Sådan kollapsede World Trade Center

World Trade Center er styrtet sammen ved en kædereaktion, antager formanden for Statikerordningen under Ingeniørforeningen i Danmark, lektor Per Kjærbye. Og det samme mener broprofessor, civilingeniør Niels J. Gimsing.

De to WTC-tårne er bygget over en stålkonstruktion og formentlig kollapset som følger:

Først har flyet givet et kraftigt dynamisk stød, som ikke gør væsentlig skade. Derefter er flyets brændstof og eventuelt sprængstof eksploderet, hvilket heller ikke giver større skader. Men det gør til gengæld den efterfølgende brand, som ødelægger brandbeskyttelsen og de bærende konstruktioner.

Når stålet i den bærende konstruktion når op på 600 grader, mister den sin styrke, og efter en times tid kan den ramte etage ikke længere bære toppen af højhuset. Den dumper ned med en enorm vægt, som trykker hele huset i knæ.

Hver etage vejer nok omkring 500 tons, så et tryk på over 20.000 tons vil forplante sig gennem bygningen, skønner Gimsing.

Ulykken forværres af, at tårnene står på fast klippegrund, der ikke kan give efter,forklarer han.

»Ingen huse kan klare et angreb som det i New York,« fastslår Per Kjærbye.

»Heller ingen i Danmark, hvor bygninger dimensioneres, så man kan fjerne fem meter løbende facade eller væg. Da skal kræfterne kunne omlejres til andre dele af konstruktionen, så huset bliver stående.«