tarmen er blevet forstyrret, så tarmsystemet indeholder svampe eller bakterier, der producerer ethanol ved indtagelsen af kulhydrater.

Sygdommen er kendt tilbage fra japanske studier i 70’erne, hvor svampe af arten candida var synderen. Siden er der fundet enkelte tilfælde af ABS, der menes at være opstået efter kirurgiske indgreb.

Med den nye viden opsøgte manden i 2014 en læge i Ohio, der tidligere havde behandlet en patient med ABS. Lægen fra Ohio undersøgte manden for en række mulige svampe og bakterier, og fandt den klassiske gærsvamp Saccharomyces cerevisiae - der bruges til brødbagning, samt vin- og produktion - i mandens afføring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Manden blev også sat på en kulhydrat-fri diæt for at se om det sænkede hans alkoholprocent. Det gjorde det. Dernæst blev manden behandlet med medicin til at slå svampe ned, og udskrevet med besked om at undgå kulhydrater.

Men ak. Efter få uger begyndte symptomerne langsomt at vende tilbage og trods gentagne nye lægebesøg vandrede manden beruset omkring og slog en dag sit hoved så voldsomt, at han fik en hjerneblødning og måtte indlægges på hospitalet. Her målte lægerne også hans alkoholniveau. Denne gang til svimlende 400mg/Dl. Også her nægtede personalet at tro på, at han ikke drak alkohol, skriver lægerne i deres artikel i BMJ Journals.

Antibiotika gav frit spil for svampe

I desperation gjorde manden, hvad mange patienter gør, når de søger svar. De googler løs. På nettet fandt manden en støttegruppe, der tippede ham om at opsøge læger hos Richmond University Medical Center, hvor han blev undersøgt igen.

Denne gang gik lægerne grundigere til værks og udførte endoskopiske undersøgelser med udskrab af sekreter i hans tarmsystem. I dele af hans system fandt de svampene Candida albicans og C. parapsilosis, og udførte medicinske forsøg på dem for at finde den rette medicin.

I sidste ende lykkedes det at finde en behandling med en kombination af svampedræbende medicin og probiotiske midler, og i dag - halvandet år efter behandlingen - er han stadig symptomfri, skriver forskerne.

De er overbevist om, at mandens sygdom blev udløst af den antibiotiske behandling han modtog tilbage i 2011 for betændelsen i hans tommelfinger. Ifølge forskerne ændrede medicinen hans tarmflora og gav plads til en voldsom vækst af de alkoholproducerende svampe.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
22. oktober 2019 kl. 09:47

Glem alt om at investere / købe aktier i lukrativ business ved fremstilling af penicillin, insulin og lykkepiller.

Skal man investere nogle af de surt tjente skillingerne, så sats "all inn "i fremstilling af en alkohol-pille, så man kan gå plørefuld i årevis og sidenhen indtage en pille med modgift, så er man pinlig ædru og sober igen.