Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Sådan vil Siemens lede efter revner i vindmøller

Siemens og andre servicefirmaet verden over skal nu på jagt efter revner i toppen af omkring 750 Bonusvindmøller verden over.

Læs også: Efter Samsø-havari: Siemens skal kontrollere 750 vindmøller verden over

Det sker, efter at et møllehavari ved Samsø og fund af revner i tårntoppen på to jyske vindmøller har sået en mistanke om, at mange flere vindmøller potentielt kan begynde at udvikle revner omkring svejsningen mellem tårnflange og tårntop.

Læs også: GRAFIK: Skrøbeligt tårndesign fældede Samsø-mølle

Derfor har Siemens Wind Power nu udgivet en udførlig vejledning til, hvordan serviecteknikerne skal udføre denne ekstraordinære inspektion - og bedt dem om at udføre dette senest 31. marts 2016.

Vedledningen ligger på hjemmesiden hos Energistyrelsens Godkendelsessekretariat for Vindmøller, der registrerer og følger op på alle danske vindmøllehavarier og deres konsekvenser.

Næse mindre end 100 mm

Kontrollen skal ske på samtlige Siemens Wind Power / Bonus vindmøller på 1,3 MW, 2,0 MW and 2,3 MW CS, hvor flange-'næsen' er mindre en 100 mm.

Hvis flangen allerede er forstærket med ekstra flange-ringe, stopper inspektionen der.

Siemens skriver i vejledningen, at hvis en revne identificeres, anbefaler man ejerne af pågældende vindmølle, at møllen stoppes, indtil skaden kan udbedres. Samt at man kontakter Siemens Wind Powers serviceafdeling.

Læs også: Uheldig svejsning svækkede tårnflange på havareret Samsø-mølle

Teknisk konsulent i vindmølleejernes forening, Strange Skriver, kalder Siemens’ håndtering af sagen for ‘fornuftig indtil videre’:

»Nu venter vi så på at få at vide, hvad prisen for en reparation af de revnede vindmøller skal ligge på,« siger han.

Han tilføjer, at inspektion af et stort antal vindmøller verden over ikke er en usædvanlig øvelse for de store vindmøllefirmaer, hvis man bliver opmærksom på en fejl:

»Men når problemet er så alvorligt som her, hvor hele mølletoppen potentielt kan vælte ned, så skal det jo gå hurtigt,« siger han.

Rød farve afslører revnen

Første trin i eftersyet er som nævnt en måling af flangens højde, som kan varierer fra 0 til 100 mm på de berørte modeller.

Næste trin er visuel inspektion af samlingen mellem tårn og flange. En eventuel revne kan sagten være svær at se (1).

Hvis man finder en revne, skal malingen fjernes (2) og en såkaldt pentravæske påføres (3) .

Efter ti minutter kan væsken tørres væk igen og en eventuel revne vil ses som en rød linie (4). Revnerne kan godt være meterlange.

Hvis der er en revne, skal møllen som nævnt, stoppes og også Energistyrelsens Godkendelsessekretariat for Vindmøller skal have besked om fundet.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nej Leif Man tager en vinkelsliber og sliber revnen væk. Denne revne svejses så op igen :)

Samtidigt går ingeniørerne i gang med at under søge lignende tårne om de har revner i det samme område. Har de ikke revner vil de være under skærpet tilsyn, men har de det, har man en kontrol af fremstillingsmetoden, en efterberegningsopgave og en vurdering om løsninger på problemet.

Jod og plaster er til drengeknæ :)

Og Michael........når væsken er aftørret helt, sprøjtes en sugende hvid dækkende maling på området. Denne suger den røde farve ud af revnen der derved bliver synlig.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten