Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Sådan får du 50 watts lys ud af en colaflaske

Lyspærer kommer i mange forskellige størrelser og er lavet af for eksempel glas, LED-dioder, metal eller fluorescerende gas. Og nu også af plasticflasker og vand.

Studerende ved MIT i USA har nemlig fremstillet en lyskilde, der udnytter solens stråler til at sprede lys i hjem, som enten ikke er forbundet til elnettet eller måske ikke har råd til at betale regningen for det.

Deres løsning er ganske simpel: Man tager en stor vand- eller sodavandsflaske og fylder den med destilleret vand. Så tilsættes lidt blegemiddel, der sørger for, at svamp og lignende ikke kan vokse i vandet. Flasken sætter man igennem loftet i sit hus, så en del af den titter op over taget, mens resten befinder sig i rummet nedenunder.

»Når solens stråler rammer flasken fyldt med vand, samles de og drejes nedad. Så sker der noget meget smart, når lysstrålerne rammer den buede bund. Der bliver de brudt, og bunden spreder lyset ud i rummet,« forklarer lektor Emeritus Malte Olsen fra Niels Bohr Institutet i København.

Naturen sætter sine begrænsninger for, hvornår man kan anvende lyspæren. Den virker altså kun, når lysstråler rammer den, og vil derfor slukkes på helt naturlig vis, når mørket sænker sig.

Store anvendelsesmuligheder i den tredje verden

Mens flaskepæren måske har begrænset anvendelse i et land som Danmark, hvor solen tit gemmer sig bag en grå himmel eller kun er fremme i få timer af døgnet i løbet af vinteren, så er den glimrende egnet til en lang række af verdens fattigere lande.

De studerende ved MIT er gået sammen med organisationen Isang Litrong Liwanag (En liter lys) på Fillipinerne. Her har man allerede installeret 10.000 flaskepærer rundt om i hovedstaden Manila og den nærliggende provins Laguna.

Familierne i de områder, hvor flaskerne er installeret, har ofte ikke råd til at have elpærer. Flaskerne kan gøres klar til påsætning på under en time.

»Ved hjælp af en flaske kan de have lyskilde i hjemmet, der svarer til 50 watt næsten ti måneder om året,« forklarer Illac Diaz, en af projektets bagmænd, til nyhedsbureauet Reuters.

Alene i Fillipinerne er der ifølge Isang Litrong Liwanag over tre millioner husstande, der ikke har adgang til elektricitet. Opfindelsen har desuden forhindret mange brande i landet, der opstår på grund af hjemmelavede elektriske forbindelser fulde af fejl.

se, hvordan du laver den nye lyspære

Dokumentation

Isang Litrong Liwanags hjemmeside

Emner : Indeklima
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Et vindue leder lyset lige igennem(eller skråt, hvis solen står skråt ind) ind på et koncentreret sted der flytter sig. Boblen der stikker op over taget opfanger lyset fra en hvilken som helst retning og leder det ned til boblen under taget der sender lyset ud i alle retninger.

  • 0
  • 0

Jeg vil gå ud fra at lyset kan:

  1. dirigeres ned gennem taget bedre fra alle vinkler fra morgen til aften, end hvis man har et fladt vindue i taget.

  2. spredes ensartet ud til alle sider, når lyset reflekteres fra bunden af flasken, i modsætning til blot at ramme et smalt område på væggen eller jorden, hvis det blot skinner gennem et vindue.

  3. forekomme nogenlunde ensartet fra morgen til aften i modsætning til et vindue.

Flasken har tilfældigvis en god form til lysdirigering. Nu kunne det jo så være smart, hvis vandet kunne erstattes af en fluorescerende væske, der lyser efter solen er gået ned. Ydermere kan hvid maling omkring hullet i taget hjælpe gevaldigt på lysstyrken.

  • 0
  • 0

Michael,

Hvis man alligevel skal lave hul i taget, hvorfor så ikke bare sætte en lille vindue i?

Hvis vinduer var en god idé i det pgl. lokalklima, havde de nok sørget for at indsætte sådanne da husene blev bygget.

