Sådan klarer du jobsamtalen

Ret dig op og tag de nedbidte negle ud af munden, allerede når du sidder i receptionen og venter på at komme til jobsamtale. Jobsamtalen går nemlig i gang, når du bliver hentet i receptionen.

»Testen starter allerede dér. Så det er en god idé at begynde med noget smalltalk. Sig noget godt om virksomheden, for eksempel indretningen af receptionen,« siger Torben Lausten, direktør for TL Karriereudvikling og forfatter til bogen 'Kan vingerne bære?'.

I det hele taget er starten på samtalen altafgørende for, om du går derfra som nyansat eller arbejdsløs. Det handler om at være forberedt og at have øvet sig.

»Hvis intervieweren ikke selv indleder, kan du for eksempel begynde med at sige 'skal jeg ikke lave en kort præsentation af mig selv?' På den måde får du en god start,« siger Torben Lausten.

Slip for ubehagelige spørgsmål

Hvis du laver en god præsentation, er der mindre risiko for at få ubehagelige spørgsmål bagefter. Og husk på at jo flere spørgsmål du bliver stillet, jo flere spørgsmål kan du også svare forkert på. Ifølge Bodil Gavnholt, karrierekonsulent hos IDA, er det vigtigt at huske, at det er dig, der er gæsten under en jobsamtale.

»Virksomheden har inviteret dig på besøg, og de bestemmer, hvordan det skal foregå. De vil typisk fortælle lidt om virksomheden, og bagefter kan du så fortælle lidt om dig selv,« siger hun.

I præsentationen af dig selv kan du komme ind på din uddannelse, dine karriereplaner og dine medfødte evner som gør, at du er perfekt til jobbet.

»Faktum er, at man danner 90 procent af sin mening om en anden person inden for de to første minutter. Derfor er starten så afgørende,« siger Torben Lausten.