Sædkvaliteten hos vestlige mænd er halveret på 40 år

Antallet af sædceller i sæd sæd produceret af 43.0000 mænd fra Nordamerika, Europa, Australien og New Zealand er faldet konstant over de seneste fire årtier. Illustration: ScienceGenetics

Antallet af sædceller, som suser ud ved en udløsning, er mere end halveret de sidste 40 år.

Nedgangen kan udgøre en trussel for vores evne til reproducere os selv på naturlig, gammeldags facon.

»Tallet er bekymrende især, fordi årsagerne til nedgangen er uvisse«, siger professor, cand.med. Tina Kold Jensen til Ingeniøren.

Hun forsker i mænds sædkvalitet ved Syddansk Universitet og Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Læs også: Vidt udbredte stoffer bag forringet sædkvalitet

Optællingen i nedgangen af mændenes antal af sædceller ved udløsning er baseret på et stort sammenlignende studie af tidligere fertilitetsundersøgelser. Helt præcist 185 forskellige studier som på tværs af hinanden viste et gennemsnitligt fald på 59,3 procent i antallet af sædceller ved ejakulation i perioden 1973 fra 2011 baseret på sæd produceret af 43.0000 mænd fra Nordamerika, Europa, Australien og New Zealand.

Altså en nedgang på omkring 1,4 procent om året i en fyrreårig periode. Et tilsvarende fald i sædkvaliteten kunne ikke konstateres hos mænd i andre lande om end der findes langt færre studier at sammenligne med i eksempelvis Asien, Afrika og Latinamerika.

Får problemer med reproduktion

»Taget i betragtning af vigtigheden af antallet af sædceller for den mandlige fertilitet, så er dette et presserende alarm-opkald for forskere og sundhedsmyndigheder rundt om i verden for at undersøge årsagerne til det bratte fortsatte fald i antallet af sædceller,« siger hovedforfatter og epidemiolog Hagai Levine fra the Hebrew University of Jerusalem.

Han har arbejdet på analysen sammen med det internationale forskerhold fra Human Reproduction Update.

»Hvis vi ikke ændrer vores måde at leve på i forhold til miljøet samt de kemikalier, vi bliver udsat for, så er jeg meget bekymret for fremtiden. I sidste ende har vi et problem med reproduktion i det hele taget, og vi kan ende med at uddø som mennesker,« siger han til BBC.

Antallet af sædceller ved ejakulation i den undersøgte gruppe er faldet med gennemsnitlig 1,4 procent om året over fyrre år. Illustration: Wavebreak Media Ltd/Bigstock

»At nedgangen sker i de vestlige lande indikerer kraftigt, at kemikalier anvendt til hverdagsbrug har en årsagseffekt,« siger medforsker Shanna Swan fra Icahn School of Medicine at Mount Sinai i USA til New Scientist.
Andre årsager kan være stress og rygning.

Færre sædceller = mindre sandsynlighed for graviditet

Mænd producerer sædceller hele livet. Mænd kan producere 2300 sædceller i sekundet - over 8 millioner sædceller i timen.

Cirka 40 procent af danske mænd har nedsat sædkvalitet med en sædcellekoncentration under 40 mio. sædceller pr. ml. sæd. Et sædtal på under 15 mio. pr. ml. er af WHO defineret som nedsat sædkvalitet, men ved mindre end 40 mio/ml. ser vi også ofte, at det tager længere tid at blive gravid.

De sammenlignende studier viser, at sædcellekoncentrationen i den undersøgte gruppe var oppe på 99 mio sædceller per ml. sæd tilbage i 1973. Men i 2011 var tallet dalet til 47,1 mio sædceller per ml. sæd.

Læs også: Økologer har bedre sædkvalitet

Det er langt fra første gang, at fertilitetfsorskere råber vagt i gevær over, at der kommer langt færre sædceller ud, når mænd får udløsning. Tidligere studier har dog mødt kritik af, at den registrerede nedgang hænger sammen med ændrede laboratoriemetoder eller de sammenlignende studier har forsømt at tage højde for forskellige måder at udvælge de mænd, hvis sædkvalitet er blevet undersøgt.

Derfor er der traditionelt foretaget meget få sammenlignende studier af årtiers fertilitetsstudier på tværs af landegrænser, fordi det altså bare er bøvlet at sammenligne resultater og nå frem til valide konklusioner.

Det nye sammenlignende studie udmærker sig ved kun at analysere studier, hvor samme målemetode af antallet af sædceller er anvendt, hvor deltagermængden er nogenlunde ensartet og hvor de udvalgte undersøgte mænd ikke i forvejen er kendt for at have fertilitetsproblemer eller lide af væsentlige sygdomme.

Professor i reproduktion Richard Sharpe fra University of Edinburgh hilser studiet velkomment, fordi det løser mange af de tidligere problemer ved at udtrække konklusioner ved at lave sammenlignende studier.

»Det her er så tæt på, vi kan komme på at være sikre på, at der er tale om en nedgang,« siger han til The Guardian.

Stabil optælling af sædceller

Professor, cand.med., ph.d i reproduktion ved Syddansk Universitet, Tina Kold Jensen medgiver, at de forskellige former for udvælgelse af mænd til måling af sædcelleproduktion er en akilleshæl, når det drejer sig om at lave valide sammenlignende studier. Men hun mener, at kritikken af forskellige målemetoder er skudt ved siden af.

»Ligesom man måler antallet røde blodlegemer på samme facon i dag som tidligere, har vi også anvendt samme metode siden 1960´ernre til at tælle sædceller,« understreger hun.

Hun har ikke deltaget i arbejdet fra Human Reproduction Update og er overrasket over, at de konstaterer, at antallet af sædceller ved ejakulation i den undersøgte gruppe er faldet med gennemsnitlige 1,4 procent over fyrre år.

»Jeg troede, at nedgangen ville være stoppet tidligere,« siger Tina Kold Jensen.

Hun er nemlig selv medforfatter på et af de studier, som fertilitetsforskere ofte skæver til i håbet på at udtrække data fra et længerevarende fertilitetsstudie med en ensartet gruppe af undersøgte mænd.

Et 15 år langt dansk studie, hvor vi undersøgte de unge danske jenser, som er blevet rekrutteret til værnepligt. Her blev der ikke konstateret et tilsvarende fald i sædkvaliteten.

»Det kan desværre hænge sammen med, at mange af de undersøgte mænd i forvejen havde et lavt antal af sædceller, fordi Danmark har været forud for nedgangen,« siger Tina Kold Jensen.

Hun mener, at det nye studie bør resultere i øget fokus på årsagerne til, at der er færre sædceller i mænds sæd.

Hendes egne og andres undersøgelser indikerer, at rygning er en af de store faktorer, som kan nedsætte antallet af sædceller. Både hvis din mor røg under graviditeten eller hvis du selv begynder at trække vejret ind gennem en nikotin-stang.

Læs også: Sædkvalitet er kommet på finansloven

En fælles nævner for mænd med dårlig sædkvalitet er også, at de typisk er overvægtige, sover for lidt, døjer med for meget stres, motionerer lidt eller spiser meget mættet fedt – fede mejeriprodukter, friture-mad og fedtet på kanten af kødet

Varme bade, sauna-ture, stramme bukser – eller en mobiltelefon, der ligger og udsender mobilstråling i en jeanslomme, mens indehaveren venter på en lækker Tinder-date – er der intet videnskabeligt belæg for vil nedsætte mænds fertilitet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er virkeligt godt nyt!

Menneskehedens største problem er massiv overbefolknng, der er ved at nedslide og ødelægget planetens økosystem.

Hver dag bringer ny rapporter om overforbrug, udryddelse af dyrearter, overfiskning af havet og massiv forurening.

Så hvis vi har skrue ned for menneskets evne til at formere sig er det kun godt nyt. At vi ikke kan få børn skyldes i høj grad den miljøkatastrofe vi selv har skabt.

 • 6
 • 8

At vi ikke kan få børn skyldes i høj grad den miljøkatastrofe vi selv har skabt.

Hvis man ikke køber den halvreligiøse ide at vi her i Vesten er skyld i verdens undergang og derfor har fortjent at uddø og blive erstattet af sunde og økologiske negre, så er der måske også en anden forklaring:

Hvad hvis det nu er optimalt for artens fortsatte eksistens at kvinder føder 10 børn og de 8 dør inden de når at formere sig, en barsk naturlig sortering som sikrer at de bedste overlever, ligesom i resten af dyreverdenen. Men når vi griber ind i naturens orden og øger sundheden i den bedste mening, så laver vi måske i virkeligheden ulykker for os selv - både i form af at kvinder i dele af den 3. verden stadig får 10 børn, men nu overlever måske de 8 selvom der ikke er noget til dem at leve af - og i form af at kvinder i Europa kun får 2 børn men begge overlever fordi der ikke længere er en frasortering af de svageste? Så ligesom visse kulturer degenererer på grund af indavl, så degenererer vores måske fordi vi fik mulighed for at fravælge den barske sortering som måske i sidste ende er en nødvendighed for vor fortsatte beståen? Måske kan vi søge hjælp i fremtidens genteknologier men det er vist ikke lige om hjørnet!

 • 6
 • 8

et andet gæt på forklaring (udover kemi) kunne være at det er fremavlet genetisk.

genetisk "svage" personer har større overlevelse i vesten i dag end tidligere tider - og kommer frem til reproduktion. mens genestisk stærke folk oftere fravælger reproduktion og forbliver single/barnløse.

 • 2
 • 1

mens genestisk stærke folk oftere fravælger reproduktion og forbliver single/barnløse.

Ikke at der er noget i vejen med ikke at ville reproducere sig, men hvis de ikke reproducerer, er de ikke genetisk "stærke".

Jeg kommer til at tænke på en overvægt, ikke umiddelbart charmerende fertilitetslæge jeg så en udsendelse om for mange år siden. Det viste sig at han havde svindlet og brugt sin egen sæd, og dermed var fædrende ophav til > 90 børn. Dét er genetisk stærkt!

 • 2
 • 1

Hvis dårlig sædkvalitet medfører statistisk færre børn, og det gør det sikkert, for fertilitetsbehandlinger er så vidt jeg har læst mig frem til ret stressende, så løser problemet efterhånden sig selv.

 • 3
 • 0

Så kunne man komme med endnu en alternativ hypotese.

Kunne det være et spørgsmål om kollektiv bevidsthed? i vesten har vi relativ høj kollektiv bevidsthed. Vi ved egentlig godt der er for mange på jorden. Derfor kan det måske gøre at man ikke producerer så mange børn som man ville hvis man troede at der var mere end rigelig plads og ressourcer til alle?

 • 2
 • 5

Kunne det være et spørgsmål om kollektiv bevidsthed? i vesten har vi relativ høj kollektiv bevidsthed. Vi ved egentlig godt der er for mange på jorden. Derfor kan det måske gøre at man ikke producerer så mange børn som man ville hvis man troede at der var mere end rigelig plads og ressourcer til alle?

Så mændenes (ubevidste) bevidsthed om problem med overbefolkning (dog ikke i vores del af verden) får deres testikler til at producere ringere sæd...

Hmm, interessant hypotese...

Kan man så sige, at mænd med ringe sædkvalitet er moralsk overlegne..?

 • 4
 • 1

Til trods for det ikke er i vores verdens at vi har decideret overbefolkning. Så bliver vi jo tit fodret med det, og har været fodret med det i generationer.

Dette kunne måske tale det vores såkaldte ubevidste bevidsthed om at der ikke er længere brug for at være decideret potente og give os i kast med at have store børnefamilier. Der kan argumenteres for at det ikke har været nødvendigt i nogle generationer og derfor er der andre ting som åbenbart findes mere nødvendige.

Om mænds sæd er moralsk overlegne skal jeg ikke kunne sige noget om, men kan være, at mennesket og dyrene fra naturens side af, har en form for indbygget impotens når man ganske enkelt er alt for mange.

Dette holder selvfølgelig kun, hvis det ikke er fordi man er decideret miljøskadet selvfølgelig. Men tanken er jo ganske underholdende alligevel.

Er det ikke samme som mus utopia i meget grove træk kom frem til, at der blev skabt sociale klasser om man vil, og den "ovre klasse" simpelthen stoppede med at avle og gik mere op i at passe og pleje sig selv, imens andre klasse i mus utopia sloges med hinanden.

Hvor man kunne være grov og sige at vesten er nået dertil, at avl ikke er det vi går mest op i mere, og mere går op i at passe og pleje os selv, imens resten af befolkningen slås med hinanden.

Tanken er interessant at lege med som sagt.

Nu hvor jeg tænker over det, er Japan netop ikke der hvor deres befolkning ikke vokser, og eneste formål som sådan de har er at arbejde, hvilket de også gør meget. De er jo ganske aseksuelle i Japan.

 • 2
 • 3

Kan det ikke blot forklares ved at nu tæller de første generationer af in-vitrobørn også med i statistikken..? Børn som genetisk er disponeret til at have endda meget ringe sædkvalitet?

 • 4
 • 1

Interessant vinkel Bo, det glemte jeg helt at spørge ind til. Husker at have læst tidligere artikel om netop den udfordring, som indeholdt en ret overraskende udvikling. Har den i baghovedet næste gang reproduktion kommer op at vende. Mvh Mads

 • 2
 • 0

Kan det ikke blot forklares ved at nu tæller de første generationer af in-vitrobørn også med i statistikken..? Børn som genetisk er disponeret til at have endda meget ringe sædkvalitet?

Dertil kommer øvrige fertilitets tiltag. Måske vi endda kan tage hele velfærdsstaten med, som sikrer at alle har råd til at få børn. Vi risikerer jo også at blive dummere på den konto.

En stor del at problemet kan være, at vi sætter den naturlige udvælgelse ud af kraft. Det er så ikke noget nyt, mennesket kan f.eks. ikke bare føde ved egen hjælp.

 • 1
 • 3

Genetik løber over tusinder af generationer, ikke 1 eller 2 generationer!

det gælder kun, hvis der ikke sker indgreb.

Når alt for få børn frasorteres og defekte indiivider holdes i live, bliver forældre og resten af familien glade, men set fra artens synspunkt er det uheldigt, at der sker indgreb i den naturlige reduktion af - hovedsagelig svage - individer.

Det er barske løjer, og mange mennesker kan ikke håndtere at se virkeligheden i øjnene, men sådan virker den naturlige frasortering, hvis den ikke forhindres med kunstige midler.

 • 0
 • 2

Kunne det være et spørgsmål om kollektiv bevidsthed? i vesten har vi relativ høj kollektiv bevidsthed.

Helt umuligt er det ikke, meeen ...

Vi ved fra f.eks. fasaner, som lever på den blandt biologer "berømte" og helt isolerede ø (ingen rovdyr eller andre fjender) mellem Canada og USA, at når populationscyklus når til overbefolkning, lægger hønerne kun 4 æg, i modsætning til når hovedparten af populationen er død af mangel på føde om vinteren, hvor de så lægger 18-24 æg.

 • 0
 • 0

Har intet videnskabligt belæg for min udtalelse, andet end hvad min fornuft fortæller mig. ?

Det vil være mig overraskende hvis børn, af forældre med dårlige forplantningsevner, viser sig ikke at have arvet en grad af dette. Eneste konklusion der så vil kunne drages, må være at det ikke bunder i noget genetisk, men i noget udefrakommende.. Igen er det blot min fornuft jeg citerer.. ?

 • 1
 • 0

Økologiske negre?

Hvad dælen taler du om?

Åbenbart om økologiske negre, dvs. folk, som stammer fra Afrika syd for Sahara, og som er vokset op i det fri uden kunstgødning, uden at være sprøjtet og med adgang til halm og strøelse :) og vigtigst: og uden at spise mad, der er sprøjtet med pesticider og herbicider og uden af være udsat for de mange ufarlige-indtil-det-modsatte-er-bevist tilsætningsstoffer i maden, som vi fyldes med i de "civiliserede" lande.

 • 2
 • 0

Økologiske negre?

Hvad dælen taler du om?

Nej, jeg mente ikke så meget med min indledende bemærkning, jeg var bare irriteret over den fatalistiske tilgang!

Og her mener jeg at ud over det biologiske problem som bør udforskes og identificeres, så er der også et psykologisk og socialt, en del af os finder mere tilfredsstillelse i at dyrke problemer end i at dyrke sex! Og paradoksalt nok har det måske givet os et problem at vi nu har fået muligheden for at adskille nydelse og forplantning når vi har sex, nu bliver det pludselig en beslutning om man vil have børn, og den er måske svær at overskue?

Så en del af løsningen er måske banal, mere sex, mindre bekymring, til slut bare et eksempel på hvad nogle mennesker i vor tid bekymrer sig om: http://reelligestilling.dk/dansk-kvindesam... (Den rummede dog en sproglig finte som jeg som gammel mand ikke havde fattet)

 • 1
 • 0

økologiske negre

Hvad dælen taler du om?

jeg mente ikke så meget med min indledende bemærkning

Det er interessant, fordi du sandsynligvis ramte centrum af skiven med dine økologiske negre.

Sædkvaliteten hos vestlige mænd er halveret i løbet af de 40 år, hvor vi er blevet fyldt med hormonforstyrrende stoffer, i modsætning til lige netop økologiske negre, som er vokset op uden at spise mad, der er sprøjtet med pesticider og herbicider og uden af være udsat for de mange uskadelige-indtil-det-modsatte-er-bevist hormonforstyrrende stoffer.

 • 0
 • 1

Sædkvaliteten hos vestlige mænd er halveret i løbet af de 40 år, hvor vi er blevet fyldt med hormonforstyrrende stoffer,

Det du antyder er jo en skandale i stil med thalidomid-sagen, blot langt værre, thalidomid ofrene fik invalideret deres lemmer, nu får mænd måske invalideret deres forplantningsevne af et eller andet ukendt! Som jeg har forstået det så er det vel et eller andet der sker i fostertilstanden med vore anlæg for at producere sæd, med andre ord en uhelbredelig skavank som man fødes med, men som altså for de nulevende generationer må være sket for 20 - 50 år siden. Så det er nok noget af et detektivarbejde der forestår med at spore årsagen!

 • 0
 • 0

Det du antyder er jo en skandale i stil med thalidomid-sagen

Thalidomidsagen var en kortvarig ulykke, hvor ofrenes mødre fik medicin, som ikke var testet tilstrækkeligt for fosterskader.

Thalidomidskandalen bestod i, at myndighederne i Danmark hemmeligholdt viden om fosterskader (den første indberettede var i maj 1961 i Australien), danske læger blev først orienteret i februar 1962.

De hormonforstyrrende stoffer har været kendt i lang tid og er blevet fjernet fra markedet en efter en, men mange uskadelige-indtil-det-modsatte-er-bevist hormonforstyrrende stoffer er stadig i brug og kan med de nugældende regler kun forbydes, når der er videnskabeligt bevis for deres farlighed.

for de nulevende generationer må være sket for 20 - 50 år siden.

Som artiklen fortæller, er sædkvaliteten hos vestlige mænd halveret i løbet af de 40 år, lidt efter lidt.

Hvem kan bevise, at de hormonforstyrrende-uskadelige-indtil-det-modsatte-er-bevist er skyld deri?

IMO skal vi have totalt stop for nye kemikalier i fødevarer, sæber, kosmetik, osv., osv. indtil vi ved, hvad der forårsager faldet i sædkvalitet.

Stop for nye kemikalier? jamen det er jo bagstræverisk! ... osv., osv. vil industrien skrige.

Mig forekommer det, at vi kan indføre et stop, eftersom den side af vort forbrug fungerer udmærket i øjeblikket, så vi kan leve uden nye kemikalier i en periode, indtil vi har afklaret , om vi er ved at begå genetisk selvmord.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten