Sådan farvelægger astronomerne universet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sådan farvelægger astronomerne universet

Er billederne ægte? Ville jeg se det samme, hvis jeg stod lige ved siden af? Det er nogle af de spørgsmål, som Travis Rector fra University of Alaska Anchorage ofte bliver stillet, når han fremviser spektakulære billeder af universet for offentligheden.

Det første spørgsmål er let at besvare, forklarer han i forordet til en ny bog, han har skrevet sammen med Kimberley Arcand og Megan Watzke, der er tilknyttet Nasas Chandra røntgen-rumobservatorium.

‘Alt er virkeligt, billederne viser reelle objekter i det ydre rum.’

Det andet spørgsmål er straks noget sværere at besvare.

‘Teleskoper ‘ser’ på en helt anden måde, end vores øjne. Teleskoper giver os en form for overmenneskeligt syn. I de fleste tilfælde gør de rent bogstaveligt det usynlige synligt’, skriver Travis Rector.

Med dette udgangspunkt beskriver de tre forfattere i den flotte og rigt illustrerede bog, hvordan billederne er taget, hvordan de er farvelagt, og hvilke videnskabelige overvejelser og æstetiske hensyn der ligger til grund for de billeder, som vi ofte bringer i Ingeniøren og på ing.dk.

Travis Rector tog selv kontakt til Ingeniørens redaktion for et par måneder siden med denne e-mail.

‘Jeg er professionel astronom og laver de fleste farvebilleder, der kommer fra Kitt Peak National Observatory (24 optiske og 2 radioteleskoper i Arizona, red.) og Gemini Observatory (to store optiske/infrarøde teleskoper i henholdsvis Hawaii og Chile, red.). Gennem mange år har I været flinke til at bruge mange af mine billeder i jeres artikler. Ville I være interesseret i at se bogen?’

Mere end en flot bog

Det tilbud var for godt til at sige nej til, selvom jeg frygtede, at det ‘blot’ ville være en bog med flotte billeder til placering på sofabordet til almindelig beskuelse og beundring.

Men bogen er meget mere. Den giver læseren et helt andet forhold til billederne af universet og en forståelse for, hvorfor de både kan begejstre astronomer og helt almindelige mennesker uden den store astronomiske forhåndsviden.

Bogens helt store styrke er, at den giver læserne mulighed for at få endnu mere ud af teleskopernes billeder, som uden viden om deres frembringelse af mange ‘kun’ opfattes som kunstværker.

Særligt imponerende er, at forfatterne formår at give et indblik i astronomernes daglige arbejde og teleskopernes billeder på en måde, så alle læsere kan få et udbytte – uanset deres forhåndsviden.

Bogen som helhed er derfor et svar på det andet spørgsmål: om en person i princippet ville kunne se det samme, som teleskoperne. Svaret er hverken et rent ja eller rent nej. Som Travis Rector skriver i forordet, er alle astronomiske billeder oversættelser af, hvad teleskoper kan se, til noget, som vores øjne kan se.

Forfatterne har gennem næsten 20 år været involveret i fremstillingen af billeder af universet. De beretter på overbevisende måde, hvad astronomer og astrofotografer gør – og lige så vigtigt ikke gør – når de skaber billeder fra universet, som både er videnskabeligt interessante og æstetisk tiltalende.

Coloring the Universe’ af Travis Rector, Kimberly Arcand og Megan Watzke, University of Alaska Press, ISBN 978-1-60223-273-0

...lige med den her side.
Er det kun min browser der ikke kan vise siden korrekt?
Jeg har tilsyneladende en skaermbredde paa omkring 10000 pixels ;-)

Ubuntu, Firefox

De andre sider paa ing.dk vises korrekt.

  • 0
  • 0

En god og forklarende artikel. Øjet er nu det de fleste 'ser' bedst med, så godt at man kan gøre det usynlige synligt.

  • 0
  • 0