Jeg vil formode at flaske-med-vand metoden ikke leder IR-strålingen ned til bygningens skyggefulde indre. Og i modsætning til et fladt vindue giver flasken også lysspredning. http://en.wikipedia.org/wiki/Deck_prism

  • 0
  • 0

[quote]Boblen der stikker op over taget opfanger lyset fra en hvilken som helst retning og leder det ned til boblen under taget der sender lyset ud i alle retninger.

Selvfølgelig, men den vil ikke kunne indfange mere lys end dens påstrålede areal. Lad os sige diameteren er 10 cm og den rager 20 op i lyset - altså 200 cm2 bestrålet flade. Et vindue på 30x40 cm er 1200 cm2 (ca. et areal som et stykke A3 papir). Det vil give mere lys og lys af bedre kvalitet.[/quote]

Michael - fidusen er at den er stort set gratis - et vindue er for mange af de mennesker en luksus de ikke har råd til - i øvrigt er det ikke særligt nemt at installere et vindue et et meget tyndt havlrusten bliktag.

  • 0
  • 0

humlen i det er jo netop fattige folk Ikke har råd til et dyrt vindue og dette kan lavers af forhåndsværende materialer. og med de orkaner de har de steder er det også langt bedre med omringflyvende vandflasker end ovenlys vinduer. og ovenlysvinduer spreder heller ikke lyset på samme måde, havde samme tanke med tilsætte noget så den også lyser når der ikke er sol men det vil selvfølgelig gøre det dyrere, men tænkte på det der glow in the dark http://glowinc.com/ men så igen det vil nok ødelægge prismevirkningen så man skal have 2 flasker en med glow stads i,

  • 0
  • 0

Hvis colaflsken virker som filter som bortfiltrerer infrarød varmestråling og UV strålig og kun lys uden varme passerer, så har vi i første omgang en god løsning.

Hvor ofte skal der efterfyldes, med vand og blegemiddel, og hvor lang tid går der før colaflasken er blevet så sprød af solens UV stråling at den skal skiftes, kapslen er formentlig en anden type plastic som relativt hurtigt forgår, flasken kunne måske vælges til en af dem med grøn pigment, men det ville på den anden side reducere lysstyrken.

Hvis colaflasken en stjerneklar nat kan udstråle sin varme, kunne man forestille sig at den varmere fugtigere luft inde ville få flaskerne til at dryppe kondens, er det et problem?

Hvor stærk skal opløsningen af blegemiddel være, og kan det ætse?

  • 0
  • 0

Begge dele laves af affaldprodukter og kræver kun tid og indsats.

Ja, og fremsyn, viden, og venner der kan og vil hjælpe, og det nødvendigste værktøj, pladesaks, popnittetang, popnitter, et lille stykke tagplade, blegemiddel m.m.

  • 0
  • 0

Du har vist ikke opholdt dig så meget i slumkvarterer i fattige lande. Men jeg kan forsikre dig om, at glas, trælister og klister ikke kan findes på lokale lossepladser. Ej heller søm eller hængsler. I Manila lever tusinder af mennesker fx af at samle selv snavset pap og tomme plastikposer op på gaderne og sælge det videre. Intet går til spilde, intet overhovedet kan fås gratis.

Husk også på, at hele problemet netop opstår, fordi der ikke er vinduer i et slumskur: Det er alt for dyrt, det inviterer til indbrud og går for let i stykker. Hvis du kommer til Manila en dag, vil jeg meget gerne sætte dig i kontakt med en lokal guide, som kan vise dig fattigdommen i praksis. Fx på en af de gigantiske lossepladser, hvor tusindvis af børn og voksne lever at at indsamle og genbruge selv den mindste stump af et hvilket som helst materiale.

I mellemtiden lyder colaflaskerne som en genial ide, synes jeg.

  • 0
  • 0

Man har ikke spurgt om hvad brugerne vil have. Så vidt jeg kan se er den bare en ødelæggelse af taget. Fra mine erfaringer fra Thailand i bushen er taget den eneste beskyttelse mod regnen, som er meget kraftig til tider. Ideen er no good. /Jakob

  • 0
  • 0

sationerne worldwide.

Husk også at det også vil være ekstremt let og billigt for nødhjælpsorganisationerne, at sætte en tynd, lysoptimeret, UV-resistent model med påstøbt inddækningsflange i produktion, og måske endda udstyret med et tætningsbånd. Det vil kunne laves for nogle ører (ikke kr.) pr. stk.

Måske endda de enkelte landes regeringer kunne se en fordel i at uddele dem gratis, da de jo både sparer strøm, brandudrykninger, udenlandsk valuta til køb af olie, materialer til el-infrastrukturen m.m. - og så reducerer det jo også forureningen.

Og hvis de bliver delt ud i store antal, vil der ikke være et marked for handel med dem, eftersom de selvernærendes stolthed gør at de under ingen omstændigheder vil bruge noget der kunne indikere at de får nødhjælp. De vil sandsynligvis nok nærmere efterspørge en "Deluxe-model", der så kunne sælges på normal vis.

P.S.: Til ham med ideen om at den vil give kondensproblemer, kan siges at der vist ikke er nogen chancer for at det skulle kunne blive værre end de stålpladerester, der typisk bruges til tag.

  • 0
  • 0

Kære alle

Der begynder at være optræk til personlige slagsmål flere steder i tråden, så disse indlæg, samt indlæg der svarer herpå, er slettet. Husk nu kammertonen - og fortsat god debat;)

Bedste hilsner, Julie - ing.dk

  • 0
  • 0

også lige den detalje at det plastik cola flasken er lavet af nok meget hurtigt vil blive sprødt og brunt af at være i direkte sollys.

Eller tager jeg fejl? Og cola flasker holder bedre end f.eks. ældre plastik ovenlys vinduer?

  • 0
  • 0

de er også relativ billige at skifte hvis det skulle blive nødvendige, i øvrigt må montagen af en sådan kunne foretages på mindst hundrede måder, så bare det at kende ideen er nok for at de fleste kan eftergøre den

  • 0
  • 0

[quote]også lige den detalje at det plastik cola flasken er lavet af nok meget hurtigt vil blive sprødt og brunt af at være i direkte sollys.

Eller tager jeg fejl? Og cola flasker holder bedre end f.eks. ældre plastik ovenlys vinduer?

I det mindste her hvor jeg bor, kan cola stadig købes på glasflasker, hvilket løser det problem. [/quote]

Hehhe, Nej det gør det vel egentligt ikke, for det er jo nertop den buede/runde bundfor som plastflaskerne har, der smider lyset rundt i alle retninger, en relativt fladbundet flaske ville jo smide ret meget af lyset i en retning..

  • 0
  • 0

[quote][quote]også lige den detalje at det plastik cola flasken er lavet af nok meget hurtigt vil blive sprødt og brunt af at være i direkte sollys.

Eller tager jeg fejl? Og cola flasker holder bedre end f.eks. ældre plastik ovenlys vinduer?

I det mindste her hvor jeg bor, kan cola stadig købes på glasflasker, hvilket løser det problem. [/quote]

Hehhe, Nej det gør det vel egentligt ikke, for det er jo nertop den buede/runde bundfor som plastflaskerne har, der smider lyset rundt i alle retninger, en relativt fladbundet flaske ville jo smide ret meget af lyset i en retning..[/quote]

Lamper lavet af Coa-Cola glasflasker lyder som designer lamper - hvad bliver det næste skal de lave retroreoler af gamle ølkasser? ;)

  • 0
  • 0

Er det Light-emitting diode^2

Findes der personer med teknisk viden blandt journalisterne på ing.dk

  • 0
  • 0

jeg har set med gennemsigtigt billig plastik i direkte sollys bliver det brunt allerede efter få uger. Det er godtnok ofte man skal skifte sin pære så.

Samlingen i loftet skal jo være vandtæt samtidigt med at flasken skal være let at udskifte. Desværre kan jeg ikke se linket til videoen min browser siger bare "An error has occured".

Men der findes jo heldigvis en simpel løsning: Spray den med et UV filter - så er det kun varmen som kan få den til at skrumpe til ½ størrelse.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten